Page content

The Art of Being YOU

Door gastblogger Kim Vos

Vraag: Hoe vaak kijk je bewust naar jezelf en klopt dat met het beeld dat een ander van je heeft? Meestal kijken we even vluchtig of praktisch in de spiegel en als we iets  langer kijken, zijn we geneigd om aandacht te geven aan datgene wat we  niet fijn vinden aan onszelf.

We vergeten vaak dat hoe we naar onszelf kijken, invloed heeft op de manier waarop we overkomen op een ander.
In mijn Blog gaat het om jou en niet om wat de buitenwereld allemaal voor meningen over jou heeft. Ik zou zeggen, sta nóg eens stil bij het volgende: Observeer en leer te kijken naar je spiegelbeeld. Ontdek wat jou eigen en uniek maakt. Ontdek welke taal jij met je lijf spreekt. Durf te kijken en durf dit te doen zonder schroom en met liefde

MAAR HOE?

Stap 1 (ik heb een hekel aan stappenplannen, maar toch kan ik soms niet  zonder. Vandaag de tools voor stap 1 en zo zetten we iedere week de  volgende stap  ….Ik vrees dat ik nog niet zeker weet hoeveel stappen we  gaan zetten, maar de slogan:” Wie onderweg is vernieuwt zich met iedere stap”, van Drukpa Rinpoche, past hier mooi bij.)

Dit keer krijg je een opdracht, maar ik beloof dat ik je niet iedere keer aan het werk zal zetten.
Pak pen en papier en beantwoord de volgende twee vragen: (Ik vind het overigens zelf fijn om eerst na te denken en daarna zoveel  mogelijk woorden op papier te knallen. Spendeer vooral niet veel tijd  aan de juiste spelling en zinsstructuren. Je doet dit voor jezelf en ik  denk dat het belangrijk is om je niet te laten afleiden door mooi te  willen antwoorden. Onder het mom van: “Niet denken maar doen”, en “Niet  lullen maar poetsen”.)

vraag 1 *Wat voor een type vrouw vind je jezelf?*

Ter ondersteuning een aantal tips die het gemakkelijker kunnen maken het antwoord op papier te krijgen;
Wat voor een type meisje was je op de kleuterschool?
-was je stil of juist een babbeltje?
-was je een meisje meisje of juist meer een ravotter?
-was je dol op sporten of juist meer iemand die urenlang kon zitten tekenen?
Vraag jezelf af of er nog veel is terug te zien van dat meisje van toen in de vrouw van nu of is er juist een hoop veranderd? Ga schrijven en kijk maar wat er op papier komt, alles kan en niks moet.

vraag 2 *Wat voor een eerste indruk denk JIJ achter te laten?*

Het gaat hier niet om wat anderen tegen je zeggen of over iets wat je ooit  gehoord hebt. Natuurlijk word je hierdoor beïnvloedt, maar vraag je dan af of je het hiermee eens bent. Wat mij betreft werkt het het beste om de antwoorden op de eerste vraag als leidraad te nemen.
Bijvoorbeeld: Ik was een meisje dat meer vriendjes had i.p.v. vriendinnen. Vanaf mijn  12e ben ik bovendien opgevoed door mijn vader, een echte ‘mannen man’,  en ik was vaak te vinden met een hamer in mijn hand. Dat neemt niet weg  dat ik erg blij ben om een meisje te zijn. Met de make-up op van mijn  mama en haar veel te grote, hoge hakken aan mijn voeten, willen bewijzen dat ik ook dan nog heel stoer kon zijn.

Deze combi zie ik nog steeds bij mezelf: Ook al heb ik een galajurk aan, ik ben alsnog ‘one of the guys’. Dus als ik nadenk over een eerste indruk die ik denk achter te laten, denk ik o.a. aan:
-Stoer
-Pittige tante
-Beetje mannelijk
Wie weet ben jij dit wel helemaal niet met mij eens als we elkaar tegen het lijf lopen, maar dat doet er niet toe, omdat het gaat over wat ik zelf denk.

Loop de woorden of zinnen, die je bij de eerste vraag hebt  opgeschreven, langs en kijk of je ze kunt overhevelen naar vraag 2. Ook  hier gaat de vlieger, niet denken maar doen, op. Het kan zijn dat 1 en 2 helemaal niet overeenkomen. Dat kan prima en schrijf alles op wat er in je op komt.

Tot slot

Vraag een aantal mensen in je omgeving, bij wie je je prettig voelt, de bovenstaande vragen over jou te beantwoorden en voeg dit toe aan je  eigen lijst. Wat zijn de overeenkomsten en omcirkel die. Het kan best zijn dat je na het uitvoeren van deze opdracht dingen blijft toevoegen. Vooral doen. Hoe meer, hoe beter. Laat ik er nog even bij zeggen dat deze twee simpele vragen een idioot  sterke kapstok blijken te zijn in de cursussen die ik geef. Elke keer  vraag ik me af of het niet te makkelijk of te kinderlijk is, maar het  bewijst altijd weer z'n nut.

Eerlijk naar je zelf kijken is verdomde moeilijk. Het is bijna onmogelijk een objectief zelfbeeld te omkaderen. Onze onzekerheden, becomplimenteerde talenten, misplaatste bravoure en de buitenwereld met al z'n indoctrinatie... je kan door de bomen het bos niet meer zien.
Vandaar deze hele simpele vragen. Wat vind je nou echt  van jezelf?
Wat zegt je verstand? En wat huist er in je hart?
Hoe kom ik over op een ander en ben ik het daar mee eens?

Misschien hoest je de antwoorden zo op of is het een struggle? Waar het om gaat is de bewustwording van de bril waarmee we naar onszelf  kijken. Als we beter weten hoe we onszelf zien, kunnen we gaan kijken of dat beeld eigenlijk wel klopt. Het zou zo maar kunnen dat je al meer gegroeid bent op bepaalde vlakken en dat je jezelf te kort doet met de bril waardoor je kijkt. Een verkeerd zelfbeeld kan je dus in je eigen hokje blijven duwen, terwijl het niet meer past. Het is geen hogere  wiskunde en eigenlijk zijn we allemaal op de hoogte van dit proces. Waarom vergeten we onszelf dan op te frissen?

Niks moet, alles kan, en gooi de boel eens flink overhoop. Zet je oude bril af en KIJK. Ik hoop je hiermee de eerste handvatten, inclusief een beknopte gebruiksaanwijzing, te hebben gegeven om op een vernieuwde wijze naar jezelf te leren kijken, jezelf te leren ZIEN. Mocht je vragen hebben of opmerkingen, alles is welkom en schroom niet te mailen. kimvos@bdifferent.org

greets kim

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

1 reactie op “ The Art of Being YOU

Plaats een reactie


*