Page content

Zitten is het nieuwe roken

zitten-is-het-nieuwe-roken

Zitten is de GROOTSTE BEDREIGING voor de kwaliteit van ons leven. Van zitten word je ziek en van bewegen word je beter! De zin 'zitten is het nieuwe roken' kun je wat lacherig opvatten, maar als je je verdiept in de vele ziektes die hun oorzaak vinden in een inactieve leefstijl, dan vergaat het lachen je al gauw.

En denk niet dat de zin op jou niet van toepassing is; de meesten van ons hebben een zittend beroep, gaan zittend in de auto of het OV naar en van ons werk, zitten tijdens het ontbijt, de lunch en het diner netjes aan tafel, en ploffen uiteindelijk lekker op de bank om nog een paar uurtjes te relaxen. Misschien denk je nu nog: dit geldt niet voor mij. Bedenk dan dat langer dan 1,5 tot 2 uur aaneengesloten zitten er al voor zorgt dat er een hoop processen in ons lichaam ontregeld worden. Na het lezen van dit blog mag één ding duidelijk zijn: ons lichaam is NIET GEMAAKT om zoveel te zitten als wij tegenwoordig doen. Als je gezond wilt blijven is er een simpel medicijn: BEWEGEN!

Gevolgen van teveel of te lang zitten

Zoals ik in een eerder blog al schreef is het lichaam gemaakt om te bewegen. Vele processen zijn afhankelijk van die beweging. Is er geen beweging, dan vertragen die processen, of ze vallen stil.

* Afname van spiermassa

Van lang of veel zitten neemt de spiermassa sneller af. Héél vervelend, want spieren verbranden veel calorieën, zelfs in rust. Het logische gevolg van een afname van spiermassa is dat je ruststofwisseling afneemt, oftewel dat je minder calorieën verbruikt in rust, oftewel: dat je zwaarder wordt.

* Hart- en vaatziekten

Een inactief leven zorgt voor een hoger vetpercentage in het bloed, een toename van het slechte cholesterol (LDL), en het verhoogt de kans op dichtslibben van de aderen. Dit alles verhoogt de kans op hart- en vaatziekten enorm.

* Slechtere botten

Van zitten gaat de kwaliteit van je botten achteruit. Van springen gaat vergroot je de botdichtheid.

* Diabetes, overgewicht en hoge bloeddruk

Onderzoek heeft uitgewezen dat fysieke inspanning een belangrijke rol speelt in het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Wie teveel stil zit ontwikkelt vroeg of laat diabetes type 2, waarschijnlijk gevolgd door overgewicht of zelfs obesitas en een hoge bloeddruk.

* Vermoeidheid, verminderde concentratie en geheugen, en slaapproblemen

Van zitten word je niet fitter, niet fysiek, maar ook niet mentaal. Van minder beweging raak je juist sneller vermoeid. Ook leidt het tot slaapproblemen omdat langdurig en veel zitten het circadiaan ritme, oftewel het slaap- waakritme ontregelt. Voorts neemt de reactiesnelheid af en wordt het geheugen minder.

* Meer kans op ontstekingen

Door inactiviteit neemt het niveau van ontstekingseiwitten toe waardoor we vaker ontstekingen krijgen.

* Depressie en chronische vermoeidheid

Omdat het vele zitten een negatief effect heeft op de doorbloeding van onze cellen en de toevoer van zuurstof - ook in onze hersenen - wordt inactiviteit zelfs in verband gebracht met depressies en CVS.

Tips om minder te zitten: STA OP!

 • stel een timerfunctie in op je telefoon of computer en ga iedere 20 of 30 minuten lopen of anderszins bewegen (naar het toilet, de trap op en af, de gang door, even naar buiten, een huishoudelijk klusje, een telefoontje plegen etc.)
 • neem de trap ipv de lift
 • ga te voet of met de fiets ipv met het OV of de auto
 • stap desnoods een paar haltes eerder uit of parkeer de auto iets verder weg zodat je nog een stukje kunt lopen.
 • maak een wandeling tijdens de lunchpauze
 • maak een vroege ochtendwandeling, thuis of vlakbij je werk, al is het maar een rondje om het gebouw
 • maak een wandeling (met het hele gezin?) voor of na het werk of avondeten.
 • VERNIEUWEND: werk staand! In Amerika heeft men blijkbaar al speciale bureaus ontwikkeld om staand aan te werken.

Ervaring met een 'Sta Werkplek'

Janny Brusselers is een effectiviteits trainer en zij heeft 'staand werken' zelf een aantal weken uitgeprobeerd en mét resultaat:

 • ze had geen schouderklachten meer
 • ze voelde zich actiever en slagvaardiger
 • ze had haar werk sneller af
 • ze voelde zich 's avonds fitter

Wil je haar hele verhaal lezen? Klik dan hier.

(Bronnen: http://www.fitmagazine.nu/zitten-is-het-nieuwe-roken/, VitaminMagazin, jaargang 14, nr. 1 winter 2015, http://www.catharinaweb.nl/bioritme/bioritme-wat.htm, http://www.bodywatch.nl/onderzoek-bewijst-verband-tussen-inactiviteit-en-diabetes-type-2/, http://www.effectiviteitstrainer.nl/experiment-met-staand-werken/)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Zitten is het nieuwe roken

Plaats een reactie


*