Maak je bouillon zelf in plaats van een blokje te gebruiken. Het is vele malen gezonder omdat het vers is en gemaakt van pure en onbewerkte producten. Geen geur- kleur- of smaakversterkers, geen E-nummers, suikers of conserveringsmiddelen, gewoon puur natuur. De bouillon kun je als basis gebruiken voor andere soepen of bvb bij risotto.
Ik heb er dagen plezier van gehad en ik had nog nooit zo'n lekkere bouillon gehad. (maar misschien kwam dat ook omdat ik zo trots op mezelf was dat ik hem helemaal zelf had gemaakt, die voldoening proefde ik erin terug!)
Recept voor huisgemaakte (kippen)bouillon (voor 4-5 liter!)
- 2 preien in grote stukken, goed gewassen
- 6 stengels bleekselderij, in stukken
- 1 winterwortel, in stukken
- 2 hele uien met schil
- 4 kruidnagels
- 4 stukjes foelie
- 3 laurierblaadjes
- 3 teentjes knoflook, ongepeld
- 1/2 bosje peterselie
- paar takjes verse tijm of 1 el gedroogde tijm
- 1 el korianderzaadjes
- 1 el zwarte peperkorrels
- 2 stukken verse geelwortel (kurkuma) (3 cm), of 2 tl gemalen kurkuma
- 1 duimgroot stuk gemberwortel
- peper en zout
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een grote soeppan. Zet onder koud water (4-5 liter) en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon zachtjes trekken. Hoe langer je de soep laat trekken, hoe lekkerder hij wordt. Houd ongeveer drie uur aan. Je zult dan niet meer precies dezelfde hoeveelheid water over hebben.
Om te zeven ga je als volgt te werk:
Zet een vergiet op een andere pan en schenk de bouillon door het vergiet.
Laat de soep afkoelen op een koude plek.
Verwarm de bouillon, breng op smaak met zout en peper (eerst proeven, want hij heeft al heel veel smaak!), en voeg de soepgroenten eraan toe of gebruik de bouillon in een ander gerecht. (of doe de bouillon over in schone glazen flessen en vries in voor later gebruik)
Variatie voor kippenbouillon:
Volg exact hetzelfde recept (incl hoeveelheden) en voeg er 1 hele soepkip aan toe. Na 3 uur haal je de kip uit de pan en laat je hem afkoelen (en de soep zeef je zoals hierboven uitgelegd). Wanneer je de soep weer gaat gebruiken, haal je het vel van de kip en snijd je het vlees van de botjes. De stukjes kip voeg je toe aan de bouillon.
Voor een magere versie schep je - nadat je de soep hebt laten afkoelen - het gestolde vet eruit.
Voor tips over hoe lang en waar je zelfgemaakte bouillon kunt bewaren, klik je hier.
Ik hoor héél graag jouw reactie op deze bouillon!
(Bron: Smaakmakend december 2014)
Comment Section
0 reacties op “ Zelfgemaakte (kippen)bouillon in plaats van bouillonblokjes”