Page content

Fruitontbijt: 5 voordelen en 2 tips!

Een fruitontbijt om je dag mee te starten? Dat lijkt me een geweldig idee met vele voordelen. Welke voordelen leg ik je uit in dit blog + ik geef je wat tips om het ook echt zo gezond mogelijk te maken..:

5 voordelen van een fruitontbijt

 1. Fruit helpt het lichaam ontgiften

  Dat wist je misschien al, maar wat je wellicht nog niet wist is dat het lichaam in de ochtend (vóór 12.00u 's middags) nog volop bezig is met het verwijderen van afvalstoffen. Fruit eten heeft een zeer gunstige invloed op dit proces en dankzij de zuren en de vezels uit fruit wordt de peristaltiek in de darmen geprikkeld waardoor de stielgang op gang komt.

 2. Fruit is licht verteerbaar waardoor er energie gespaard blijft

  Omdat fruit licht verteerbaar is wordt het spijsverteringsstelsel niet direct flink aan het werk gezet. De energie die hiermee gespaard blijft kan het lichaam stoppen in andere belangrijke processen. Denk bijvoorbeeld aan het verrichten van belangrijk en veel denkwerk. Daar is energie voor nodig. Stel je voor dat je in de ochtend een belangrijke test / meeting / of gesprek hebt waar je goed met je aandacht bij wilt zijn. Als je zwaar verteerbaar voedsel hebt gegeten dan wordt alle energie opgeslurpt door de spijsvertering. Eet je licht, dan kun je je vele malen beter concentreren. Probeer het maar eens uit.

 3. Fruit bevat veel water  fruitontbijt

  Als je moeite hebt om gedurende de dag voldoende water te drinken, bednek dan dat er in fruit (en groenten) veel water zit en dat fruit de vochthuishouding van het lichaam verbetert.

 4. Fruit bevat veel vitaminen, mineralen, vezels, sporenelementen en enzymen

  In tegenstelling tot producten waaraan kunstmatig extra vitaminen, mineralen etc zijn toegevoegd, bevat fruit al deze gezondheidsvoordelen van nature en ons lichaam is perfect in staat om al die stoffen op te nemen en om te zetten en dus te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn. Vers fruit bevat ook heel veel levenskracht. ( lees mijn blog over voeding die ENERGIE bevat én geeft)

 5. Fruit eten in de ochtend is praktisch, eenvoudig en snel

  In de ochtend hebben we (of nemen we) niet alle tijd om een uitgebreid te maken en te eten. Een fruitsalade of een smoothie zijn zó gemaakt. Nóg sneller is het om een appel of een banaan van de fruitschaal te nemen en even op te peuzelen. Heb je meer tijd, dan maak je een fruit met noten uit de oven ontbijt, of een rabarbercrumble of iets dergelijks.

2 tips voor een fruitontbijt

TIP 1: Zorg voor vers fruit

Onrijp fruit heeft absoluut niet de gezondheidsvoordelen die hierboven staan genoemd. Sterker nog, onrijp fruit kan bepaalde processen vertragen of verstoren. De bananen die je in de meeste supermarkten vindt zijn nog helemaal niet rijp. Een rijpe banaan is geel met - bij voorkeur - zwartbruine spikkeltjes. Koop je fruit ruim een week van tevoren. Een peer, perzik, kiwi, mango moet echt zacht zijn voordat je 'm kunt eten.

TIP 2: Combineer fruit niet

Natuurlijk mag het wel, maar het is echt het beste om fruit los van andere voedingsmiddelen te eten in verband met gistingsprocesen. Als je fruit graag wilt combineren met ander voedsel dan zijn bepaalde combi's weer beter dan andere. Zo kun je fruit redelijk goed combineren met verzuurde melkproducten zoals yoghurt, kwark, kefir, karnemelk, crème fraiche, hüttenkäse.
Ook kun je fruit prima combineren met noten, zaden en pitten en met verse en gedroogde kruiden. Kaneel helpt de vertering van appel bijvoorbeeld en kardamom helpt de vertering van banaan.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Fruitontbijt: 5 voordelen en 2 tips!

Plaats een reactie


*