Page content

Kurkuma: Eerste Hulp Bij Ontstekingen

Kurkuma-ook-wel-Geelwortel Heb je last van een slijmbeursontsteking in je schouder? Een achillespees ontsteking? Keelontsteking?
Voordat je aan de slag gaat met (schadelijke) ontstekingsremmers zoals diclofenac of prednison, probeer KURKUMA!

Kurkuma (ook wel: Geelwortel, Koenjit, Turmeric), is een specerij afkomstig van de Curcuma Longa plant en wordt voornamelijk in India geoogst. Daar is men dan ook al langer bekend met de heilzame werking van dit gele goedje. Er bestaat geen andere plant waarnaar zoveel onderzoek is gedaan, en maar liefst 5.600 (!!!) gepubliceerde studies hebben bewezen dat kurkuma even effectief of zelfs nóg effectiever is dan 14 categorieën medicijnen uit de reguliere geneeskunde.

Zo bleek kurkuma effectiever te werken dan:

* statines (cholesterolverlagers),
* corticosteroïden (= ontstekingswerende middelen zoals Prednison en Hydrocortison),
* antidepressiva (zoals Prozac)
* ontstekingsremmers (zoals aspirine, ibuprofen, diclofenac)
* Oxaliplatin ( = een kankerremmende stof die wordt voorgeschreven als chemokuur bij kanker van de endeldarm (het rectum) of de dikke darm),
* Metformine ( = een verlager van de bloedglucose en wordt o.a. voorgeschreven bij diabetes)

Preventief en Curatief

Ongeveer 50 jaar geleden merkten onderzoekers op dat ziekten die veel voorkomen in de Westerse cultuur, zoals Alzheimer en MS (multiple sclerose), zeldzaam waren in India. De zoektocht naar de reden van dit verschil leidde hen naar curcumine, het werkzame bestanddeel in kurkuma. Deze ontdekking was de start van vele onderzoeken naar de genezende effecten van dit kruid dat in India (en in de Ayurveda) al meer dan 4000 jaar dagelijks wordt gebruikt in de keuken & in kruidenthee en daarmee een goede preventieve maatregel is tegen allerlei ziektes en kwalen.

Ik zou iedereen aanraden om preventief kurkuma te gebruiken in de keuken en/of in de thee (geeft je rijst direct een mooie gele kleur) 😉
Een snufje zwarte peper erbij bevordert de opname van het kruid en verhoogt daarmee het effect. Qua hoeveelheden kun je denken aan ongeveer een theelepel of koffielepel per dag.

Voor een  genezend effect wordt een hogere dosis aanbevolen, tot 2 eetlepels per dag, bijvoorbeeld bij een acute ontsteking.

Kurkuma > Curcumine

Het werkzame bestanddeel van kurkuma heet curcumine. In de apotheek - en waarschijnlijk ook bij biowinkels - zijn curcumine tabletten te koop. 100 gram kurkuma bevat 30 milligram curcumine. Wanneer je  - bijvoorbeeld in geval van een ontsteking - kiest voor een voedingssupplement in plaats van het poeder of de wortel zelf, dan heb je 100 tot 200 mg curcumine per dag nodig.
Let dus op voor goedkopere producten die slechts zeer weinig curcumine bevatten (bv. 10 mg).
Voor een betere opname in het lichaam is het essentieel dat het supplement curcumine-fytosoom* is, ofwel dat het piperine (=zwarte peper) bevat.

Meer weten over de bewezen effecten van Kurkuma t.o.v. reguliere medicijnen?

Lees dan het hele artikel: http://www.greenmedinfo.com/blog/science-confirms-turmeric-effective-14-drugs

En zie ook de door mij geraadpleegde bronnen:
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Oxaliplatin.aspx?mId=10704&rId=2229
https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/onderzoeken-en-behandelingen/corticosteroiden
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Medicijnen/metformine.aspx?mId=10698&rId=196
http://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-515.html
* http://www.nutrisan.com/nl/gepatenteerde-productieprocessen-330.htm

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

3 reacties op “ Kurkuma: Eerste Hulp Bij Ontstekingen

Plaats een reactie


*