Page content

Zijn alle E-nummers slecht?

zijn-alle-e-nummers-slecht

Nee hoor, helemaal niet. Sommige E-nummers zijn volledig natuurlijk zoals E100, een kleurstof die uit geelwortel (kurkuma) wordt gehaald. Of E322, dat volledig bestaat uit eigeel. Of E300: vitamine C.
De slechte naam (en terecht) hebben E-nummers vooral te danken aan het omstreden Aspartaam (E951) en Mononatriumglutamaat, oftewel vet-sin (E621).

Wat is een E-nummer?

E-nummers zijn hulpstoffen of additieven die voedselproducenten aan het eten toevoegen om het de gewenste structuur, geur, kleur of smaak te geven of om het product langer houdbaar te maken.

De Europese Unie - meer specifiek de European Food Safety Authority (EFSA) - stelt vast of een additief of hulpstof in de Europese Unie gebruikt mag worden. Dit verklaart de 'E' in E-nummers. Elk E-nummer is getest op veiligheid; bestudeerd aan de hand van wetenschappelijke studies; en beoordeeld op mogelijke toepassingen. Indien het E-nummer wordt toegestaan dan wordt bepaald waar het in mag zitten en hoeveel je er per dag van mag hebben. Deze regels zijn bedoeld om voedsel veiliger te maken. Hulpstoffen die niet op de lijst staan, zijn verboden.

E-nummers of de volledige naam?

E-nummers zijn afkortingen van ingewikkelde, lange namen. Een voedselproducent mag zelf kiezen of hij de volledige naam of het E-nummer op het etiket zet. Sommige fabrikanten gebruiken liever de volledige naam om daarmee te indruk te wekken dat de stof natuurlijker is dan een E-nummer. Bijvoorbeeld Xanthaangom. Dit klinkt natuurlijker dan E415, maar het is hetzelfde.

Hierbij een link naar een   Lijst met E-nummers. Achter de E-nummers vind je de volledige naam.

Moet ik en kan ik E-nummers vermijden?

Moeten?
Nee, niet persé, want enerzijds zijn sommige E-nummers volledig natuurlijk en in zijn geheel niet schadelijk voor het lichaam. Anderzijds zijn E-nummers toegestane hulpstoffen door de EU.  (Al zou je je bedenkingen kunnen hebben bij de onderzoeken).

Kunnen?
Dat wordt een lastiger verhaal, maar niet onmogelijk. Zolang je ervoor kiest om pure, verse en onbewerkte producten te eten die rechtstreeks uit de natuur komen, dan heb je nooit met enig E-nummer te maken. Dit is veruit de beste en meest gezonde optie voor je lichaam, en je gezondheid.

Wil je E-nummers vermijden, lees dan goed de etiketten, maar wees je er tegelijkertijd van bewust dat je - wanneer je geen E-nummers aantreft - er niet automatisch van uit kunt gaan dat ze er ook niet in zitten omdat de producent de volledige naam gebruikt kan hebben.

Back to Basic blijkt dus toch de beste optie: want vroeger hadden we al die stoffen en additieven ook niet.

(Bron: www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/e-nummers/2-minuten-info, wikipedia, Krant v/d Aarde, jaargang 9, Herfst 2014)

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ Zijn alle E-nummers slecht?

Plaats een reactie


*