Page content

Rijst koken met extra smaak

Rijst koken met extra smaak doe je door er - heel simpel - al tijdens het kookproces extra kruiden aan toe te voegen. Vele combinaties zijn denkbaar. Het ligt maar net aan waar je trek in hebt en wat je verder nog bij de rijst serveert.

Soms hebben we geen trek in 'saaie' rijst, maar willen we wat meer zoete, zoute, of scherpe smaak. Dat halen we niet uit een pakje, maar rechtstreeks uit de natuur, met behulp van o.a. kruiden, noten en pitten. Op die manier voeg je tevens waardevolle voedingsstoffen toe aan je rijst. Hieronder een paar eenvoudige ideetjes. Probeer ze eens uit en ga vervolgens zelf aan de slag met het bedenken van lekkere combi's. 

Rijst met extra smaak van kokos en kruidnagel

Dit is mijn persoonlijke favoriet. Per persoon voeg je 1 eetlepel geraspte kokos en 1 kruidnagel toe. Direct vanaf het begin. Heerlijk zoet!

Rijst met extra smaak van kurkuma- en korianderpoeder

Tijdens mijn Ayurveda studie noemden we deze mix van kurkuma- en korianderpoeder de Basic Masala (basismix). Je voegt 1 deel kurkumapoeder op 2 delen korianderpoeder toe. Vergeet niet aan het einde wat extra peper toe te voegen, want peper bevordert de opname van kurkuma. Over de geneeskrachtige werking van kurkuma heb ik reeds eerder een blog geschreven. Natuurgeneeskundige Monique toonde in haar blog over de lever een plaatje van voeding die helpt de lever te reinigen. Kurkuma stond daar ook bij (Turmeric). Dus ook voor de lever is kurkmuma goed. Gebruiken dus!

Rijst met extra smaak van rozijnen en pitten of noten

Gedroogd fruit zoals rozijnen kun je het best even laten wellen. Hetzelfde geldt voor pitten en noten. Dat komt de vertering namelijk ten goede. En dat is wel zo handig, want áls je dan gezond eet, dan wil je uiteraard wel dat je lichaam al die voedingsstoffen kan verteren in plaats van dat ze in je darmen blijven zitten en je ze weer uitpoept.

Als je weinig tijd hebt, of je bent het vergeten in de week te zetten, kook ze dan simpelweg mee met de rijst. Houd qua hoeveelheden ongeveer 1 eetlepel aan.

Rijst met extra smaak van verse kruiden zoals peterselie, dille of koriander.

De echte verse bladkruiden kun je beter niet meekoken. Deze voeg je na het kookproces toe. Zodra je het vuur uit zet, doe je de verse kruiden in de pan, schep goed om en laat met het deksel op de pan even rusten. Na 5-10 minuutjes heb je heerlijk geurende rijst.

Heb jij nog suggesties? Plaats een reactie!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Rijst koken met extra smaak

Plaats een reactie


*