Page content

Verbeter je gezondheid en fitheid door KOU

verbeter-je-gezondheid-en-fitheid-door-kou

Kou is 'hot'. Dankzij kou verlies je gewicht en verbeter je je gezondheid aanzienlijk. Je verhoogt namelijk het aantal witte bloedcellen in je lichaam en die spelen een belangrijke rol in het afweersysteem (immuunsysteem). Witte bloedcellen (leukocyten) zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van infecties en het opruimen van andere ziekteverwekkers.

Slapend immuunsysteem

Ons immuunsysteem verkeert in een soort slaaptoestand omdat we eigenlijk altijd in onze comfortzone leven: als het koud wordt, zetten we de kachel hoger en trekken we een warme trui aan. Koude lucht en vooral koud water zijn dé manieren om het immuunsysteem wakker te schudden, de bloedcirculatie te bevorderen en zelfs beter met stress om te gaan.

Betere gezondheid door kou

Bij gezonde mensen bevat elke milliliter bloed tussen de 4 en 10 miljoen witte bloedcellen. Als we te weinig witte bloedcellen hebben, zijn we vatbaarder voor infectieziekten. Kampen we met een ontsteking, dan zien we in ons bloedbeeld dat er meer witte bloedcellen aanwezig zijn om de ontsteking te bestrijden. Tijdens deze strijd gaan veel witte bloedcellen verloren, maar die worden meteen vervangen voor nieuwe bloedcellen die worden aangemaakt in het beenmerg.

Door blootstelling aan kou beïnvloed je de aanmaak van nieuwe witte bloedcellen. De reactie van het lichaam op kou is namelijk om het immuunsysteem te activeren en daarmee dus de aanmaak van witte bloedcellen.

Uit onderzoek door het Trombose instituut (1994) is gebleken dat mensen die dagelijks een koude douche nemen significant meer witte bloedcellen hebben in vergelijking met mensen die dit niet doen.

Verbeterde fitheid door kou

Het heeft zeker zin om na je workout koud af te douchen. Dit bevordert het herstel van de spieren en daardoor kan er vaker getraind worden. Als je vaker kunt trainen word je sneller fit, sterk en slank.

Het schijnt dat Anky van Grunsven haar paarden een koud bad geeft na de wedstrijd zodat ze sneller weer beschikbaar en hersteld zijn voor de volgende wedstrijd.

Afvallen door kou.

Lees mijn vorige blog over hoe kou ervoor zorgt dat je meer bruin vet aanmaakt zodat je meer vet verbrand. Daar vind je ook 3 eenvoudige tips om jezelf bloot te stellen aan kou zodat ook jij alle gezondheidsvoordelen kunt ervaren.

(Bronnen: http://mindliftlearning.nl/wim-hof-methode-7-redenen-om-regelmatig-de-kou-in-te-gaan/, https://www.radboudumc.nl/OverhetRadboudumc/NieuwsEnMedia/archief/Nieuwsarchief2014/Pages/Oefeningenbe%C3%AFnvloedenhetautonomezenuwstelselenimmuunsysteem.aspx, http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedcel, http://www.innerfire.nl/files/onderbouwing-wim-hof-methode.pdf)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ Verbeter je gezondheid en fitheid door KOU


Door Bernadette op 30 april 2015

Hoelang moet je onder de koude douche staan en hoe vaak per week om effect te hebben zoals omschreven?


Door Ginny op 30 april 2015

Goede vraag Bernadette, bouw het langzaam op. Start met een aantal seconden en probeer het uit te werken tot 60 seconden.

Plaats een reactie


*