Page content

Suikerchallenge: 14 dagen GÉÉN SUIKER eten

14-dagen-geen-suiker-eten 14 dagen GÉÉN SUIKER eten. Dat is de Suiker Challenge!
Voor iedereen die het nieuwe jaar écht goed en schoon (van binnen) wilt beginnen.
De start is op maandag 5 januari 2015.
Are you in?

Beloof jezelf dat dit jaar anders wordt dan voorgaande jaren. Dit keer gaat het wél lukken om je aan je goede voornemens te houden omdat je het niet alleen doet, maar we doen ALLEMAAL met je mee. Trommel de hele familie op, alle collega's, buren, kennissen etc. Het is namelijk de hoogste tijd om collectief IN ACTIE TE KOMEN TÉGEN SUIKER.

Als je inmiddels nog niet weet hoe gevaarlijk chemische / geraffineerde suikers zijn voor je gezondheid, dan heb je waarschijnlijk onder een steen gelegen, want in de laatste jaren zijn die diep bewaarde geheimen van de voedselindustrie steeds meer onthuld. We zijn bewuster en wijzer geworden en geloven niet meer alles wat ons wordt verteld. We zijn ons gaan afvragen hoe het toch komt dat we steeds dikker worden, er meer en meer gevallen van diabetes bijkomen, er zoveel mensen aan hart- en vaatziekten lijden en noem maar op.
We weten wel beter.
Maar daarmee zijn we er niet.
Weten is leuk, maar het gaat erom wat je DOET met die kennis?

Vanaf nu gaan we die in de praktijk brengen en we gaan samen de 14 dagen géén suiker eten - Challenge aan. Jij doet toch ook mee?

De Suikerchallenge - 'Spelregels'

1) Suikerchallenge. Kies jouw niveau: Beginner of Gevorderd?

De Beginner:

Ben jij iemand die redelijk veel snoept, suiker of zoetjes in de koffie/thee gebruikt, frisdranken drinkt en wel eens pakjes of zakjes gebruikt voor de bereiding van je maaltijden? Dan kun je het beste het Beginnersniveau kiezen. Wanneer je namelijk teveel hooi op je vork neemt, wordt het een zware dobber, dus bouw de suikers rustig af en als het goed gaat, dan kun je in de tweede week alsnog meedoen met de Gevorderden.
Als beginner ga je de komende 14 dagen NIETS van de volgende producten eten: ál het snoepgoed (wine gums, dropjes etc.), chocolade (M&M's, Snickers, Twix etc.), koek(jes) (dus ook mueslirepen, sultana, liga, eierkoek etc.), taart, gebak, toetjes (waaronder ook vanillevla, chocoladevla, vruchtenyoghurt/kwark etc.), ijs, milkshakes, suiker of zoetjes in de koffie of thee, zoet beleg (vruchtenhagel, hagelslag, jam, chocopasta etc.), frisdranken (cola, sinas, chocomel, fristi etc.).

Alle bovenstaande producten vallen naar mijn mening onder de 'voor de hand liggende suikers'. Hiernaast bestaan er veel producten waaraan suikers zijn toegevoegd, maar waarvan je dat niet direct zou verwachten, zoals ons dagelijkse brood, en de pakjes, zakjes en sausjes waarmee we koken. Als Beginner zijnde hoef je je hierin (nog) niet te verdiepen. Als je alle 'voor de hand liggende suikers' kunt laten staan, dan zul je al verschil merken aan je humeur, concentratievermogen, energie en je figuur 🙂

De Gevorderde:

Je kunt jezelf gevorderd noemen als je sowieso al weinig tot geen van de producten eet die genoemd staan bij het beginnersniveau. Zo ben je in staat om het koekje of het chocolaatje te laten liggen tot het weekend, neem je vrijwel nooit een toetje of zoet beleg op je brood, drink je weinig frisdrank en je koffie/thee gebruik je zwart en je kookt (bijna) niet met pakjes of zakjes.
Voor de komende 14 dagen geldt uiteraard dat je helemaal géén suikers eet. Dus niets van de bovengenoemde voedingsmiddelen, maar daarnaast ga jij een stapje verder door  zoveel mogelijk vers voedsel te eten, te weten: vers en gedroogd fruit, verse groenten, volle granen, peulvruchten, noten, zaden, pitten, oliën, water en (kruiden)thee.

Ook ga je je verdiepen in de ingrediëntenlijst die op de verpakking staat. Ik heb het nu niet over de voedingswaardetabel met de eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën, maar over de opsomming van de ingrediënten. Etiketten lezen wordt de komende dagen een erg belangrijke taak. Vind je het woord suiker of een afgeleide van suiker - te herkennen aan '-ose' aan het einde zoals dextrose, fructose etc. terug op de ingrediëntenlijst - dan is dat voor jou een 'no go'.
Dit betekent o.a. dat je geen brood kunt eten omdat er aan ons brood suikers zijn toegevoegd. Je kan het brood wel zelf maken, dan ben jíj immers de baas over wat je eet. Ook koken met pakjes, zakjes en kant en klare sauzen wordt moeilijk omdat vrijwel overal suikers aan zijn toegevoegd. Bij biologische winkels vind je meestal genoeg producten zonder toegevoegde suikers. Maar ook daar geldt dat je de etiketten moet checken.

2) Suikerchallenge. Wat mag ik wél eten?

We hebben geleerd dat suiker hetzelfde is als koolhydraten. Dit klopt. Maar net zoals bij vetten, zijn er ook hier goede en minder goede of ronduit slechte koolhydraten. Granen zoals  rijst, haver, spelt, maar ook quinoa en vers fruit of gedroogde vruchten zoals rozijnen bevatten koolhydraten, oftewel suikers. Dit zijn echter van nature aanwezige suikers. Deze zijn wel toegestaan tijdens de komende 14 dagen.

LET OP : op dit punt ontstaat altijd veel verwarring: Als je op het etiket kijkt van bijvoorbeeld rijst, dan zie je in de voedingswaardetabel onder het kopje 'koolhydraten' een extra regel met de tekst: 'waarvan suikers'. Dit zijn géén toegevoegde suikers, maar de van nature aanwezige suikers. Kijk NIET naar deze voedingswaardetabel, maar zoek naar de ingrediëntenlijst. Als je een normaal pak zilvervliesrijst koopt, dan staat er als enige ingrediënt: zilvervliesrijst.

Eigenlijk mag je alles eten wat 'natuurlijk' is. Fruit, groenten en granen komen in de natuur voor en ons lichaam heeft ze nodig. Denk ook aan kruiden om bepaalde gerechten of je thee mee te zoeten zoals kaneel, vanillestokjes en zoethout. Geen enkele van de producten genoemd onder kopje 1) heb ik ooit aan een boom zien groeien of uit de grond zien ontspruiten. Jij? Het is fabrieksvoer, en dat is de komende 14 dagen verboden terrein.

3) Suikerchallenge. Hoe doe je mee?

Officieel aanmelden is niet nodig. Wel zou het leuk zijn als je via Facebook, Twitter of een reactie op deze site laat weten of je ervoor gaat, voor welk niveau je kiest en je voortgang met ons deelt. Het gaat erom dat we met z'n allen gedurende een periode die best te overzien is, niet alleen weten dat we suiker beter kunnen vermijden, maar het ook echt doen.

Als jij besluit dat je met ons meedoet, dan doe je mee. Zo simpel is het. Ik kan je niet controleren, dus het gaat echt om de belofte aan jezelf. Wel helpt het enorm als je andere mensen in je omgeving met je mee laat doen. Zij kunnen niet alleen controleren of jij je wel aan je woord houdt, maar ze kunnen je wellicht ook helpen met (suikervrije)tips en adviezen en het maakt het makkelijker want je doet het samen.

4) Suikerchallenge. Zijn er uitzonderingen?

Nee.

Maar ook hier geldt: ik kan je niet controleren, dus het blijft bij een afspraak met jezelf. Het is handig om vantevoren na te denken over eventuele verjaardagen of andere bijzonderheden waarvan je nu al weet dat er suikerrijke verleidingen zullen zijn. Je kunt ervoor kiezen om je eigen suikervrije variant mee te nemen en/of te vertellen dat je meedoet met de Suikerchallenge. De meeste mensen hebben daar begrip en zelfs respect voor. Je kent jezelf waarschijnlijk goed genoeg om te weten op welke momenten je de verleiding moeilijk kunt weerstaan. Zorg voor een back up plan en neem bijvoorbeeld een klein zakje rozijnen of moerbeien mee als je echt snakt naar iets zoets.

De 14 dagen GÉÉN SUIKER ETEN - Challenge is de perfecte start van een nieuw, schoon, gezond, fit en slank jaar. Het maakt je licht in je lijf en helder in je hoofd. Ik beloof je dat het het waard zal zijn. Via Facebook en Twitter houden we elkaar op de hoogte en houden we elkaar sterk, zoals een T.E.A.M.:Together Everybody Achieves More.

Houd je me op de hoogte? Heel veel succes!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

63 reacties op “ Suikerchallenge: 14 dagen GÉÉN SUIKER eten


Door Kitty op 1 januari 2015

Hi Ginny, ik doe mee!!! Groetjes


Door Ginny op 2 januari 2015

Leuk Kitty!


Door Irène de Jonge op 1 januari 2015

Goedemorgen. Allereerst de beste wensen voor een gezond en gezellig 2015. Even een vraag, ik start in de ochtend met een shake van amandelmelk (ongezoet) met een banaan, havermout van de natuurwinkel, kaneel en een vijg. Of ik start met kwark met muesli, chiazaad en vers fruit. Nu lees ik dat je als beginner ook geen kwark mag eten. Heb je alternatief? Groetjes Irène.


Door Ginny op 2 januari 2015

Hoi Irene, jij ook de beste wensen! Mooie en gezonde ontbijtjes eet je! Kwark kan je gewoon blijven eten, het gaat vooral om vruchtenkwark (hier zit vaak suiker in). Mooie dag en succes met de challenge!


Door Ilona op 1 januari 2015

Ik doe als beginner mee!!! Op naar de nieuwe ik in 2015!


Door Ginny op 2 januari 2015

Super leuk Ilona! Veel succes!


Door Josephine op 1 januari 2015

Goed idee,
Ik doe mee.


Door Ginny op 2 januari 2015

Super Josephine, veel plezier!


Door Corrie op 1 januari 2015

Spannende uitdaging ik doe mee!!
Beginnersniveau


Door Ginny op 2 januari 2015

Super Corrie, veel plezier en succes!


Door De Bezige Bij op 1 januari 2015

Ik was al bezig, gisteren toch 3 oliebollen gegeten, vandaag weer stug verder.
Je merkt ook dat je geen hongergevoel meer hebt na een paar dagen, als je koolhydraten weg laat.
Dus is doe mee.


Door Ginny op 2 januari 2015

Fijn dat je meedoet! Succes met de challenge!


Door Ineke op 1 januari 2015

Ik doe graag mee...moet iedereen doen!!...X


Door Ginny op 2 januari 2015

Dank voor je fijne reactie!


Door Anne op 1 januari 2015

Ik doe mee als beginner!


Door Ginny op 2 januari 2015

Veel plezier Anne!


Door Anne op 8 januari 2015

Het valt mee om het vol te houden als beginner, de moeilijke uurtjes zijn de koffie- en thee momenten. Wat niet meevalt is het ontbreken van de glaasjes wijn. Voel me af en toe wel licht in het hoofd. Hoort dat erbij?


Door Ginny op 9 januari 2015

Dat hoort er zeker bij, Anne. Net zoals bvb hoofdpijn en humeurigheid. Neem igv lichtheid in het hoofd een glaasje water en/of een handjevol pure, onbewerkte nootjes. Succes!


Door Myra op 1 januari 2015

Ik doe heel graag mee!


Door Ginny op 2 januari 2015

Hoi Myra, veel succes met de suikerchallenge


Door Maaike op 1 januari 2015

Ik doe ook mee


Door Ginny op 2 januari 2015

Leuk Maaike, succes met de suiker challenge!


Door Anna op 1 januari 2015

Ginny, de allesbeste wensen voor het nieuwe jaar.
Ik ga er voor en probeer als gevorderde mee te doen.
Gr. Anna


Door Ginny op 2 januari 2015

Jij ook een super mooi jaar, Succes met de challenge Anna!


Door suzanne op 1 januari 2015

Wat geweldig al die enthousiaste reacties! Kijk voor recepten en inspiratie op mijn FB pagina Ongesuikerd! Er zijn genoeg lekkere dingen zonder suiker te maken. Heel veel succes iedereen!


Door Ginny op 2 januari 2015

Hoi Suzanne, dank voor je leuke reactie, helemaal mee eens dat er voldoende lekkere gerechten zijn!


Door Cindy op 1 januari 2015

Ik doe ook mee


Door Ginny op 2 januari 2015

Leuk Cindy! Veel succes


Door Beate op 1 januari 2015

Ten eerste de beste wensen voor het nieuwe jaar. Om af te kicken en mijn hele gezin mee te krijgen zal ik starten als beginner. Na deze twee weken zal ik het graag voort zetten als gevorderde.
Ik weet uit eerdere ervaring dat het goed vol te houden is, helaas door de feestdagen sluipt suiker weer in je leven.
Groetjes Beate


Door Ginny op 2 januari 2015

Jij ook de beste wensen! Gaaf dat je met je hele gezin meedoet, Succes Beate!


Door Janny op 2 januari 2015

Jaaaa, ik doe weer mee!


Door Ginny op 2 januari 2015

Leuk Janny veel plezier en succes!


Door Sylvia op 2 januari 2015

Leuk ginny ga voor de eerste keer mee doen als beginner.


Door Ginny op 2 januari 2015

Succes en veel plezier Sylvia!


Door Sarah op 2 januari 2015

Als beginner ga ik ontzettend mijn best doen de komende 2 weken!


Door Ginny op 2 januari 2015

Super tof Sarah dat je mee gaat doen met de suiker challange! succes


Door Carla op 2 januari 2015

na alle verleidingen van de afgelopen feestdagen vind ik dit een heel goed idee! Ik doe mee op gevorderden niveau. Ik wens alle deelnemers heel veel succes!!


Door Ginny op 3 januari 2015

Dat gaat je zeker lukken, Carla, succes!


Door alinda op 3 januari 2015

Ik ga ervoor , weet dat khd -arm een andere levensstijl is maar zoveel beter. Ik doe mee!!


Door Ginny op 4 januari 2015

Top! You can do it!


Door Danielle op 3 januari 2015

Ik doe mee als gevorderde 🙂


Door Ginny op 4 januari 2015

Geweldig Danielle, heel veel succes!


Door Quirine op 4 januari 2015

Heyy ik doe ook mee!!
Maar Ik ben 15 mag ik dan wel meedoen???


Door Ginny op 4 januari 2015

Natuurlijk mag je meedoen. Graag zelfs!! Succes Quirine!


Door Irène op 4 januari 2015

Nog een vraag. Wij drinken 50/50 van Roosvice. Ik ben (nog) niet goed in lezen van etiketten. Mag ik die wel of niet drinken. Thnx. Irène


Door Ginny op 4 januari 2015

Wat staat er precies op de ingredientenlijst, Irene?


Door Irène de Jonge op 4 januari 2015

water, sap uit vruchtensapconcentraat 20% (appel 20%, sinaasappel 2,7%, passievrucht 1,2%, guave 0,8%, rozenbottel, citroen), suiker, aroma's, stabilisatoren (arabisch gom en pectine), voedingszuren (citroen en appelzuur), vitamine C, zwarte besconcentraat, wortelconcentraat, kleurstof (beta-caroteen). Als ik dit zo zie dan denk ik: help mijn Italiaanse oma herkent het niet meer als eten!
Ben heel benieuwd maar volgens mij weet ik de uitslag al. Niet drinken, mijn man drinkt liters en die is suikerpatiënt!


Door Ginny op 4 januari 2015

Juist Irène, NIET DRINKEN: Het 3de ingrediënt is suiker.
Ingrediënt 1 = water
2 = sap uit vruchtensapconcentraat (en tussen haakjes staat waaruit dat concentraat bestaat)
3 = suiker
Hoe eerder suiker op de ingrediëntenlijst voorkomt, des te meer ervan is gebruikt. De ingredïentenlijst staat namelijk in afnemende volgorde.

Heel veel succes met de challenge en met het lezen van etiketten! You can do it!


Door Lotte op 4 januari 2015

Hier doe ik graag aan mee !!


Door Ginny op 4 januari 2015

Heerlijk, zo enthousiast, succes!


Door Klaas op 4 januari 2015

Waarom richt je je alleen op dames, Ginny?


Door Ginny op 5 januari 2015

Je bent meer dan welkom, Klaas! Hoe meer gezonde, stralend, fitte mensen, hoe beter!


Door sylvia op 4 januari 2015

Hoi Ginny, Allereerst de beste wensen voor 2015. Ik doe mee aan je suikercallenge als gevorderde..;-)


Door Ginny op 5 januari 2015

Dankjewel Sylvia, voor jou ook uiteraard. En veel succes met de challenge!


Door miriam op 4 januari 2015

Ik doe ook mee.


Door Ginny op 5 januari 2015

Geweldig, succes Miriam!


Door Monique op 4 januari 2015

Ja ik doe mee! Het is me al eens eerder gelukt en het voelt goed. Succes allemaal.


Door Ginny op 5 januari 2015

Dan lukt het je deze keer ook, succes!


Door Sandra Boltjes op 4 januari 2015

Hi ginny, ik doe ook mee als gevorderde!


Door Ginny op 5 januari 2015

Waauw! Succes Sandra!


Door Yvonne op 5 januari 2015

ik doe mee, zoals ik op Facebook al melde. Als gevorderde.
Vorig jaar begonnen met GOK, dus ik was al lekker bezig om suiker te vermijden maar de verleiding ligt altijd op de loer, vooral rond de feestdagen. Maar naar mijn mening kan je elke dag weer beginnen met een suikervrij bestaan, en dat is gezond!


Door Ginny op 5 januari 2015

Goed dat je meedoet, Yvonne. Je hebt helemaal gelijk met dat verleidingen altijd op de loer liggen. Succes met de uitdaging en met een (zo veel mogelijk) suikervrij bestaan.

Plaats een reactie


*