Rabarbercrumble zonder suiker, en ook zonder andere natuurlijke zoetmakers zoals honing of stevia, ben ik op mijn zoektocht naar een lekker recept met rabarber niet tegengekomen op het internet, en daarom heb ik er een eigen draai aan gegeven.
Rabarber heeft van nature een zure smaak. Het is eigenlijk opvallend hoezeer we gewend zijn aan ofwel een zoete ofwel een zoute smaak en hoe we de andere 4 smaken zoals zuur, scherp, bitter en wrang proberen te maskeren door overal suiker of zout aan toe te voegen.
Wat heb je nodig voor rabarbercrumble zonder suiker? (hoeveelheid: 2 grote porties of 4 kleine porties)
- 6 stengels rabarber
- 1 appel
- 1 (over)rijpe banaan
- 1 medjoul dadel
- 40 gr. havermoutvlokken p.p.
- 1 el p.p. kokosrasp
- eventueel: kaneelpoeder / vanillepoeder
- ghee, roomboter of kokosolie
- wat water
- staafmixer en/of keukenmachine
Hoe maak je rabarbercrumble zonder suiker?
Bekijk eerst deze video over het bereiden van rabarber >>>
- Was de rabarber en snijd in stukken en doe in een pan
- Snijd de appel en doe bij de rabarber in de pan
- Voeg een klein laagje water toe en breng aan de kook
- Laat koken totdat de rabarber in slierten uit elkaar valt.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden
De crumble
- Doe de havermout, de kokosrasp, evt. de kruiden en de dadel(s) in de mixer en maal helemaal fijn
- Vet een ovenschaal in met olie of boter en strooi een klein laagje van de crumble op de bodem.
Alles bij elkaar
- Als de rabarber en appel gekookt zijn, doe je er de overrijpe banaan bij (lekker zoet) en mix je het geheel met een staafmixer tot gladde massa.
- Schep het rabarbermengsel in de ovenschaal en doe er de rest van de crumble overheen.
- Even in de oven zetten, totdat de crumble licht verkleurt.
Serv eertip
- Serveer de crumble als ontbijt of als toetje
- Serveer met Griekse yoghurt of frisse volle kwark
(Bron: eigen recept en beetje van dit blog en de tips van de allerhande)
Comment Section
0 reacties op “ Rabarbercrumble zonder suiker”