Page content

Amandelmelk zelf maken

zelf-amandel-melk-maken

Zelf amandelmelk maken is supersimpel en ongelooflijk lekker! Het is bovendien zuivelvrij, glutenvrij en suikervrij. Sinds ik deze amandelmelk gebruik in mijn havermoutpap in plaats van de rijstmelk (uit een pak) zit ik soms tot wel 13.00u vol (ik ontbijt rond 08.00u). Dat noem ik nog eens een goed verzadigende maaltijd.

Hieronder leg ik je uit hoe ik de melk maak en hoe ik mezelf af en toe trakteer op (warme) chocomelk van amandelmelk en rauwe cacao.

Hoe maak je amandelmelk?

Omdat ik de 'melk' telkens vers maak, gebruik ik 200 ml water. Neem naar verhouding dus grotere hoeveelheden van alle ingrediënten als je ervoor kiest om direct 1 liter te maken.

 • 12 witte amandelen 1 nacht geweekt in (warm) water
 • 1 (medjoul) dadel (ontpit)
 • snufje vanillepoeder (LET OP: geen vanillesuiker! Enkel het poeder, kan ook rechtstreeks uit het vanillestokje, is lekkerder dan los poeder uit een zakje)
 • goede staafmixer (die van mij is 600watt en dat heb je wel nodig, denk ik)
 • (thee)zeefje

Bereidingswijze zelfgemaakte amandelmelk

 1. giet de geweekte amandelen af en doe ze in een (hoge) mengkom
 2. ontpit de dadel, snijd in stukjes en doe in de mengkom
 3. snufje vanillepoeder erbij
 4. 200 ml water erbij
 5. mix het geheel totdat het helemaal glad is.
 6. giet het amandelmengsel door het zeefje en vang de melk op in een glas of fles.
 7. KLAAR!

TIP: Het amandelmengsel kun je prima gebruiken, bvb in een smoothie. Soms doe ik het met amandelmengsel en al in de havermoutpap.

Chocomelk van amandelmelk en rauwe cacao

Verwarm de melk in een pannetje en doe een schepje rauwe cacao in een glas of mok. Als je kiest voor rauwe cacao vanwege haar superfood-kwaliteiten, dan is het zinvol om te weten dat het die kwaliteiten verliest zodra de cacao boven de 42 graden wordt verwarmd. Verhit de amandelmelk dus niet, maar verwarm 'm een beetje en giet 'm daarna over in het glas of de mok met de rauwe cacao. Even roeren en klaar.

Heb je het geprobeerd en zo ja, wat vond je ervan? Ik ben benieuwd naar je ervaring!

Hier vind je ook nog twee recepten voor rijstmelk en havermelk.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

6 reacties op “ Amandelmelk zelf maken


Door Paulien op 27 februari 2015

is de vanillepoeder echt nodig of hoeft dat niet? Is het dan iets zoeter met vanillepoeder?


Door Ginny op 2 maart 2015

Hoeft inderdaad niet persé, Paulien. Met enkel de dadel is het ook al superlekker én zoet genoeg.


Door Paulien op 2 maart 2015

Ok thanks! Ik ga het eens proberen.


Door Ginny op 2 maart 2015

Laat je me weten wat je ervan vond?


Door Paulien op 9 maart 2015

Het is heerlijk!! Heb het zonder vanillepoeder gedaan. Smaakte goed! Heb er een smoothie mee gemaakt, 1,5 banaan uit vriezer met amandelmelk en rauwe cacao en wat kokos. Top! Ga ik vaker maken! 🙂


Door Ginny op 10 maart 2015

Leuk dat je het gemaakt hebt, Paulien. Ik ben ondertussen ook druk geweest met experimenteren: zo heb ik 'melk' gemaakt van cashewnoten en (gewelde) vijgen en van pecannoten en (gewelde) abrikozen..... allemaal even JUMMIE!!!

Plaats een reactie


*