Page content

14 dagen GÉÉN SUIKER ETEN - 1ste Challenge van 2014

Voor iedereen die het nieuwe jaar écht goed wilt beginnen doet vanaf maandag 6 januari 2014 mee met de Challenge: 14 dagen GÉÉN SUIKER ETEN .

Beloof jezelf dat dit jaar anders wordt dan voorgaande jaren. Dit keer gaat het wél lukken om je aan je goede voornemens te houden omdat je het niet alleen doet, maar we doen ALLEMAAL met je mee. Trommel de hele familie op, alle collega's, buren, kennissen etc. Het is namelijk de hoogste tijd om collectief IN ACTIE TE KOMEN TÉGEN SUIKER.

Als je inmiddels nog niet weet hoe gevaarlijk chemische / geraffineerde suikers zijn voor je gezondheid, dan heb je waarschijnlijk onder een steen gelegen, want in de laatste jaren zijn die diep bewaarde geheimen van de voedselindustrie steeds meer onthuld. We zijn bewuster en wijzer geworden en geloven niet meer alles wat ons wordt verteld. We zijn ons gaan afvragen hoe het toch komt dat we steeds dikker worden, er meer en meer gevallen van diabetes bijkomen, er zoveel mensen aan hart- en vaatziekten lijden en noem maar op.
We weten wel beter.
Maar daarmee zijn we er niet.
Weten is leuk, maar het gaat erom wat je DOET met die kennis?

Vanaf nu gaan we die in de praktijk brengen en we gaan samen de 14 dagen géén suiker eten - Challenge aan. Jij doet toch ook mee?

De Spelregels

1) Kies jouw niveau: beginner of gevorderd?

De Beginner: ben jij iemand die redelijk veel snoept, suiker of zoetjes in de koffie/thee gebruikt, frisdranken drinkt en wel eens pakjes of zakjes gebruikt voor de bereiding van je maaltijden? Dan kun je het beste het Beginnersniveau kiezen. Wanneer je namelijk teveel hooi op je vork neemt, wordt het een zware dobber, dus bouw de suikers rustig af en als het goed gaat, dan kun je in de tweede week alsnog meedoen met de Gevorderden.
Als beginner ga je de komende 14 dagen NIETS van de volgende producten eten: ál het snoepgoed (wine gums, dropjes etc.), chocolade (M&M's, Snickers, Twix etc.), koek(jes) (dus ook mueslirepen, sultana, liga, eierkoek etc.), taart, gebak, toetjes (waaronder ook vanillevla, chocoladevla, vruchtenyoghurt/kwark etc.), ijs, milkshakes, suiker of zoetjes in de koffie of thee, zoet beleg (vruchtenhagel, hagelslag, jam, chocopasta etc.), frisdranken (cola, sinas, chocomel, fristi etc.).

Alle bovenstaande producten vallen naar mijn mening onder de 'voor de hand liggende suikers'. Hiernaast bestaan er veel producten waaraan suikers zijn toegevoegd, maar waarvan je dat niet direct zou verwachten, zoals ons dagelijkse brood, en de pakjes, zakjes en sausjes waarmee we koken. Als Beginner zijnde hoef je je hierin (nog) niet te verdiepen. Als je alle 'voor de hand liggende suikers' kunt laten staan, dan zul je al verschil merken aan je humeur, concentratievermogen, energie en je figuur 🙂

De Gevorderde: je kunt jezelf gevorderd noemen als je sowieso al weinig tot geen van de producten eet die genoemd staan bij het beginnersniveau. Zo ben je in staat om het koekje of het chocolaatje te laten liggen tot het weekend, neem je vrijwel nooit een toetje of zoet beleg op je brood, drink je weinig frisdrank en je koffie/thee gebruik je zwart en je kookt (bijna) niet met pakjes of zakjes.
Voor de komende 14 dagen geldt uiteraard dat je helemaal géén suikers eet. Dus niets van de bovengenoemde voedingsmiddelen, maar daarnaast ga jij een stapje verder door  zoveel mogelijk vers voedsel te eten, te weten: vers en gedroogd fruit, verse groenten, volle granen, peulvruchten, noten, zaden, pitten, oliën, water en (kruiden)thee.

Ook ga je je verdiepen in de ingrediëntenlijst die op de verpakking staat. Ik heb het nu niet over de tabel met de eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën. Vind je het woord suiker of een afgeleide van suiker - te herkennen aan '-ose' aan het einde zoals dextrose, fructose etc. - dan is dat voor jou een 'no go'.
Dit betekent o.a. dat je geen brood kunt eten omdat er aan ons brood suikers zijn toegevoegd. Je kan het brood wel zelf maken, dan ben jíj immers de baas over wat je eet. Ook koken met pakjes, zakjes en kant en klare sauzen wordt moeilijk omdat vrijwel overal suikers aan zijn toegevoegd. Bij biologische winkels vind je meestal genoeg producten zonder toegevoegde suikers.

2) Wat mag wel?

We hebben geleerd dat suiker hetzelfde is als koolhydraten. Dit klopt. Maar net zoals bij vetten, zijn er ook hier goede en minder goede of ronduit slechte koolhydraten. Granen zoals  rijst, haver, spelt, maar ook quinoa en vers fruit of gedroogde vruchten zoals rozijnen bevatten koolhydraten, oftewel suikers. Dit zijn echter van nature aanwezige suikers. Deze zijn wel toegestaan tijdens de komende 14 dagen. (ik noem met opzet hier geen tarweproducten zoals tarwebrood of pasta omdat tarwe héél erg slecht voor je is. Dus als je toch 14 dagen geen suikers gaat eten, vermijd dan zéker ook tarwe(brood).)

Eigenlijk mag je alles eten wat 'natuurlijk' is. Fruit, groenten en granen komen in de natuur voor en ons lichaam heeft het nodig. Denk ook aan kruiden om bepaalde gerechten of je thee mee te zoeten zoals kaneel, vanillestokjes en zoethout. Geen enkele van de producten genoemd onder kopje 1) heb ik ooit aan een boom zien groeien of uit de grond zien ontspruiten. Jij? Het is fabrieksvoer, en dat is de komende 14 dagen verboden terrein.

3) Hoe doe je mee?

Officieel aanmelden is niet nodig. Wel zou het leuk zijn als je via Facebook, Twitter of een reactie op deze site laat weten of je ervoor gaat, voor welk niveau je kiest en je voortgang met ons deelt. Het gaat erom dat we met z'n allen gedurende een periode die best te overzien is, niet alleen weten dat we suiker beter kunnen vermijden, maar het ook echt doen.

Als jij besluit dat je met ons meedoet, dan doe je mee. Zo simpel is het. Ik kan je niet controleren, dus het gaat echt om de belofte aan jezelf. Wel helpt het enorm als je andere mensen in je omgeving met je mee laat doen. Zij kunnen niet alleen controleren of jij je wel aan je woord houdt, maar ze kunnen je wellicht ook helpen met (suikervrije)tips en adviezen en het maakt het makkelijker want je doet het samen.

4) Zijn er uitzonderingen?

In principe niet. Maar ook hier geldt: ik kan je niet controleren, dus het blijft bij een afspraak met jezelf. Het is handig om vantevoren na te denken over eventuele verjaardagen of andere bijzonderheden waarvan je nu al weet dat er suikerrijke verleidingen zullen zijn. Je kunt ervoor kiezen om je eigen suikervrije variant mee te nemen en/of te vertellen dat je meedoet met de Suiker-Challenge. De meeste mensen hebben daar begrip en zelfs respect voor. Je kent jezelf waarschijnlijk goed genoeg om te weten op welke momenten je de verleiding moeilijk kunt weerstaan. Zorg voor een back up plan en neem bijvoorbeeld een klein zakje rozijnen of moerbeien mee als je echt snakt naar iets zoets.

De 14 dagen GÉÉN SUIKER ETEN - Challenge is de perfecte start van een nieuw, schoon, gezond, fit en slank jaar. Het maakt je licht in je lijf en helder in je hoofd. Ik beloof je dat het het waard zal zijn. Via Facebook en Twitter houden we elkaar op de hoogte en houden we elkaar sterk, zoals een T.E.A.M.:Together Everybody Achieves More.

Houd je me op de hoogte? Heel veel success!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

45 reacties op “ 14 dagen GÉÉN SUIKER ETEN - 1ste Challenge van 2014


Door Yousra op 2 januari 2014

Dit wordt een pittige maar ik ga ervoor!


Door Ginny op 2 januari 2014

Top Yousra! Komt vast helemaal goed.
De allerbeste truc is om geen suiker in huis te hebben.
Nu is dat wel eens lastig met kinderen, maar je zou ervoor kunnen kiezen om de komende twee weken hun snoep en koek bij de biowinkel te halen en daar goed te zoeken naar producten oznder suiker. het allerbeste blijft uiteraard zelf maken. Op de site vind je voldoende tips voor zoetigheid 😉
Succes!!!!!


Door Kim op 2 januari 2014

Ik ga mee doen! Als gevorderde! Ik start alleen vandaag al met 'geen suiker eten' want iets voor me uit schuiven en 'later' beginnen werkt niet voor mij! Dus ik ga voor 18 dagen zonder suiker 😉 tips, trics (en recepten?) zijn meer dan welkom want soms ben ik zo enorm inspiratieloos voor wat betreft het avondeten (voor het hele gezin;man en zoon van 4) kom
Op!!! We kunnen dit!!!!


Door Ginny op 2 januari 2014

Goed zo Kim! Zelf ben ik ook al begonnen met 'schoon eten'. Zo heb ik sinds zondag 28 december geen koffie meer gedronken (ik dronk er twee per dag, gezoet met agave), en ik heb me toch een knallende hoofdpijn gehad tot en met Oudjaarsavond! Op Nieuwjaardsag stond ik letterlijk als herboren op, geen hoofdpijn meer, heerlijk.

Voor w.b. eten komen er tips online over ontbijt en lunch in de komende twee weken. Voor avondeten zou je eens kunnen kijken bij mijn andere recepten. Persoonlijk vind ik het avondeten het meest gemakkelijk omdat je daar toch vaak groenten, vlees/vis en een graansoort of aardappel eet. Toetjes moet je dus weglaten, behalve bv een bakje yoghurt met kaneel of wat zaadjes uit een vanillestokje...

Succes!


Door Femke op 3 januari 2014

Ik doe met jullie mee.....het zal ff wennen zijn voor jullie, maar ik doe dit nu bijna een half jaar en het bevalt prima. In het begin is het puzzelen, maar dan opeens wordt het een gewoonte! En ik voel mij een stuk lekkerder in mijn vel zonder die slechte suikers.


Door Mariska op 3 januari 2014

Ik ga ook mee doen. Zal idd wennen zijn maar ik ga ervoor.
Groetjes en succes allemaal


Door Annw op 3 januari 2014

Ik doe ook mee als gevorderde, ik ben eigenlijk eind december al begonnen, maar ik heb wel 2 appelflappen gesnoept met oud&nieuw... Ik eet al een week zuurdesem- en speltbrood, dat mag toch wel? Ik las iets over hoofdpijn, ik heb inderdaad drie dagen hoofdpijn gehad! Zijn dat afkickverschijnselen?


Door Anneke op 3 januari 2014

Er ging iets mis, ik heet dus Anneke


Door Suus op 3 januari 2014

Ik ga de uitdaging ook aan , vooral met mezelf , ik wil graag een paar kilo kwijt, vorig jaar is het me gelukt maar helaas zitten er weer wat bij, je voelt je ook veel beter als je geen suiker meer eet, veel fitter! Het probleem ligt bij mij bij de avond de hele dag gaat goed en dan word t 8 uur en denk ik heerlijk wat rust, en nestel ik me op de bank met een kopje thee, maar nu ZONDER iets lekkers! Ik ga ervoor ! Liefs Suus


Door Violet op 3 januari 2014

Ik ga het ook proberen als gevorderde. Zal betreft brood een zware dobber worden, ik ben echt gek op brood. Speltbrood mag wel? Anders ga ik lekker zelf bakken. Ik lees al jaren de ingredientenlijst en eet al jaren geen geraffineerde suikers. Grappig dat je zegt dat je hoofdpijn had Ginny, ik had juist tijdens de feestdagen hoofdpijn omdat ik toen wel weer suiker at, bleh. Vergeetsuiker houdende dranken niet (ook alcoholhoudende dranken bevatten suikers!), alhoewel het misschien wel voor de hand ligt om dit links te laten liggen, aangezien we willen 'opschonen' :-). Succes iedereen!


Door joke op 3 januari 2014

Doe graag mee als gevorderde.Kan de informatie wel goed gebruiken omdat je toch niet zeker weet wat wel en wat niet mag.


Door Astrid op 3 januari 2014

Ik ga ook meedoen. Ik was al gestopt met pakjes en zakjes. Ik gebruik nog wel een zoetje in de koffie (2 per dag), dus dat moet stoppen. Ook zal het pittig zijn om de koekjes en sultana te laten staan de komende 14 dagen. Toch maar zometeen eens bij de bio-winkel kijken.


Door Ginny op 4 januari 2014

Heel goed van je, Astrid. Toevallig heb ik gister nog allemaal lekker snoepgoed gekocht om uit te delen na mijn Bootcamp Special van vandaag. Alles was suikervrij, dus er is genoeg te vinden. Het kost wat meer, dat wel, maar ik kan je beloven dat je zonder schuldgevoel snoept 😉
En ook belangrijk is het om te beseffen dat we niet persé suikers hoeven te vervangen voor een andere (ook al is het een natuurlijke) zoetstof. De natuur geeft ons genoeg zoete dingen. HOe meer je zonder kunt, hoe beter.
Succes!


Door Frederike op 3 januari 2014

Ik doe mee. Als ( aangepaste) gevorderde. Dit weekend mij weer verdiepen in recepten voor ontbijt en lunch en het maken van een geschikt boodschappenlijstje.


Door Ginny op 4 januari 2014

That's the spirit: voorbereiden en plannen, anticiperen, dan gaat het lukken 🙂


Door Barbara op 4 januari 2014

Ik doe ook mee, als beginner.. Ik ben een echte suikerverslaafde dus het zal een flinke kluif worden. Maar ik ga ervoor.


Door Ginny op 4 januari 2014

Super dat je meedoet en je instelling is top: gewoon ervoor gaan inderdaad! Gaat vast lukken!


Door angelique op 4 januari 2014

ik doe mee. vorig jaar gestopt met light frisdranken en zoetjes/zoetstoffen. (ook een paar dagen hoofdpijn, afkicken). challenge staat genoteerd in mijn agenda. 😉


Door Ginny op 4 januari 2014

geweldig! Doe je nu mee met niveau 2?


Door angelique op 4 januari 2014

ik denk dat ik deze twee weken wel red op level 2. 😉


Door Ginny op 6 januari 2014

Zou geweldig zijn, laat je weten of het gelukt is?


Door Hanneke op 4 januari 2014

Ik doe mee! Op een soort tussenniveau; ik ga zo min mogelijk suikers eten en goed letten op de verpakkingen! Ik ben benieuwd.
Ook mijn zus in Italië doet mee!


Door Ginny op 6 januari 2014

Wat leuk!!!
Ook dat je zus in Italië meedoet.
Succes allebei! 😉


Door Hanny op 4 januari 2014

Ik doe ook mee als gevorderde! Het zal een grote uitdaging zijn voor wat betreft het brood, maar zeker ook een leuke!


Door Ginny op 6 januari 2014

Hoi Hanny,
Brood mag je best eten, maar dan moet je er wel zkeer van zijn dat er geen suiker aan is toegevoegd.


Door Margriet op 5 januari 2014

Ik alles gelezen en ben nu begonnen...
Ben ooit gestopt met roken dan moet dit toch ook lukken.


Door Ginny op 6 januari 2014

Dat moet zeker lukken, en bovendien is dit maar voor twee weken.... of niet....? 😉


Door Masha op 5 januari 2014

Ik doe ook mee! Als (bijna) gevorderde. Ik eet bijna geen suikers, kook sowieso altijd zonder pakjes, snoeppot op het werk wist ik de laatste weken goed te vermijden, maar... geen brood vind ik erg lastig! Behalve als speltbrood gewoon kan, want dat eet ik thuis altijd en kan ik dus meenemen naar mijn werk. Oh ja, en geen alcohol dus twee weken, want daar zit ook suiker in. Lijkt me een goed plan!


Door Ginny op 6 januari 2014

Hoi Masha,
Leuk dat je meedoet!
Brood mag je best eten, mits er geen suikers in zitten. En als je de mogelijkheid hebt, dan is speltbrood een betere keuze dan tarwebrood, maar het is allemaal geen 'must'.
Inderdaad, wanneer je meedoet als gevorderde dan mag je ook de alcohol laten staan 😉
Succes!


Door Ruth op 5 januari 2014

Waarom is tarwe een no go? Dat is helemaal nieuw voor me. Ik doe trouwens mee als gevorderde beginner 🙂 ik zit een beetje met het broodaspect. Ik woon namelijk in Frankrijk en de bakkers hier zijn niet heel gretig met het maken van bijv speltbrood of rogge ... We gaan het zien! Groet, Ruth


Door Ginny op 6 januari 2014

Hoi Ruth,

Aan het meeste brood dat je bij bakkers koopt wordt suiker toegevoegd, en om die reden is het in het gevorderde niveau niet toegestaan. Nu woon jij in Frankrijk en ik geloof dat daar de eisen aan brood heel anders zijn, zeker als je het bij een echte bakker haalt. Je zou eens kunnen vragen of ze er suiker aan toevoegen?

Voor wat betreft tarwe. Tarwe is eigenlijk een heel gezond graan, maar door de vele modificaties die erop zijn toegepast om de groei en productie te bevorderen is er nog maar weinig van over. Hedendaagse tarwe lijkt in bijna niets meer op de oorspronkelijke tarwe en het is dan ook meer schadelijk dan gezond voor ons. Over dit thema zijn - vooral in NL - heel veel boeken en onderzoeken uitgebracht, kijk maar eens op Google als je interesse hebt.

Voor de suiker challenge vind ik het belangrijk dat iedere deelenemer doet wat haalbaar is voor hem of haar. Als het voor jou moeilijk is om aan een ander graan dan tarwegraan te komen én er wordt suiker toegevoegd aan het brood, dan is dat maar even zo en dan kun jij je bijvoorbeeld richten op het vermijden van suikers in andere producten.
Heb ik hiermee je vraag voldoende beantwoord?


Door ruth op 6 januari 2014

Dankjewel Ginny,

Er wordt hier inderdaad geen suiker toegevoegd aan het brood (van de bakker) maar het is wel allemaal tarwe wat de klok slaat. Gelukkig eet ik niet zoveel brood 🙂
Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.


Door Birgitte Mentink op 6 januari 2014

Ik zie vlak voor het slapengaan de oproep over deze Challenge. Ik voel er wel wat voor. Wordt wel een hele uitdaging wat betreft het tussendoor snaaien: zo ongemerkt pak je een paar dropjes, een koekje, een handje pinda's. Het ergste zal ik denk ik mijn boterhammetje Nutella missen..... Nou, meteen morgenochtend beginnen dus!


Door Ginny op 6 januari 2014

Succes Birgitte!!!!


Door Kim op 6 januari 2014

Ik doe mee! Met gevorderde, ben afgelopen vrijdag al begonnen! Ik eet al vers en nooit uit pakjes. Voor mij is het snoepen een uitdaging want ik hou zo van koekjes, chocola en ik hou heel erg van bakken. Ik zie niks over honing en agave siroop staan. Is dit in deze challenge ook verboden?

Iedereen heel veel succes de komende twee weken!


Door Ginny op 6 januari 2014

Klinkt heel goed, Kim, jij bent zeker gevorderd!
Honing, agave, stevia, jaggery en oerzoet zijn wel toegestaan. Wat écht NIET mag zijn de witte suikers, chemische suikers etc.
Voor w.b. koekjes, chocola en bakken raad ik je echt aan om eens bij een biowinkel te gaan kijken. Daar heb je veel producten zonder toegevoegde suikers.
Op mijn site en op internet zijn er bovendien heel veel suikervrije bakrecepten te vinden. Wanneer je bv een zoekopdracht ingeeft op Google, gebruik dan altijd 'suikervrij' en je zult zien dat er een hoop is.
Mocht je op leuke recepten stuiten, geef het door, hè!


Door Melanie op 6 januari 2014

Ook ik ga meedoen met de gevorderde, eet al redelijk suikervrij, ook voor mij is brood en crackers het grootste probleem. En het plakje ontbijtkoek bij de koffie. Heb er heel veel zin in lekker begin van het nieuwe jaar. Waar kan ik lekkere recepten vinden? Ook zou ik graag wat meer informatie cq richtlijnen willen hebben. Gr. Melanie


Door Kim op 6 januari 2014

Ik wil het zeker gaan proberen, maar weet nu al niet wat ik voor de lunch van straks zou moeten nemen. Ik eet normaal veel tarwebrood en crackers. Ik haal voor mijn gevoel nml geen extra energie uit sapjes, fruit of yoghurt.... Tips voor een echte beginner zijn dus welkom!!
groetjes Kim


Door Samira op 6 januari 2014

Ik lees he giseravond en heb besloten om mee te doen!!! Alleen ik eet altijd 2 boterhammen (volkoren) tijdens de lunch en nu heb ik salade gemaakt voor de lunch, maar zou graag een menu willen hebben wat we wel mogen eten op een dag..

Groetjes Sam


Door Samira op 6 januari 2014

ik bedoel een voorbeeld wat we kunnen eten bij de lunch. is biologisch rijstwafel goed? ik heb nog nooit van speltbrood gehoord, zal gaan kijken bij de bakker. En we gebruiken vaak zakje saus bij het eten. Kan ik die zakje ook halen bij biologisch winkel?

Groetjes Sam


Door JB op 6 januari 2014

Bij de AH hebben ze biologische rijsttafels en speltcrackers, speltbrood bij een goede bakker. Ik vraag me af: waar moet ik op letten bij kaas of kan dat helemaal niet, en wat kan ik kant en klaar kopen dat op die crackers kan? En bestaat er pasta die niet van tarwe is gemaakt?


Door Kim op 7 januari 2014

Bij de biologische winkel (bv Marqt) kan je heel lekker speltbrood kopen. Ook vind je daar spelt crackers, spelt meel om zelf pannenkoeken, cake of pizzabodem te maken. Je kan ook pannenkoeken mix, spelt pizzabodem en spelt pasta krijgen.


Door ruth op 9 januari 2014

Ik dacht dat ik geen echte beginner was omdat ik eigenlijk nooit pakjes en zakjes gebruik om te koken, maar nu ik even bezig ben realiseer ik me dat ik wél vaak dingen als currypasta, sojasaus en vissaus gebruik. En daar zit ook overal suiker in. Er zit zelfs suiker in een rookworst!! (de slager kon suikervrij niet garanderen). Dat alleen al is een goed resultaat van deze challenge: dat je bewust wordt van wat je eet...
Verder heb ik heel veel zin in een winegum 🙂


Door Ginny op 9 januari 2014

Haha, die laatste zin doet 't 'm, Ruth: ik heb zin in n winegum 😉
Als ik inderdaad iets hoop te bereiken met deze Challenge (en überhaupt met m'n hele site), dan is t wel BEWUSTWORDING.
We zijn allemaal verslaafd aan suiker en ik geb. niet de illusie dat men na 14 dgn genezen is, maar we zijn ons in ieder geval meer bewust van wat we eten. En als je je ergens bewust van bent, dan kun je t pas veranderen. Succes verder!
Gr. Ginny

Plaats een reactie


*