Zelf amandelmelk maken is supersimpel en ongelooflijk lekker! Het is bovendien zuivelvrij, glutenvrij en suikervrij. Sinds ik deze amandelmelk gebruik in mijn havermoutpap in plaats van de rijstmelk (uit een pak) zit ik soms tot wel 13.00u vol (ik ontbijt rond 08.00u). Dat noem ik nog eens een goed verzadigende maaltijd.
Hieronder leg ik je uit hoe ik de melk maak en hoe ik mezelf af en toe trakteer op (warme) chocomelk van amandelmelk en rauwe cacao.
Hoe maak je amandelmelk?
Omdat ik de 'melk' telkens vers maak, gebruik ik 200 ml water. Neem naar verhouding dus grotere hoeveelheden van alle ingrediënten als je ervoor kiest om direct 1 liter te maken.
- 12 witte amandelen 1 nacht geweekt in (warm) water
- 1 (medjoul) dadel (ontpit)
- snufje vanillepoeder (LET OP: geen vanillesuiker! Enkel het poeder, kan ook rechtstreeks uit het vanillestokje, is lekkerder dan los poeder uit een zakje)
- goede staafmixer (die van mij is 600watt en dat heb je wel nodig, denk ik)
- (thee)zeefje
Bereidingswijze zelfgemaakte amandelmelk
- giet de geweekte amandelen af en doe ze in een (hoge) mengkom
- ontpit de dadel, snijd in stukjes en doe in de mengkom
- snufje vanillepoeder erbij
- 200 ml water erbij
- mix het geheel totdat het helemaal glad is.
- giet het amandelmengsel door het zeefje en vang de melk op in een glas of fles.
- KLAAR!
TIP: Het amandelmengsel kun je prima gebruiken, bvb in een smoothie. Soms doe ik het met amandelmengsel en al in de havermoutpap.
Chocomelk van amandelmelk en rauwe cacao
Verwarm de melk in een pannetje en doe een schepje rauwe cacao in een glas of mok. Als je kiest voor rauwe cacao vanwege haar superfood-kwaliteiten, dan is het zinvol om te weten dat het die kwaliteiten verliest zodra de cacao boven de 42 graden wordt verwarmd. Verhit de amandelmelk dus niet, maar verwarm 'm een beetje en giet 'm daarna over in het glas of de mok met de rauwe cacao. Even roeren en klaar.
Heb je het geprobeerd en zo ja, wat vond je ervan? Ik ben benieuwd naar je ervaring!
Hier vind je ook nog twee recepten voor rijstmelk en havermelk.
Comment Section
6 reacties op “ Amandelmelk zelf maken”
Door Paulien op 27 februari 2015
is de vanillepoeder echt nodig of hoeft dat niet? Is het dan iets zoeter met vanillepoeder?
Door Ginny op 2 maart 2015
Hoeft inderdaad niet persé, Paulien. Met enkel de dadel is het ook al superlekker én zoet genoeg.
Door Paulien op 2 maart 2015
Ok thanks! Ik ga het eens proberen.
Door Ginny op 2 maart 2015
Laat je me weten wat je ervan vond?
Door Paulien op 9 maart 2015
Het is heerlijk!! Heb het zonder vanillepoeder gedaan. Smaakte goed! Heb er een smoothie mee gemaakt, 1,5 banaan uit vriezer met amandelmelk en rauwe cacao en wat kokos. Top! Ga ik vaker maken! 🙂
Door Ginny op 10 maart 2015
Leuk dat je het gemaakt hebt, Paulien. Ik ben ondertussen ook druk geweest met experimenteren: zo heb ik 'melk' gemaakt van cashewnoten en (gewelde) vijgen en van pecannoten en (gewelde) abrikozen..... allemaal even JUMMIE!!!