Page content

De lekkerste havermoutpap

de-beste-havermout-pap

De lekkerste havermoutpap maak jevan de hele haverkorrel. Zoals je in mijn blog over ' stoppen met granen?' hebt kunnen lezen is het beter om te kiezen voor volle granen in plaats van voor geraffineerde granen. Nóg een groot voordeel van het gebruik van de hele graan- of haverkorrel is het feit dat hij nog alle levenskracht (prana) bevat.

Ons voedsel leeft! En die levensenergie komt rechtstreeks terecht in jou, mits jij ervoor kiest om 'levend voedsel' te eten.

Nu heb ik het niet over dierlijk, maar over plantaardig voedsel. Planten hebben water en zonlicht nodig om te groeien en te rijpen. Dit zonlicht wordt door de plant omgezet in energie. Als jij puur en onbewerkt plantaardig voedsel eet, dan krijg jij die energie. Héérlijk toch?

Haver en havermout,  het verschil

De volle haverkorrel moet je hebben voor de meest gezonde en energiegevende haverpap. Laat ik het inderdaad haverpap noemen in plaats van havermoutpap, want havermout was ooit een hele haverkorrel die gewassen, gepeld, geplet, verhit, verknipt en gerold is.

De volle haverkorrel is nog helemaal intact en bevat nog alle vitaminen en levenskracht.

Alleen de volle haverkorrel bevat levenskracht

Ter illustratie: Mijn vader vertelde mij vroeger altijd dat ik de verse sinaasappelsap direct moest opdrinken omdat anders de vitaminen verloren zouden gaan. Dat klopt.

Zodra je een stuk fruit of groente snijdt, dan gaan er vanaf dat moment steeds meer vitaminen verloren en de levensenergie zal uiteindelijk verdwijnen. Hetzelfde geldt voor de haverkorrel (en voor elke andere graankorrel waaronder bvb tarwe of spelt waar we brood van maken).

Op het moment dat je het graan maalt dan duurt het ongeveer 14 dagen voordat alle levenskracht eruit is.

Wil je écht iets aan je gezondheid en energie doen, kies dan voor écht eten, waar nog alle vitaminen, mineralen én levenskracht in zit.

Hippocrates zei ooit:

"Let food be thy medicine en medicine be thy food".
(Laat voedsel je medicijn zijn en laat je medicijn voedsel zijn)

Recept haverpap van volle haverkorrel

Wat heb je nodig:

 • 60 gram (biologische) haver. Eén nacht geweekt in een kop water
 • zelfgemaakte amandelmelk of een andere (plantaardige) melk
 • (een mixer / foodprocessor (ik heb een hand processor van 600 watt en dat gaat prima)

Hoe maak je het:

 • was de haverkorrels de volgende ochtend onder koud stromend water af totdat het water helder is.
 • doe de haverkorrels in een pannetje met schoon water (ongeveer 2 cm onder water) en kook 60 minuten
 • even mixen en klaar
 • zie mijn tips hieronder voor nóg lekkerdere pap!

Lekker met:

 • een handje gewelde rozijnen of ander gedroogd fruit (of laatste 5 minuten meegekookt met de pap)
 • een handje geweekte noten (of laatste 5 minuten meegekookt met de pap)
 • 1 stuks vers fruit (appel of peer) (evt. laatste 5 minuten meegekookt met de pap)
 • een eetlepel hennepzaad (niet meekoken)
 • een eetlepel gebroken lijnzaad (niet meekoken)
 • een eetlepel kokosolie / ghee / zonnebloemolie / lijnzaadolie / hennepolie
 • meegebakken appeltjes, peer of ander stuk fruit
 • kaneelpoeder / kardamompoeder / gemberpoeder / vanillepoeder

Zelf eet ik dit 3 tot 4 keer per week en ik ben er helemaal dol op! Ik hoor héél graag wat jij ervan vindt en welke extra smaakmakers jij hebt geprobeerd. Misschien breng je me op ideeën?

Hier vind je meer recepten met haver(mout).

PS. Ik heb een mooi blog geschreven over voedingsmiddelen die je energie geven, want er is natuurlijk meer dan alleen de haverkorrel. Heb je behoefte aan meer échte energie in plaats van kunstmatige energie uit bijvoorbeeld energiedrankjes? Lees dan mijn blog en 'energize yourself' met levende voeding!

 (Bronnen: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/108490-de-geneeskracht-van-haver.html)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ De lekkerste havermoutpap

Plaats een reactie


*