Page content

Lactosevrije melk zelf maken

Als je last hebt van een lactose intolerantie, maar ook als je erover denkt je eigen zuivelconsumptie te verminderen, dan is er een mooi alternatief, namelijk notenmelk, zoals amandelmelk. Of melk van granen, zoals rijstmelk en havermelk. Deze melk is in de supermarkt te koop, maar wanneer je de ingrediëntenlijst bestudeert kom je al gauw tot de conclusie dat het percentage amandel, rijst of haver redelijk laag is, terwijl er (afhankelijk van het merk) wel wat kunstmatige toevoegingen in zitten.

Dan gaan we toch lekker zelf aan de slag? Het is namelijk heel simpel:

Amandelmelk

Benodigdheden:

- 250 gr blanke amandelen (je kunt de amandelen ook kopen in het bruine schilletje, dan laat je ze een nachtje weken in (koud) water en in de ochtend haal je het velletje er met gemak vanaf. Het vergt wel wat tijd om van 250 gr. amandelen de velletjes eraf te halen) 😉

- 1 liter (bij voorkeur gezuiverd) water

- optioneel: zoeten met bv. 3-4 dadels (ontpit) / of 2 tl van een andere zoetstof zoals agave / honing / stevia.

- 1 vanillestokje of 1 tl vanillemerg

- snufje zout

- overig: blender of staafmixer, zeef, zeefdoek/kaasdoek/of dunne waterdoorlatende theedoek. Je kunt nog extra specerijen toevoegen zoals kardamom- gember- of kaneelpoeder).

Werkwijze:

Laat de amandelen (met of zonder schil) minimaal 8 uur weken in koud water. Giet ze af. Indien nodig, ontdoe je ze van het velletje en giet ze over in een blender samen met de overige ingrediënten.

Laat de blender een aantal minuten draaien totdat alles fijngemalen is.

Neem een kom met daarin een zeef. Leg het (zeef/kaas/thee)-doek in de zeef en giet de gemalen amandelmelk erin. Laat uitlekken en eventueel een beetje roeren. Neem tot slot de punten van het doek bij elkaar en knijp het doek flink uit om alle amandelmelk eruit te persen.

Klaar!
De melk kan  ongeveer 3 dagen bewaard worden in de koelkast in een schone, glazen fles.

In de kom met het (zeef)doek blijft best nog wat pulp over. Het is zonde om dat weg te gooien. Bekijk de onderstaande website voor ideetjes over wat voor lekkers je nog kunt maken met de pulp. 😉

(Bron: eetgoedvoeljegoed.com)

Rijstmelk

Benodigdheden:

- 1 deel (biologische) zilvervliesrijst

- 6 delen (bron)water

- beetje zout (bv 1 tl zout op 1,5 ltr water)

- overig: blender of staafmixer, metalen zeef en schone, glazen flessen om de melk te bewaren.

Werkwijze:

- Spoel de rijst af en doe in een pan met de 6 delen (bron)water. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het minimaal 2 uur zachtjes doorkoken. Doe de rijst mét het water in delen in de blender en maal het helemaal fijn.

Neem een kom of pan en plaats daarbovenop de zeef. Giet de rijstmelk over in de kom of pan. Was vervolgens de eerste pan af en giet de melk nogmaals over van de ene in de andere pan/kom.

De rijstmelk verdunnen met (bron)water totdat de dikte van de melk goed is voor jou.
Overgieten in de glazen flessen en bewaren in de koelkast.

(Bron: smulweb)

Havermelk

Benodigdheden:

- 80 grm havermoutvlokken

- 800 ml (gezuiverd) water

- optioneel: zoeten met bv. 3-4 dadels (ontpit) / of 2 tl van een andere zoetstof zoals agave / honing / stevia.

- 1 vanillestokje of 1 tl vanillemerg.

- Probeer ook eens kaneel- of kardamompoeder.

Werkwijze:

Doe alle ingrediënten in een blender en meng ze goed. Zet de blenderkom in de koelkast en laat het een nachtje rusten. De volgende ochtend laat je de blender nog een keertje draaien en klaar is Klara!

Bewaren kan in een schone glazen fles in de koelkast (max. 2 /3 (?) dagen.

(Bron: www.culy.nl)

 

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

1 reactie op “ Lactosevrije melk zelf maken

Plaats een reactie


*