Meer energie door de juiste voeding
Er bestaat zoiets als 'levende voeding'; Voeding waar levenskracht in zit. Wanneer je levende voeding eet, dan komt die kracht ook in jou, en dat maakt je energieker en vitaler.
Als je m'n E-Book hebt gelezen en een beetje op deze site hebt gesnuffeld, dan is het je vast opgevallen dat ik het vaak heb over het kiezen voor voedsel dat rechtstreeks uit de natuur komt. Bij vrijwel ieder voedingsmiddel zou je je kunnen afvragen: Groeit dit aan een boom? Komt het rechtstreeks uit de natuur? Neem nou M&M's. Ik heb nog nooit een boom gezien waar M&M's aan groeien. Jij? M&M's vallen regelrecht in de categorie 'dood voedsel'.
Kies 'levend' voedsel voor meer energie.
Voor 'leven' zijn water en zonlicht nodig. Dit zijn namelijk dé voorwaarden voor groei en rijping.
Wát heeft zonlicht en water nodig om te groeien en te rijpen? Vrijwel al het plantaardige voedsel.
Planten bezitten het vermogen om zonlicht door middel van fotosynthese om te zetten in energie. Door het eten van planten, eet je als het ware de energie van de zon.
Plantaardige voeding bevordert dus onze levenskracht.
Wat is plantaardige voeding?
De meest relevante voorbeelden zijn (gedroogd) fruit, groenten, noten, zaden, pitten, (gedroogde en verse) kruiden, granen en plantaardige oliën.
1. Fruit en groenten
Al het fruit heeft een positieve werking op onze vitaliteit, maar vers fruit en fruit van het seizoen verdienen de voorkeur. Voor fruit en groenten gelden dezelfde positieve levenskrachtige eigenschappen. Rauwe groenten hebben nog als extra pluspunt dat ze veel voedingsenzymen bevatten. Dit zijn de levenskrachten van het voedsel en deze helpen bij de vertering ervan. De enzymen voorzien ons van de energie om onze stofwisseling in balans te houden.
Neem elke dag een kleine portie rauwkost, in de vorm van een salade, als broodbeleg of als tussendoortje (zie de suggesties in mijn E-Book). Probeer te voorkomen dat je groenten te lang kookt, want daarmee dood je de waardevolle voedingsstoffen en verliezen ze hun vitaliteit.
2. Kiemgroenten
Groenten die extreem veel levenskracht bezitten zijn de zogenaamde kiemgroenten zoals alfalfa, broccolikiemen etc. Zij helpen je lichaam verjongen, versterken en regenereren. Ze bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten, plus vele spoorelementen, enzymen en voedingsvezels. Door het ontkiemen van zaad stijgt de voedingswaarde. Kiemgroenten zijn heel gemakkelijk bij de maaltijden te gebruiken als garnering en als broodbeleg, maar het kan ook prima in een groenteshake.
3. Kruiden
Alle kruiden bezitten een verteringsbevorderende werking en een mild stimulerend effect op ons organisme. Zo helpen de kruiden basilicum, komijn en fenegriek o.a. bij de vertering van kazen en pasta. Niet toevallig dat je die kruiden vaak tegenkomt bij pastagerechten. Het kruid kaneel helpt bij de vertering van appels. En wij maar denken dat er toevallig altijd kaneel bij een appeltaart zit.
Kruiden zitten ook nog eens boordevol vitaminen en mineralen en ze kunnen een ontgiftende (reinigende) werking hebben.
Probeer met kruiden zoveel mogelijk te variëren, want ieder kruid heeft zijn eigen unieke eigenschappen. (zie ook mijn blog Zelf kruidenthee maken).
Verse kruiden kun je eenvoudig toevoegen aan iedere maaltijd als garnering, als broodbeleg en in een groenteshake.
4. Granen
Bij granen moet je denken aan o.a. tarwe, haver, gierst, gerst etc. Haver bijvoorbeeld, barst van de energie en het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel redelijk stabiel blijft. Havermoutpap is daarom een geliefd ontbijt van veel sporters. Voeg er nog wat extra kruiden, noten, zaden en pitten aan toe en je komt de ochtend gemakkelijk door.
Het allerbeste is het om de granen (zelf) vers te malen. Koop je de vlokken (zoals havervlokken), dan is de levenskracht er eigenlijk al uit. Voor wie een stapje verder wil gaan en het leven uit de voeding in zijn of haar eigen lijf wilt krijgen, doe dan net als ik en zet de haverkorrels een avond vantevoren in de week. 's Ochtends was en zeef je ze en maal je ze fijn in een blender / staafmixer of in de vijzel (wat meer werk). Maak dan je havermoutpap met deze vers gemalen granen. Dat is pas LEVENSKRACHT!
Van gerst en van tarwe kun je gerstegras- en tarwegraspoeder kopen bij vrijwel alle biowinkels en bij De Tuinen. Dit groene poeder is één bommetje gezondheid en vitaliteit. Ook helemaal 'hot' is het om een 'shot' wheatgrass (tarwegras) toe te voegen aan je smoothie bij de vele horecazaakjes waar ze met name verse sappen maken. Deze vloeibare variant wordt ter plekke vers geperst.
Eén (volle) theelepel van het poeder staat gelijk aan 100 gr groene groenten en ik heb me wel eens laten vertellen dat 1 shot (vloeibaar en vers) tarwegras gelijk staat aan 1 kg groenten.
Nog zoiets bijzonders is gekiemd tarwebrood of gekiemd speltbrood. Dit is een alternatief voor gewoon gistbrood en het is een stuk gezonder. Dit ouderwetse brood wordt op lage temperatuur gebakken van tarwe of spelt dat 3 dagen heeft gekiemd. Het voordeel van kiemen is:
- dat het fytinezuur van tarwe is afgebroken (dit blokkeert namelijk de opname van mineralen)
- dat de hoeveelheid vitamines a.g.v. het kiemproces zijn toegenomen
- en het zwaar verteerbare gluten eiwit (gluten lectine) is afgebroken.
Kiembrood is dus makkelijker verteerbaar én voedzamer dan gewoon volkoren brood. Je vindt het brood bij de meeste Biowinkels, meestal verpakt, dus bij de crackers e.d.
5. Noten, zaden en pitten
Aan de goede kwaliteiten van noten, zaden en pitten heb ik al een aantal blogs gewijd en er staan genoeg recepten op deze site. Toch kon ik ze niet onvermeld laten in een blog over plantaardige voeding die bol staat van de levenskracht.
Noten zijn wat mij betreft een dagelijkse 'must' voor iedereen. Ook hier geldt weer: varieer. Want elke noot heeft unieke eigenschappen.
6. Plantaardige oliën
Oliën zijn rijk aan essentiële onverzadigde vetzuren, de omega's 3, 6 en 9. Iedere olie heeft een andere samenstelling en omdat het belangrijk is alle vetzuren binnen te krijgen zou ik je willen aanraden meerdere oliën te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld kokosolie en zonnebloemolie beter gebruiken voor warme gerechten omdat deze oliën bij verhitting niet schadelijk worden.
Sesamolie, saffloerolie, olijfolie, mosterdolie en lijnzaadolie kunnen beter bij koude gerechten als salades.
Recept voor een Bijzondere Boterham
Op de foto bij dit blog zie je mijn 'Bijzondere Boterham'. Een combinatie van vrijwel alle besproken voedingsmiddelen in dit blog:
> 1 dikke snee gekiemd speltbrood besmeerd met Tahin (sesampasta), een zelfgemaakte groentespread (ik had een groenteshake gemaakt met een sapcentrifuge en het pulp heb ik samen met olijfolie, peper en zout vermalen tot een soort spread) en een lekkere pluk alfalfa kiemen. Om het compleet te maken had ik er eigenlijk nog een blaadje verse basilicum bij moeten doen, want dat had ik wel in huis. Nu zit er in de pulp nog verse gember, dus toch wat kruiden 😉
Heb jij nog lekkere recepten of simpele tips die helpen de in dit blog besproken voedingsmiddelen te verwerken? Deel het met ons!
Comment Section
2 reacties op “ Haal meer 'leven' uit je voeding en voel je energieker”
Door Joke op 9 augustus 2013
Dit is zo waar ik heb dit een jaar gegeten en voelde me stuk fitter!
Helaas ben ik weer afgedwaald naar junkfood maar zodra ik kan ga ik weer op deze wijze leven!
Door Sandra op 14 augustus 2013
En vergeet vooral de superfoods niet. Deze kun je makkelijk aan je maaltijden en shakes toevoegen en bevatten gigantische hoeveelheden voedingsstoffen. Bijvoorbeeld goji bessen voor anti oxidanten of cia zaad voor calcium waar je botten wel wat aan hebben in tegenstelling tot koe melk wat voor de mens helemaal niet zo goed is