Page content

Doe mee: Drink Meer Water - Challenge

MamaStralendFit daagt je uit voor weer een  Challenge: 8 dagen Drink Meer Water - Challenge.
Lees onderaan in het blog de spelregels. Are you in?

We horen altijd dat het zo belangrijk is voldoende water te drinken. De meest belangrijke reden is het feit dat het menselijk lichaam gemiddeld voor 60% uit water bestaat (mannen 63%, vrouwen 52% en afhankelijk van leeftijd). Het zit simpelweg in elke cel, in het bloed, in de ruimtes tussen de cellen, in de lymfe, de hersenen en de spieren. Dagelijks schijnen we ongeveer 2,5 liter water te verbruiken doordat we transpireren, ademen en plassen. Dat verbruik moet worden aangevuld, anders droogt het lichaam uit. Zonder water kan het lichaam niet lang in leven blijven. Tot zover de feiten waar we niet omheen kunnen.

Voordelen van water drinken

Deze feiten zeggen de meeste mensen echter niet zoveel. Ze dragen er in ieder geval niet toe bij dat we onmiddellijk met z'n allen nog enkel water gaan nuttigen. Interessantere redenen om wél meer water te drinken zijn: omdat het goed zou zijn voor onze gezondheid, dat het zou helpen bij afvallen en zorgen voor een mooiere huid (lees: minder cellulitis). Het zou het lichaam reinigen. Nu zijn niet al deze beweringen 100% gestaafd met wetenschappelijk bewijs. Zijn ze daarom niet waar? Dat weet ik niet. Ik heb geen studie gedaan over waterconsumptie en het effect ervan op de mens. Wat ik probeer te doen is mijn gezonde verstand gebruiken, en belangrijker nog; te voelen en te zien wat het effect is van water drinken op mijn lijf.

Mocht het 'gezonde verstand' alsnog onvoldoende motivatie zijn om je eigen waterconsumptie meer op peil te brengen, dan hoop ik dat de 7-daagse DrinkMeerWater-Challenge voor jou een uitkomst is, of in ieder geval een soort 'boost' die je na afloop moeiteloos voortzet omdat je zelf hebt kunnen zien en voelen wat het positieve effect is van water drinken.

Gezonder door meer water drinken

* Wanneer je frisdranken en sapjes vervangt voor water dan krijg je een hoop minder suikers en calorieën binnen. Water bevat geen calorieën, terwijl een glaasje frisdrank (200ml) al snel 85 kcal. bevat. Als je water gaat drinken in plaats van frisdrank is er een grote kans dat je wat kilootjes kwijtraakt.

* Soms wanneer we een gevoel van trek ervaren, dan hebben we eigenlijk dorst. Omdat we blijkbaar het verschil tussen trek en dorst niet goed kunnen onderscheiden, zijn we eerder geneigd iets te eten in plaats van iets te drinken. Als je de komende 7 dagen probeert om bij het eerste hongergevoel een glaasje water te drinken ipv te eten, dan zul je merken dat het hongergevoel wegebt. Heb je na 20 minuten toch nog trek, neem dan een handjevol onbewerkte en ongezouten noten. Ook deze kleine truc kan ervoor zorgen dat je minder eet/snackt en dat je een paar pondjes afvalt.

* Water drinken helpt bij het afvoeren van gifstoffen uit het lichaam. Het beste tijdstip om water te drinken is vroeg in de ochtend omdat het lichaam zich 's nachts bezighoudt met 'schoonmaak- en herstelwerkzaamheden'. De afvalstoffen die daarbij zijn vrijgekomen help je het lichaam te verlaten door één of twee glazen (lauw)warm water te drinken. Als je dit dagelijks doet dan geef je je lichaam eigenlijk een inwendige douche. Dit warme water stroomt direct door naar de darmen en spoelt ze schoon. Het is erg goed mogelijk dat je na het drinken van het glas (lauw)warm water de aandrang voelt om te ontlasten. (Lees ook mijn blog over tips voor een goede stoelgang).

* Hierboven schreef ik dat water drinken helpt bij het afvoeren van gif- en afvalstoffen uit het lichaam. Dit heeft niet persé als effect dat je er een strakkere huid van krijgt. De elasticiteit van de huid wordt bepaald door genen, leeftijd en bepaalde vitamines, zoals vitamine E. Vitamines en mineralen haal je uit voeding en niet uit water. Wél zorgt water ervoor dat de voedingsstoffen getransporteerd worden naar de cellen.

* Als we te weinig vocht binnen krijgen of als we veel vocht verliezen (bv. door transpireren a.g.v. sporten, warm weer, sauna e.d.) dan kan het lichaam uitdrogen. Een bekend uitdrogingsverschijnsel is hoofdpijn. Ook een lage bloeddruk, droge slijmvliezen en droge mond, misselijkheid, vaatkrampen, spierkrampen in met name handen, voeten en benen, stemverlies, tintelingen en sterk ingezonken ogen kunnen het gevolg zijn van een tekort aan vocht in het lichaam. De kleur van de urine is niet altijd bepalend voor de aan- of afwezigheid van voldoende vocht in het lichaam. Sommige mensen hebben van nature donkerdere of lichtere urine. Je kunt de kleur van je eigen urine dus niet vergelijken met die van iemand anders. Meestal zal het zo zijn dat je urine in de ochtend op z'n donkerst is. Probeer de kleur in de loop van de ochtend helderder te maken door meer water te drinken.
Als je regelmatig last hebt van bovenstaande symptomen zou je door de DrinkMeerWater-Challenge te doen verbetering moeten merken...

De Spelregels van de Drink Meer Water - Challenge:

1) Duur?
De Challenge start op maandag 23 juni 2014 en loopt tot en met maandag 30 juni 2014.

2) Wie kan er meedoen?
In principe mag iedereen meedoen, maar de Challenge is met name bedoeld voor mensen die géén 8 glazen water per dag drinken, maar bijvoorbeeld wel (minimaal) 8 glazen koffie, thee, frisdrank, fruitsappen (of alcohol).

3) Drink Meer Water in de dagelijkse praktijk?
De komende 8 dagen probeer je ongeveer 8 glazen water per dag te drinken. Het allerbeste zou het zijn wanneer het je lukt om andere drankjes te vervangen voor water. Dus geen frisdrank en sapjes. Kruidenthee en groene thee mogen wel. Koffie mag ook, maar beperk je koffie aub tot maximaal 2 kopjes per dag, drink ze vóór 12.00uur én drink na je bakje koffie een glas water.
Indien je alcohol drinkt, beperk dat dan de komende week tot het weekeinde en dan neem je enkel 1 glaasje en na dat glas alcohol drink je een glas water.

4) Doe het samen.
Zorg ervoor dat je één of meer mensen uit je directe omgeving op de hoogte stelt van de uitdaging zodat zij je kunnen steunen. In het beste geval doen ze zelfs met je mee? Gedeelde smart is halve smart.

5) Goede planning en voorbereiding.
Ik adviseer je om er komend weekend voor te zorgen dat je een (bij voorkeur glazen) waterfles in huis haalt van 1,5 liter die je elke dag opnieuw kunt vullen en kunt meenemen. Ook kun je 8 waterflessen van 1,5 liter kopen en elke dag een fles meenemen waarheen je ook gaat. Laat de zwaarte van de fles geen excuus zijn. Niks geen smoesjes als: "zo'n grote fles past niet in mijn tas", of "dat vind ik te zwaar". Wees creatief en koop een klein flesje van 0,5 liter en zorg dat je vier van deze flesjes leeg drinkt gedurende de dag.
Zet ieder uur een alarm in je telefoon of computer dat je eraan herinnert dat je een glaasje water moet drinken.
Via Facebook en Twitter houden we elkaar op de hoogte.
Heel veel succes en ik hoor graag je bevindingen!
Met een hartelijke, sportieve en gezonde groet,
Ginny

(Bronnen: wikipedia, plazilla.com, mensengezondheid.info.nu)

 

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

4 reacties op “ Doe mee: Drink Meer Water - Challenge


Door joke op 7 juli 2014

sorry te laat


Door joke op 7 juli 2014

Komt dit nog weer 7 dagen water drinken lijkt me wel goed.wil ik ook wel doen,drink te vaak koffie thee ipv water.


Door Ginny op 7 juli 2014

Hoi Joke,
Ja hoor, deze Challenge zullen we zeker herhalen. Wanneer weet ik nog niet. Voel je vrij om je eigen 7-daagse water-Challenge te organiseren door bvb met een groep mensen af te spreken vanaf een bepaalde dag 7 dagen meer water te drinken.
We doen heel regelmatig Challenges. Wat je ook kunt doen is aanhaken bij de volgende Challenge en dan direct de water-challenge erin meenemen.
Succes!
Gr. Ginny

Plaats een reactie


*