Page content

Hoe herken je een voedings- of mineralentekort?

hoe-herken-je-een-voedings-of-mineralen-tekort

Een mineralentekort (of een tekort aan andere voedingsstoffen) kun je herkennen aan bepaalde ' cravings', oftewel een enorme zucht die je hebt naar een bepaald voedingsmiddel. Zo kun je bijvoorbeeld ineens héél veel trek hebben in zout voedsel, of een ongelooflijke behoefte aan chocolade.

Het is in eerste instantie de kunst om bij jezelf het verschil te ervaren tussen de échte behoefte van het lichaam aan een bepaald voedingsmiddel als gevolg van een tekort en de valse behoefte - die ook lijkt te komen van het lichaam - aan met name suikerrijk voedsel als gevolg van de suikerverslaving.

Trek in zoet, welk mogelijk tekort heb ik?

Niet alle trek in zoet is het gevolg van de suikerverslaving. Zo kan het lichaam 'vragen' om zoetigheid als het:

 • Een energietekort heeft als gevolg van (over)vermoeidheid of te weinig slaap.
  • Vraag jezelf af of je wel voldoende slaapt, niet alleen qua uren, maar ook of de kwaliteit van je slaap goed is?
 • Een serotoninetekort heeft.
  • Serotonine is een gelukshormoon. Als jouw lichaam een tekort heeft aan dit hormoon, kan het gaan 'vragen' om koolhydraatrijk voedsel omdat dat ervoor zorgt dat er meer van dit hormoon wordt aangemaakt.
  • Vul het tekort aan met gezondere suikers uit bijvoorbeeld (gedroogd) fruit.
  • Neem als zetmeelhoudende producten in plaats van witte rijst en witte pasta de volkoren versie en volkoren - of nog beter - spelt brood.
  • Vul het tekort aan door naar buiten te gaan en door in beweging te komen (wandelen, hardlopen, fietsen, bootcampen, sporten). Van buiten zijn en van sporten word je lichaam blij!

Trek in zout, welk mogelijk tekort heb ik?

 • lage bloeddruk / Natriumtekort
  • Het lichaam heeft behoefte aan natrium.
  • Kies voor zoethout-thee (een natuurlijke bloeddrukverhoger) of gerookte vis. Gebruik goed zout zoals keltisch zeezout in plaats van tafelzout. Gebruik ook bladgroenten, wortelgroenten en zeegroenten.
 • calciumtekort
  • calcium vind je in zuivelproducten. Bij voorkeur kies je voor biologische, volle zuivelproducten omdat deze minder zijn bewerkt dan de halfvolle en magere variant. Kies ook eens voor gefermenteerd melkproducten zoals kefir (héél goed voor de darmflora).
  • Geitenzuivel is lichter verteerbaar dan koemelk producten. Kefir bevat geen lactose meer, dus mensen met een lactose intolerantie kunnen dit vaak wel drinken.
  • andere goede bronnen van calcium zijn: amandelen, sesamzaden, peulvruchten, broccoli, groene bladgroenten, zeegroenten, waterkers.

Deze informatie, samen met de informatie uit de blogs " Sporten, Diëten en toch niet Afvallen",  en "Oorzaken van Overgewicht" kunnen je helpen erachter te komen óf en hoe je voedingspatroon uit balans is en hoe die disbalans jou weghoudt van het bereiken van je ideale gewicht en een mooie platte buik. Lees de info goed door en bij vragen, mail me gerust.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Hoe herken je een voedings- of mineralentekort?

Plaats een reactie


*