Page content

Havermoutkoekjes

havermout-koekjes-zonder-suiker Dit recept voor havermoutkoekjes ontving ik van één van de dames die het " 30 dagen NEW YOU" programma test. In het programma zitten vier verschillende Challenges en de eerste is de '7 dagen zonder suiker'-Challenge. In het programma probeer ik mensen uit te dagen door ze de optie te geven om in plaats van 7 dagen geen suiker te eten, maar liefst 30 dagen geen suiker te eten! (Ik ben benieuwd welke bikkels dat gaan redden?)

Als je zelf hebt meegedaan aan de 14 dagen ZONDER SUIKER Challenge die op 6 januari van start ging via Facebook, dan zul je (hopelijk) tot de conclusie zijn gekomen dat je behoefte aan suiker is afgenomen en dat je smaak is veranderd. Klopt dat?

Een opdracht voor jou

In onderstaand recept zul je zien dat er 50 gr palmsuiker gebruikt wordt.
In het blog over 'Natuurlijke Suikervervangers' van Linda Peek heb je kunnen lezen dat palmsuiker een goed alternatief is voor de chemische witte suiker. Linda geeft in haar blog echter méér opties. Daarom wil ik jou vragen om bij de bereiding van de koekjes eens te gaan experimenteren i.p.v. precies het recept te volgen. Kun je deze koekjes bv ook maken met agavesiroop? Of kun je alle suikervervangers weglaten en extra kaneel toevoegen? Rozijnen en kokos zijn ook lekker zoet, en wat te denken van die grote Medjoul dadels? Dan heb je echt geen suiker meer nodig.

Probeer het gewoon en laat ons onderaan dit blog weten wat jouw suikervrije variant van dit recept is geworden.
Zo helpen we elkaar op de weg naar suikervrije, gezonde en (h)éérlijke voeding!

Benodigdheden voor het recept Havermoutkoekjes (+/- 15 stuks):

- 120 gram zachte roomboter (ongezouten)
- 50 gram palmsuiker > WAT IS JOUW ALTERNATIEF?
- 1 ei
- 1 eetlepel geraspte kokos
- 1 theelepel vanille extract
- ½ theelepel baking soda
- ½ theelepel zout
-  1 ½ theelepel kaneel
-  130 gram speltbloem
- 90 gram havervlokken
- 50 gram rozijnen
- 50 gram walnoten

Werkwijze:

- Roomboter en palmsuiker romig mixen (Wat is jouw alternatief voor de palmsuiker en hoe en wanneer verwerk je die?)
- Ei erbij en weer mixen
- Vanille, zout, kaneel, baksoda, en kokos erbij en weer mixen
- Speltmeel erbij en weer mixen. Tot zover kun je mixen, vanaf nu wordt het beslag steeds dikker en kun je met deeghaken verder of roeren met de pollepel (is tevens een goede workout voor je armen)
- Havervlokken erbij en roeren
- Rozijnen en walnoten erbij en roeren. Een combinatie van gojibessen en cacaosnips is ook lekker! (ipv de rozijnen en walnoten dan)
- Om straks mooie balletjes te kunnen maken zet je het nu even afgedekt een uurtje in de koelkast (boter moet hard worden)
- Dan zet je de oven op 200 graden en bedek je een bakplaat met bakpapier.
- Schep met een lepel een dotje deeg uit de bak en maak een balletje dat je plat duwt tussen je handen. De koekjes zijn ongeveer een centimeter dik.
- Leg ze op de bakplaat (ongeveer 15) en bak ze 8 minuten op 200 graden. Als je ziet dat de rozijnen gaan opzwellen en openbarsten zijn ze goed.

Probeer hier maar eens vanaf te blijven! 🙂

Vergeet niet om ons hieronder te laten weten voor welk suikeralternatief jij hebt gekozen. We zijn benieuwd!

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Havermoutkoekjes

Plaats een reactie


*