Iedere dag bewegen is een absolute múst voor IEDER lichaam. Jong of oud, groot of klein, dik of dun, of je nu wel of geen gewicht wilt verliezen, sterker, strakker of fitter wilt worden, bewegen is noodzakelijk voor een goed functionerend lichaam. Elk proces is er in zekere mate van afhankelijk.
Hier in het Westen hebben we een ernstig bewegingstekort met als gevolg allerlei vage ziektes en klachten die vaak al verholpen of verminderd kunnen worden met meer lichaamsbeweging.
Doe jij 10.000 stappen per dag?
In principe zou je minimaal 10.000 stappen per dag moeten maken. Red jij dat?
Misschien denk je van wel omdat je altijd rent van hot naar her, maar weet je welke afstand je ongeveer moet afleggen om 10.000 stappen te maken? Niet schrikken hoor: tussen de 7 en 10 km per dag! (beetje afhankelijk van de grootte van je passen). Dat komt neer op ongeveer 2 uur lopen (uitgaande van een loopsnelheid van 4,5-5km per uur).
Een klant van mij (en haar man), twee zeer actieve 50-plussers die minimaal 3x per week sporten én in de weekenden flinke wandeltochten maken, waren ervan overtuigd dat zij die 10.000 passen ruim zouden overschrijden. Niets was minder waar! Slechts 6.000 passen deden ze op een gemiddelde werkdag (dit komt trouwens overeen met het gemiddelde). Ze realiseerden zich dat het een redelijke uitdaging is om dagelijks de 10.000 stappen te halen.
Ga zelf maar na: met de auto naar het werk (of eerst de kids naar school brengen), overwegend zittend beroep, met de auto terug naar huis, aan tafel zitten om te eten en later op de bank zitten om wat tv te kijken en dan naar bed. Gemiddeld heb je gedurende de dag waarschijnlijk zo'n 6.000 stappen gezet. Voor die laatste 4.000 stappen zul je nog ongeveer 30 minuten aan de wandel moeten gaan.
'Meten = Weten' &
'Inzicht maakt je meer Resultaatgericht'
Als we onszelf vergelijken met de mensen om ons heen, dan is de conclusie dat wij 'heel goed bezig zijn'. Maar 'zeker weten' doen we dit niet. Totdat we concreet gaan bijhouden, noteren en meten wat we precies doen aan lichaamsbeweging, én wat we allemaal (onbewust en per ongeluk) in onze mond stoppen. Een week alles noteren en bijhouden is al voldoende om tot de conclusie te komen dat er gedurende iedere dag een hoop momenten waren waarop je 'had kunnen bewegen' (door bijvoorbeeld de trap, de fiets, of de benenwagen te nemen of een 3x3 workout) en waarop je 'gezonder had kunnen eten' (door bijvoorbeeld niet het ijsje van dochterlief verder op te eten nadat zij niet meer hoefde).
- Bewustwording is het sleutelwoord.
Als je je bewust bent van waar het telkens mis gaat, dan kun je er ook heel gericht iets aan doen.
Uit de reacties van deelnemers aan het programma "In 30 dagen een NEW YOU" blijkt dat BEWUSTWORDING een belangrijke verworvenheid is. In de eerste plaats word je je ervan bewust dat vrijwel dagelijks sporten lang niet zoveel tijd hoeft te kosten als je denkt. Want dat is wat er gebeurt: we 'bedenken' dat het vast héél lang zal duren en dat we daar geen tijd voor hebben. Maar we weten het niet zeker, want we hebben het nooit ervaren of geprobeerd, dus die hele gedachte is nergens op gebaseerd.
Zo is het ook met eten. We 'denken' dat we redelijk gezond bezig zjin en ons prima weten in te houden, totdat we alles gaan opschrijven, of meedoen aan een Challenge zoals 14 dagen geen suiker eten. Dan blijkt ineens dat we veel vaker dan we willen (of dan waar we ons bewust van zijn) een minder gezonde keuze maken. - Gerichte actie is de oplossing
Gerichte actie mag je letterlijk nemen: Kom in ACTIE! Ga meer bewegen.
Dat heeft vele en grote voordelen, namelijk: je helpt de natuurlijke processen in je lichaam en dat komt je algemene gezondheid ten goede (hogere weerstand bijvoorbeeld); je krijgt er meer energie van en je voelt je fitter; je slaapt beter; bewegen zorgt ervoor dat je beter in staat bent met stress om te gaan (vooral wanneer je BUITEN sport, in het bos, het park of aan zee); de 'energiebalans' wordt negatief en dat is positief, want: je verbruikt meer energie dan dat er via voeding en drankjes binnenkomt, dus het helpt bij gewicht verliezen of op gewicht blijven. - Houd het Simpel en Concreet
- Plan vooruit. Neem je (familie)agenda bij de hand en bekijk per week waar jij mogelijkheden ziet om te sporten of bewegen. Op welke dagen kun je op de fiets, of te voet? Kun je een tram- of bushalte eerder uitstappen en de rest lopen? Neem de trap. Ga in de lunchpauze een rondje lopen (denk aan die 4.000 stappen die je kunt maken in een half uurtje) 😉 Wanneer ga je naar de sportschool? Hardlopen? Doe je een 3x3 workout of een workout uit het NEW YOU of PLATTE BUIK programma?
- Welk moment van de dag is voor jou het meest geschikt? In de ochtend, middag, avond?
- Kun je iemand anders uit je omgeving motiveren om (een paar keer per week) met je mee te doen? Dat is meteen een goede stok achter de deur, want als jij een keer geen zin hebt, dan haalt die ander je wel over.
- Maak een concrete afspraak met jezelf (en die ander) en plan andere afspraken eromheen of combineer.
- Bedenk wat je gaat doen en hoe lang. 15-30 minuten hardlopen? Een 3x3 workout (= max 15 minuten), een uurtje Bootcamp?
- Schaf een stappenteller aan of download een app op je mobiel die jouw dagelijkse activiteiten bijhoudt.
Tegenwoordig heb je al activiteiten-meters die bijhouden hoeveel uur per nacht je slaapt en waar je kunt noteren wat je allemaal eet.
Het allermooiste is: zodra je je bewust bent geworden van je valkuilen en je de juiste actie hebt genomen om de gaten te dichten, dan ga je je zóveel beter, gezonder en fitter voelen dat je nooit meer terug wilt naar hoe het was. Dat is precies wat ik hoop dat jij zult bereiken: The point of no return: Als je eenmaal geproefd hebt van 'gezondheid' dan wil je niet meer anders... (en je hebt het helemaal zelf in de hand)
Ik zou het leuk vinden als je hieronder bij Reacties laat weten welke 'valkuilen' jij hebt gedicht en hoe je je erbij voelt...
Comment Section
5 reacties op “ Méér Resultaat = méér Bewegen”
Door Louise op 13 februari 2014
Hallo, ik ben een 72 -jarige vrouw,overwinterd in Benidorm.
3 maal per week wandelen we in de bergen achter Benidorm,met
Mijn stappenteller bij me lopen wij ongeveer 13.000 stappen ,ik ben
Wel klein van lengte 1.50 dus ik maak meer stappen dan de gemiddelde
loper.We klimmen en dalen regelmatig in de bergen.
Op dit moment staan de Amandelbomen in de bloei. (De lente begint)
Door het wandelen voel ik mij veel fitter het is een aanrader.
Door Ginny op 14 februari 2014
Wat geweldig Louise, ga vooral zo door!
Door Louise op 13 februari 2014
Hallo,ik. ben een 72-jarige vrouw,overwinterd in Benidorm,
3 maal per week wandelen we in de bergen in het achterland.
Met mijn stappenteller bij mij ,wandelen we 13.000 stappen.
Ik ben zelf klein van lengte 1,50. dus ik maak meer stappen dan een
gemiddelde loper. We klimmen en dalen regelmatig in de bergen.
Op dit moment staan de Amandelbomen in de bloei (begin van de Lente)
Door het wandelen voel ik mij veel fitter,het is een aanrader.!!!!
Door geja hoogeveen op 10 mei 2014
Jazeker!!! Door een rugblessure was ik gestopt met mijn dagelijkse yoga oefeningen. Een jaar later had ik nog steeds klachten. Toen ben ik een paar maand consequent een oefen programma gaan doen, speciaal voor de rug... dit hielp in combinatie met een paar osteopathie behandelingen en stoppen met gebruik van suikers. Door pijn te vermijden waren niet alleen mijn rug- maar ook mijn romp spieren verslapt en kwam ik in een vicieuze cirkel terecht. Toen mijn spier korset weer een beetje op peil was ben ik het programma van Ginny gaan volgen om mijn conditie nog verder op te vijzelen, succes verzekerd! Heerlijk om niet te hoeven nadenken over welke oefeningen ik zal doen, gewoon een kant en klaar programma! Zó kon ik me helemaal focussen op mijn lijf, lekker hoor om het luie zweet eruit te werken....méér bewegen ik kan het je echt aanraden als je vitaliteit je lief is!
Door Ginny op 11 mei 2014
I rest my case 😉