Page content

Buikspieren trainen voor een Platte Buik...?

Wil je een sixpack? Verrassing: je hebt er al één.
Ieder mens heeft een sixpack want zo heeft Moeder Natuur ons ontworpen. Bij de meeste mensen zie je hem echter niet omdat er een laagje vet overheen ligt.
Wat je wilt is dus een ZICHTBARE sixpack en dat betekent dat we aan de ene kant het laagje vet moeten zien weg te werken en aan de andere kant willen we de (rechte) buikspierentrainen zodat ze – wanneer het laagje vet weg is – mooi zichtbaar zijn...

Vraag nummer één is: Hoe krijg je dat vetlaagje weg?

In ieder geval NIET DOOR ALLEEN MAAR JE BUIKSPIEREN TE TRAINEN.
Het lijkt misschien een logische gedachte: je wilt een platte buik, dus je richt je training op het buikspieren gebied. Maar zo werkt het in het lichaam niet. Plaatselijk vet verbranden is ONMOGELIJK!

Vet in je lichaam kun je zien als opgeslagen energie. Energie komt je lichaam binnen in de vorm van voeding (inclusief je drinken). Wanneer er meer energie je lichaam binnen komt, dan dat er verbruikt wordt in de vorm van beweging, dan zal de overtollige energie in het lichaam worden opgeslagen in vetcellen. Net zoals je niet kunt bepalen wáár het vet zich opslaat (op je buik, je billen, of je dijen), zo kun je ook niet bepalen op welke plek het lichaam haar energiereserves (lees: vet) gaat aanspreken en  gaat verbranden wanneer je start met trainen.

Oké, dus je kunt niet plaatselijk vet verbranden. Hoe kom je dan van je buikvet af? Dit werkt op precies dezelfde manier als bij iemand die in zijn totaliteit wilt afslanken, namelijk door het doen van krachttraining en je daarbij met name te richten op de grote spiergroepen, te weten; je benen (voor- en achterkant), je billen, je borst- en je rugspieren.
Wanneer je van deze spiergroepen de spiermassa vergroot - oftewel de spieren actiever maakt -  dan zal je lichaam daarop reageren door de opgeslagen vetreserves aan te spreken en dit betekent dat je over je hele lijf slanker en strakker zult worden.

Zeer geschikte oefeningen voor benen en billen zijn bijvoorbeeld squats (kniebuiging / hurken) en lunges (voorwaarts uitstappen) . Een goeie oefening voor zowel je borst-, schouder-, arm- en buikspieren is natuurlijk de push up. De plank (ook wel hoover) is een perfecte oefening voor het trainen van de dieperliggende buik- en rugspieren, je zogenaamde rompspieren die zorgen voor een goede houding.

Daarnaast zijn roeibewegingen en bewegingen waarbij je jezelf optrekt geschikt voor het trainen van bovenrug- en armspieren. Wanneer je oefeningen met elkaar combineert, bijvoorbeeld een squat en een roei- of andere trekbeweging, dan train je meerdere grote spiergroepen tegelijkertijd. Niet alleen is dit zeer efficiënt omdat je een kortere workout kunt doen, maar het is vooral zéér effectief!! In het volgende blog zal ik een aantal voorbeelden geven van trainingen die je zelf (thuis) kunt doen en waarbij alle grote spiergroepen aan de orde komen.
Nu komt eerst vraag nummer twee aan de orde...

Vraag nummer twee is: Hoe train je je sixpack spieren?

Voordat ik deze vraag ga beantwoorden wil ik je graag een klein stukje anatomie van het menselijk lichaam uitleggen zodat je beter begrijpt hoe je buikspieren in elkaar zitten en waarom het van belang is om het hele “ buikspieren-pakket” te trainen in plaats van enkel de ‘ sixpack spieren’.

Het menselijk lichaam bestaat uit vier lagen buikspieren. De bovenste en meest zichtbare laag bestaat uit de rechte buikspieren (op het plaatje de rectus abdominis), de sixpack spier dus.
Aan weerskanten van deze spier liggen de buitenste schuine buikspieren (external oblique).
Daaronder ligt een diepere laag binnenste schuine buikspieren (internal oblique) en als laatste en meest belangrijke de dwarse buikspieren (transversus abdominus). Het zijn met name deze spieren (dwarse buikspieren) die je buikorganen beschermen en die zorgen voor een sterke onderrug en een goede houding.
Wanneer je een sixpack wilt, is het van belang dat je naast krachttraining voor de grote spiergroepen – uiteraard in cominatie met  een goed voedingspatroon – aandacht besteed aan het versterken van je buik- (en rug-)spieren zodat ze zichtbaar worden zodra het laagje vet op je buik afneemt. Ook hier geldt: hoe meer spieren je tegelijkertijd aan het werk zet, des te effectiever is de oefening.

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

4 reacties op “ Buikspieren trainen voor een Platte Buik...?


Door Hendrik op 5 mei 2013

Leuk artikel. Ik heb er veel aan gehad! Groetjes en ga zo door.


Door Ginny op 6 mei 2013

Dankjewel Hendrik. Ben echt blij dat je er iets aan hebt gehad!


Door Diana op 30 mei 2016

Ik ben geinteresseerd. Ik heb altijd buikspieren gehad doordat ik vroeger op streetdance zat, maar nu vind ik de tijd niet om naar de sportschool te gaan. Ik ben moeder van 2. De sportschool vind ik vaak ook te saai en dan haak ik af.


Plaats een reactie


*