Page content

Suikerchallenge

Leef 7 dagen (zo goed als) SUIKERVRIJ. Als je meedoet met één van mijn 30 dagen programma's, dan start je DIRECT op DAG 1 met de 7-daagse suikerchallenge. In het allerbeste geval houd je dat suikervrije "dieet" alle 30 dagen vol, maar met 7 dagen mag je ook al héél trots op jezelf zijn.

Volg je niet één van mijn programma's, maar wil je wel eens (proberen) suikervrij (te) leven? Dat kan!

Lees verder voor de spelregels en kies je niveau: Beginner of Gevorderd. Het is een kwestie van DOEN! En ik kan je beloven en garanderen dat het alleen maar positieve effecten heeft! Succes!

 

De Suikerchallenge - 'Spelregels'

1) Suikerchallenge. Kies jouw niveau: Beginner of Gevorderd?

De Beginner:

Ben jij iemand die redelijk veel snoept, suiker of zoetjes in de koffie/thee gebruikt, frisdranken drinkt en wel eens pakjes of zakjes gebruikt voor de bereiding van je maaltijden? Dan kun je het beste het Beginnersniveau kiezen. Wanneer je namelijk teveel hooi op je vork neemt, wordt het een zware dobber, dus bouw de suikers rustig af en als het goed gaat, dan kun je in de tweede week alsnog meedoen met de Gevorderden.
Als beginner ga je de komende 10 dagen NIETS van de volgende producten eten: ál het snoepgoed (wine gums, dropjes etc.), chocolade (M&M's, Snickers, Twix etc.), koek(jes) (dus ook mueslirepen, sultana, liga, eierkoek etc.), taart, gebak, toetjes (waaronder ook vanillevla, chocoladevla, vruchtenyoghurt/kwark etc.), ijs, milkshakes, suiker of zoetjes in de koffie of thee, zoet beleg (vruchtenhagel, hagelslag, jam, chocopasta etc.), frisdranken (cola, sinas, chocomel, fristi etc.).

Alle bovenstaande producten vallen naar mijn mening onder de 'voor de hand liggende suikers'. Hiernaast bestaan er veel producten waaraan suikers zijn toegevoegd, maar waarvan je dat niet direct zou verwachten, zoals ons dagelijkse brood, en de pakjes, zakjes en sausjes waarmee we koken. Als Beginner zijnde hoef je je hierin (nog) niet te verdiepen. Als je alle 'voor de hand liggende suikers' kunt laten staan, dan zul je al verschil merken aan je humeur, concentratievermogen, energie en je figuur 🙂

De Gevorderde:

Je kunt jezelf gevorderd noemen als je sowieso al weinig tot geen van de producten eet die genoemd staan bij het beginnersniveau. Zo ben je in staat om het koekje of het chocolaatje te laten liggen tot het weekend, neem je vrijwel nooit een toetje of zoet beleg op je brood, drink je weinig frisdrank en je koffie/thee gebruik je zwart en je kookt (bijna) niet met pakjes of zakjes.
Voor de komende 10 dagen geldt uiteraard dat je helemaal géén suikers eet. Dus niets van de bovengenoemde voedingsmiddelen, maar daarnaast ga jij een stapje verder door  zoveel mogelijk vers voedsel te eten, te weten: vers en gedroogd fruit, verse groenten, volle granen, peulvruchten, noten, zaden, pitten, oliën, water en (kruiden)thee.

Ook ga je je verdiepen in de ingrediëntenlijst die op de verpakking staat. Ik heb het nu niet over de voedingswaardetabel met de eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën, maar over de opsomming van de ingrediënten. Etiketten lezen wordt de komende dagen een erg belangrijke taak. Doe daarom nu alvast de ' Spoedcursus etiketten lezen'.

2) Suikerchallenge. Wat mag ik wél eten?

We hebben geleerd dat suiker hetzelfde is als koolhydraten. Dit klopt. Maar net zoals bij vetten, zijn er ook hier goede en minder goede of ronduit slechte koolhydraten. Granen zoals  rijst, haver, spelt, maar ook quinoa en vers fruit of gedroogde vruchten zoals rozijnen bevatten koolhydraten, oftewel suikers. Dit zijn echter van nature aanwezige suikers. Deze zijn wel toegestaan tijdens de komende 10 dagen.

LET OP : op dit punt ontstaat altijd veel verwarring: Als je op het etiket kijkt van bijvoorbeeld rijst, dan zie je in de voedingswaardetabel onder het kopje 'koolhydraten' een extra regel met de tekst: 'waarvan suikers'. Dit zijn géén toegevoegde suikers, maar de van nature aanwezige suikers. Kijk NIET naar deze voedingswaardetabel, maar zoek naar de ingrediëntenlijst. Als je een normaal pak zilvervliesrijst koopt, dan staat er als enige ingrediënt: zilvervliesrijst. Blijf je het moeilijk vinden? Doe dan nogmaals de ' spoedcursus etiketten lezen'.

Eigenlijk mag je alles eten wat 'natuurlijk' is. Fruit, groenten en granen komen in de natuur voor en ons lichaam heeft ze nodig. Denk ook aan kruiden om bepaalde gerechten of je thee mee te zoeten zoals kaneel, vanillestokjes en zoethout. Geen enkele van de producten genoemd onder kopje 1) heb ik ooit aan een boom zien groeien of uit de grond zien ontspruiten. Jij? Het is fabrieksvoer, en dat is de komende 14 dagen verboden terrein.

3) Suikerchallenge. Hoe doe je mee?

Download het E-Book >>>

Momenteel kun je - tenzij je meedoet met één van mijn programma's - geen gratis E-Book over de Suikerchallenge downloaden. Organiseer je eigen suikerchallenge. Wacht tot ik er weer eentje organiseer. Of volg één van mijn 30 dagen programma's en ontvang het gratis E-Book, dagelijkse workouts, tips, recepten (suikervrij uiteraard), begeleiding en bonussen. Voor meer info, klik hier >>>

4) Suikerchallenge. Zijn er uitzonderingen?

Nee.

Maar ook hier geldt: ik kan je niet controleren, dus het blijft bij een afspraak met jezelf. Het is handig om vantevoren na te denken over eventuele verjaardagen of andere bijzonderheden waarvan je nu al weet dat er suikerrijke verleidingen zullen zijn. Je kunt ervoor kiezen om je eigen suikervrije variant mee te nemen en/of te vertellen dat je meedoet met de Suikerchallenge. De meeste mensen hebben daar begrip en zelfs respect voor. Je kent jezelf waarschijnlijk goed genoeg om te weten op welke momenten je de verleiding moeilijk kunt weerstaan. Zorg voor een back up plan en neem bijvoorbeeld een klein zakje rozijnen of moerbeien mee als je echt snakt naar iets zoets.

Download het E-Book >>>

photo credit: <a href=" http://www.flickr.com/photos/35429044@N04/23254973665">koffie met suiker</a> via <a href=" http://photopin.com">photopin</a> <a href=" https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/">(license)</a>
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ Suikerchallenge


Door Nicky op 3 april 2016

Ik ga de uitdaging aan! Alleen gebruik ik vaak bouillonblokjes ipv pakjes en zakjes, alleen zit daar helaas ook suiker in. Heb je een alternatief? Of weet je waar je gezonde bouillon blokjes kunt kopen? Bedankt! Groetjes Nicky


Door joke op 3 april 2016

Ja ga ook mee doen.Ben benieuwd wat er zoal wel en niet kan.

Plaats een reactie Annuleren


*