Page content

Het Beperkte dieet en het Mono-dieet om je lichaam af en toe een time out te geven

In mijn blog over " Doe de Detox" vertel ik over het Mono-dieet en het Beperkte dieet. Het betreft hier geen 'echte' diëten, maar suggesties om je lichaam gedurende één of meerdere dagen te zuiveren.

Het Mono-dieet.

Het woord zegt het eigenlijk al; je eet de hele dag slechts één en dezelfde maaltijd. Wanneer je het gerecht dat ik hieronder heb beschreven niet lekker vindt dan kun je er ook voor kiezen iets anders te eten. Wel zou ik je adviseren om bij de alinea over het Beperkt dieet te kijken naar de daar voorgestelde voedingsmiddelen. Kies 1 soort graan en 1 soort groenten of peulvruchten die je lekker vindt en geniet daar de hele dag van 😉

Mono-dieet gerecht: Kitchari

Wanneer je Kitchari Googelt zie je direct dat het een gerecht is uit de traditionele Ayurvedische keuken en dat het zeer voedend en zuiverend is. Dat is precies de reden waarom het zo geschikt is als Mono-dieet. Zelf doe ik ook 1x per week op een vaste dag een mono-dieet. Nu wil het toeval dat Kitchari mijn favoriete kostje is. Zelfs toen ik voor mijn opleiding op Kuurweek was en gedurende 5 dagen niets anders dan Kitchari at, heb ik ervan gesmuld, elke keer weer. Dit in tegenstelling tot een aantal medecursisten die na drie dagen geen Kitchari meer konden zien. Smaken verschillen. Bij het Mono-dieet is het doel echter niet om lekker te eten, maar om je lijf te zuiveren en te voeden en dat kan bij uitstek met dit gerecht.
Hieronder het recept.

Benodigdheden:
50 gram basmati rijst per persoon (1 nacht geweekt)
50 gram groene mungbonen per persoon (1 nacht geweekt)
1 el Ghee (geklaarde boter) of andere vetstof
1 deel bruin mosterdzaad (richtlijn is bv. minimaal 1 tl per persoon, dus voor 4 personen zit je aan ongeveer een halve el, mag ook iets meer zijn)
2 delen groen komijnzaad (minimaal 2 tl)
1 deel kurkumapoeder (minimaal 1 tl)
2 delen korianderpoeder (minimaal 2 tl)

Werkwijze:
- Avond vantevoren de rijst en mungbonen juiste hoeveelheden afwegen en in aparte kommen in koud water laten weken.
- In pan 1 el vetstof laten smelten en goed warm laten worden
- ondertussen water verwarmen in waterkoker en de bonen en de rijst afgieten en nog even wassen onder de kraan. (bonen en rijst apart houden)
- wanneer pan goed heet is: mosterdzaad toevoegen > het is van belang dat de vetstof zó warm is dat de zaadjes gaan opspringen. Dan komt namelijk de
werking van het kruid pas tot z'n recht.
- komijnzaad toevoegen
- mungbonen toevoegen en goed door de vetstof en kruiden roeren.
- beetje water toevoegen > mungbonen moeten onder water staan.
- kurkuma- en korianderpoeder toevoegen en doorroeren.
- rijst toevoegen en extra water indien nodig. Het geheel moet ongeveer 1,5-2 cm onder water staan.
- 15 min laten koken onder af en toe even doorroeren en controleren of bodem nog niet is aangebrand.
- wanneer het water bijna is verdampt zout en peper toevoegen, doorroeren, het vuur afzetten en nog 10 minuten laten rusten.

Smakelijk!

Beperkt Dieet

Wanneer je gedurende een aantal dagen een beperkt dieet gaat volgen met als doel je lichaam te helpen zich te ontdoen van gifstoffen, dan eet en drink je op die dagen in ieder geval niets dat het systeem (= je lichaam) zou kunnen belasten.
In plaats van specifieke suggesties te doen voor ontbijt, lunch en diner, krijg je een lijst met voedingsmiddelen waaruit je kunt kiezen. Komt een bepaald voedingsmiddel niet voor in onderstaande opsomming dan kun je dat dus niet eten tijdens het Beperkte Dieet.

Afhankelijk van het seizoen, je eigen fysieke gesteldheid en van de hoeveelheid (zware) fysieke inspanning die je verricht bepaal je hoe lang je op deze wijze gaat 'vasten'.

Voedingsmiddelen die je WÉL kunt eten tijdens het Beperkt Dieet:
- granen: basmatirijst (bij voorkeur volkoren), quinoa, gerst, en gierst
- peulvruchten: groene mungbonen
- licht verteerbare groenten: venkel, rode biet, wortel, rapen, courgette (geschild, want de schil van de courgette maakt het zwaarder verteerbaar)
- vetten: enkel ghee en lijnzaadolie
- water: altijd lauw of warm en veel
- thee: verse kruidenthee, alle kruiden toegestaan (zie ook het Blog over "Krachtige Kruiden-thee")
- groentensappen: van o.a. verse bladkruiden (bv. koriander, peterselie, basilicum, selderij), kiemen (alfalfa, broccolikiemen etc.), tarwe-, gerste-, zonnebloemgras.
- melkproducten: enkel verse, rauwe melk (niet verwarmen want dan is het niet meer rauw)

Voedingsmiddelen die je NÍET kunt eten tijdens het Beperkt Dieet:
- geen zuren: azijn, alcohol, augurken etc.
- geen fruit: behalve limoen en citroen
- geen melkproducten
- geen noten
- geen vetten (behalve ghee en lijnzaadolie)
- geen zoetstoffen
- geen rauwkost (is zwaarder verteerbaar, stoof of kook de bovengenoemde groenten dus)

Smakelijk, Succes en laat je me weten óf je het gedaan hebt en wát je ervan vond?
Ik hoor graag van je.
Een stralende dag gewenst!

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Het Beperkte dieet en het Mono-dieet om je lichaam af en toe een time out te geven

Plaats een reactie


*