Page content

Hoe blijf je in shape tijdens de Feestdagen?

Dream it Het zal je vast niet verbazen dat mijn antwoord op deze vraag luidt: door niet te overeten en door zoveel mogelijk te bewegen.
Dat wist je zelf ook wel, denk je nu.
Maar hoe ga je dat praktisch gezien voor elkaar boksen in een periode die voor velen van ons heel druk is?

Voor wat betreft praktische voedingstips die je direct in de praktijk kunt brengen bij de bedrijfsborrel en het familiediner, verwijs ik naar het blog van (sport)diëtiste Ancilla.

Voor wat betreft sporten en bewegen is het noodzakelijk dat je een REALISTISCH EN HAALBAAR PLAN hebt.


Je hebt het druk in deze periode én tegelijkertijd is het vakantie. Dit betekent aan de ene kant dat er tijd is om zaken te regelen die normaal blijven liggen, maar dan komt je sportmoment in het gedrang en aangezien je niet alles tegelijk kunt, zul je keuzes moeten maken; sporten of de slaapkamer een flinke opknapbeurt geven? Stel prioriteiten en haalbare doelen.
Aan de andere kant zul je zien dat sportscholen, zwemclubs e.d. een aangepast lesrooster hebben. Je bént dus al beperkt in je tijd, en je wordt extra beperkt in de mogelijkheden.

De checklist voor een realistisch en haalbaar 'Voel je Fit tijdens de Kerst-plan':

1) Pak je agenda bij de hand, neem de plannen en afspraken voor de komende week (23 december t/m 29 december) door en zoek gaatjes van maximaal 30 minuten waarin je zou kunnen sporten.

2) Kies maximaal 3 momenten uit. (minder mag ook, meer niet, wees realistisch, voorkom teleurstellingen door niet teveel te willen)

3) Bepaal nauwkeurig welke workout je gaat doen, op welk tijdstip, met wie, hoe etc. en noteer dit in je agenda.

4) Stuur jezelf een email of zet een reminder in je smartphone (op de dag ervoor) die je herinnert aan je sportmoment en aan het treffen van eventuele voorbereidingen.

Deze vier eenvoudige stappen gaan je gegarandeerd helpen je doel te behalen simpelweg omdat je deze 'afspraak' serieus neemt, omdat je een plan hebt. Het is niet meer enkel een gedachte die door je hoofd speelt in de vorm van: "Als ik tijd heb gedurende de Kerst dan kan ik misschien een paar keer een rondje gaan hardlopen?"
De vrijblijvende gedachte is uitgesproken, uitgewerkt en geconcretiseerd. Hij heeft bestaansrecht gekregen. Hij is écht geworden, net zo echt als het Kerstdiner op 1ste Kerstdag. Daar komt dus niets meer tussen.

Heb je een doel? Zorg voor een plan!

Dit stappenplan kun je natuurlijk vaker inzetten.
Het gaat erom dat je een voornemen of een gedachte omzet in een handeling. Geen woorden maar daden dus.

Een klant van mij vertelde me onlangs dat je niet zozeer een doel moet hebben, alswel een systeem.
Het is heel mooi als je jezelf tot doel hebt gesteld om over 3 maanden 10 km te kunnen rennen, of om 5 kilo af te vallen etc. Maar als je geen idee hebt hoe je van punt A bij punt B komt, dan wordt het moeilijk dat doel te realiseren.
Waarschijnlijk weet je wel wat je moet doen of laten om 10 km te kunnen rennen of 5 kilo af te vallen. Inderdaad; trainen en op je voeding letten.
Maar wat is het plan? Je systeem?
Hoe vaak ga je trainen? Hoe ga je trainen? Met wie? Op welke dag? Hoe laat? Wat zijn de tussendoelen? Waar moet je zijn over 1 maand, over 2 maanden?
En als je op je voeding gaat letten: Waar ga je precies op letten? Wat ga je eten? Wat juist niet? Wanneer doe je de boodschappen en andere voorbereidingen? Wat eten de andere mensen in je huishouden?

Ik wil je vragen om vandaag nog jouw "Kerstplan" te maken. Wees daarbij vooral niet te streng, maar wel heel concreet en duidelijk. Neem het plan serieus en maak er een afspraak van in je agenda zodat andere afspraken eromheen gepland kunnen worden. Als het je lukt om je aan het plan te houden tijdens zo'n drukke periode als deze, dan kun je vol vertrouwen in jezelf het nieuwe jaar in!

 

 

 

 

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Hoe blijf je in shape tijdens de Feestdagen?

Plaats een reactie


*