Page content

Doe je mee? 14 dagen géén suiker eten.

Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat je nú wordt geprikkeld of gemotiveerd om zo schoon, licht en fris mogelijk de lente tegemoet te treden en om straks helemaal fit en 'in shape' op zomervakantie te gaan?
Over die vraag heb ik nagedacht en het antwoord is geworden De Suiker-Challenge: 14 dagen geen suikers eten.

Dat suiker slecht voor ons is en dat we het gebruik ervan het beste zoveel mogelijk kunnen beperken, wéten we allemaal. Maar weten en doen zijn twee verschillende dingen. In dit blog ga ik je daarom niet vertellen over de schade die suiker op korte en lange termijn kan aanrichten in je lichaam en geest, want dat weet je dus al. In dit blog daag ik je uit om je kennis in de praktijk te brengen, om te doen, of beter gezegd: te laten.

Wat zeg je ervan? Doe je mee...?

De Spelregels

1) Wat mag niet?
Tegenwoordig wordt er flink met ons voedsel gerommeld en ontelbaar veel producten bevatten (witte) suikers en andere chemische stoffen die ons lichaam letterlijk en figuurlijk zwaar belasten. Omdat we ongemerkt al genoeg van deze 'verborgen' suikers binnenkrijgen, beperken we ons in de Suiker-Challenge tot de meest voor de hand liggende suikers: al het snoepgoed (wine gums, dropjes etc.), chocolade (M&M's, Snickers, Twix etc.), koek(jes) (dus ook mueslirepen, sultana, liga etc.), taart, gebak, toetjes (waaronder ook vanillevla, chocoladevla, vruchtenyoghurt/kwark etc.), ijs, milkshakes, suiker in de koffie of thee, zoet beleg (vruchtenhagel, hagelslag, jam, chocopasta etc.), frisdranken (cola, sinas, chocomel, fristi etc.).

2) Wat mag wel?
We hebben geleerd dat suiker hetzelfde is als koolhydraten. Dit klopt. Maar net zoals bij vetten, zijn er ook hier goede en minder goede of ronduit slechte koolhydraten. Brood, pasta, rijst, vers fruit en gedroogde vruchten zoals rozijnen bevatten koolhydraten, oftewel suikers. Dit zijn echter van nature aanwezige suikers of - in het geval van brood, pasta en rijst (wel de volkoren variant, niet de witte) - 'trage' suikers. Deze suikers zijn wel toegestaan tijdens de komende 14 dagen.

Eigenlijk mag je alles eten wat 'natuurlijk' is. Fruit en granen komen in de natuur voor en ons lichaam heeft het nodig. Denk ook aan kruiden om bepaalde gerechten of je thee mee te zoeten zoals kaneel, vanillestokjes en zoethout.
Geen enkele van de producten genoemd onder kopje 1) heb ik ooit aan een boom zien groeien of uit de grond zien ontspruiten. Jij?
Het is fabrieksvoer, en dat is de komende 14 dagen verboden terrein.

3) Hoe doe je mee?
Officieel aanmelden is niet nodig. Wel zou het leuk zijn als je via Facebook, Twitter of een reactie op deze site laat weten of je ervoor gaat en je voortgang met ons deelt. Het gaat erom dat we met z'n allen gedurende een periode die best te overzien is, niet alleen weten dat we suiker beter kunnen vermijden, maar het ook echt doen.

Als jij besluit dat je morgen met ons meedoet, dan doe je mee. Zo simpel is het. Ik kan je niet controleren, dus het gaat echt om de belofte aan jezelf. Wel helpt het enorm als je andere mensen in je omgeving met je mee laat doen. Zij kunnen niet alleen controleren of jij je wel aan je woord houdt, maar ze kunnen je wellicht ook helpen met (suikervrije)tips en adviezen en het maakt het makkelijker want je doet het samen.

4) Zijn er uitzonderingen?
In principe niet. Maar ook hier geldt: ik kan je niet controleren, dus het blijft bij een afspraak met jezelf. Het is handig om vantevoren na te denken over eventuele verjaardagen of andere bijzonderheden waarvan je nu al weet dat er suikerrijke verleidingen zullen zijn. Je kunt ervoor kiezen om je eigen suikervrije variant mee te nemen en/of te vertellen dat je meedoet met de Suiker-Challenge. De meeste mensen hebben daar begrip en zelfs respect voor.
Je kent jezelf waarschijnlijk goed genoeg om te weten op welke momenten je de verleiding moeilijk kunt weerstaan. Zorg voor een back up plan en neem bijvoorbeeld een klein zakje rozijnen of moerbeien mee als je echt snakt naar iets zoets.

Je hebt nog één dag de tijd om na te denken over en je voor te bereiden op de Suiker-Challenge.
Het is een perfecte manier om jezelf klaar te maken voor de lente en de zomer, het maakt je licht in je lijf en helder in je hoofd. Ik beloof je dat het het waard zal zijn. Via Facebook en Twitter houden we elkaar op de hoogte en houden we elkaar sterk, zoals een T.E.A.M.:Together Everybody Achieves More.

Houd je me op de hoogte? Heel veel succes!

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

11 reacties op “ Doe je mee? 14 dagen géén suiker eten.


Door Danielle op 14 april 2013

Lieve Gin,

Het is je gelukt, je hebt ons geprikkeld!
Roel (jaaaa ook Roel) en ik doen mee!!
We zullen wel af en toe wat aanmoediging nodig hebben 😉 en soms een reminder want al dat zoets is zoiets "vanzelfsprekends" geworden.
Maar we vinden dit een mooie uitdaging en gaan ervoor!
Thanx.

Dikke knuffel Jel


Door Ginny op 14 april 2013

Wat onwijs leuk, Jel! En goed dat Roel meedoet, dat maakt het echt makkelijker. Ik ga m'n best doen om iedereen (incl. mezelf) iedere dag aan te moedigen. Uiteraard doe ik zelf ook mee. Voor mij is het feit dat er zoveel mensen meedoen een goede stimulans om er echt voor 100% voor te gaan. Ik snoep misschien niet zoveel, maar ik ben niet bepaald zuinig met honing en agave in de koffie of thee. Heel veel succes morgen, we keep in touch! Knuffel voor jullie!


Door Richard op 16 april 2013

En Roel en Danielle...hoe gaat het tot nu toe?


Door Danielle op 16 april 2013

Hola.

Nou had gisteren 2 lastige momentjes: toen de kindjes hun toetjes aan het eten waren en ik wist dat ik ook een heerlijk toetje in de koelkast had staan. En 's avonds zo'n zin in een groot glas sap!!
Verder merk ik (zeker vandaag) dat ik veel meer honger heb. Echt niet normaal!!
Maar het gaat dus.
Eet nu nog meer fruit, en het idee dat ik dit doe voelt al goed.


Door Richard op 16 april 2013

Heel knap dat jullie dit doen hoor...en lastig zal het zeker zijn. Ben benieuwd naar jullie ervaringen na 2 weken. Hoe gaat het Roel af?


Door Danielle op 16 april 2013

Wel goed geloof ik, maar hij is ook niet helemaal strict. Hij kan de dag niet starten zonder een boterham met hagelslag (doet hij al zijn hele leven). Dus dat. En verder fruit en een boterham met kaas op de momenten dat normaal gesnoept zou worden....


Door Kirsten op 17 april 2013

Hallo Gin,
Dag drie zit erop en ik heb het gehaald! Joepie, vandaag voor het eerst een moeilijk moment gehad, maar een appeltje met een kopje thee hebben me rust gegeven 😉
Ik vertel honderduit over je op het werk en mensen raken geintrigeerd door je. Ik ga wat receptjes naar het Frans vertalen voor mijn collega's, ben benieuwd.
Lieve groetjes
Kirsten


Door Wiebke op 28 december 2014

Een mooie duidelijke site Ginny !
Ik ga volgend weekend beginnen.
Deze week met oud@nieuw er in lukt het me toch niet.
Maar ik ga me er wel al vast op richten.
Ben erg benieuwd of me dit gaat lukken I hope so !

Grotjes Wiebke.


Door Ginny op 29 december 2014

Leuk om te horen dat je de suikerchallenge gaat doen, Wiebke. Ik kan je alvast verklappen dat Mama Stralend Fit direct ook in 2015 weer 2 suikerchallenges zal doen en de eerste zal vlak na de jaarwisseling plaatsvinden, dus je kunt gezellig aanhaken. Gedeelde smart is immers halve smart 😉

Plaats een reactie


*