Page content

Zelfgemaakte cruesli ZONDER suiker

Vind je ook niet dat cruesli véél lekkerder is dan muesli?
Zo jammer dat er aan cruesli suiker is toegevoegd. Iets dat heel veel mensen trouwens niet eens weten. Maar het is wel zo. Dat is waarom cruesli zo lekker knapperig is; de granen zijn overgoten met suiker en vervolgens in de oven gedaan waardoor ze aan elkaar zijn gaan plakken en van die heerlijk knapperige stukjes zijn geworden.

Gelukkig kun je in een handomdraai zelf cruesli maken met jouw favoriete ingrediënten. Ik raad je aan om - als je toch bezig bent - direct een voorraadje te maken voor jezelf en de andere gezinsleden.
Hieronder een voorbeeldrecept, maar voel je dus vrij om andere ingrediënten te kiezen.

Benodigdheden:

(1 portie is ongeveer 40 gram, afhankelijk van de grootte van de kopjes is dit recept voor 4 porties)

- 1 tot 1,5 kopje vlokken naar keuze (havervlokken, boekweitvlokken, of een mix van vlokken etc.)

- 1/2 kopje grof gehakte amandelen

- 1/2 kopje grof gehakte walnoten

- 1/2 kopje geraspte kokos

- evt. 1/2 kopje gedroogde zuidvruchten: bv. rozijnen, abrikozen, vijgen, dadels, cranberries, mulberries.

- beetje ahornsiroop of agavesiroop (LET OP: gebruik aub geen honing, want honing mag je niet verhitten).

- 1 el kokosolie

- snufjes kruiden, bv: kaneelpoeder, kardamompoeder, nootmuskaat

- snufje zeezout

Werkwijze:

- Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier

- Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar (evt. de gedroogde zuidvruchten pas toevoegen nádat het mengsel uit de oven komt)

- Als de kokosolie nog hard is, dan vloeibaar maken (kan met je handen of even smelten in de oven)

- Kokosolie, agave- of ahornsiroop toevoegen aan droge ingrediënten en goed mengen tot een plakkerige substantie

- Mengsel uitspreiden op de bakplaat en in de oven zetten ongeveer 10-20 minuten. Houd het mengsel goed in de gaten en draai het regelmatig om. Afhankelijk van de kracht van de oven, kan het redelijk snel gaan.

Smakelijk! 😉

 

(Bronnen: http://naoki.nl/2013/06/11/gezonde-tip-zelf-cruesli-maken/, http://minkekookt.nl/granola-oftewel-cruesli/)

 

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

5 reacties op “ Zelfgemaakte cruesli ZONDER suiker


Door Sanne op 2 juni 2014

Super bedankt voor dit recept! Kan het ook met rijststroop?


Door Ginny op 26 augustus 2014

Oh sorry, Sanne, ik zie je reactie nu pas. Natuurlijk kan het ook met rijststroop 😉


Door Fred op 19 april 2015

Hallo Ginny,

Waarmee kan de kokosmelk eventueel vervangen worden?


Door Ginny op 20 april 2015

Hoi Fred,
Je bedoelt de kokosolie, neem ik aan? Je kunt hiervoor een andere olie gebruiken. Ik zou in dat geval denk ik kiezen voor zonnebloemolie omdat die (vind ik) niet zo'n overheersende geur en smaak heeft. Het beste alternatief voor de kokosolie lijkt mij echter ghee (geklaarde boter), maar als je dat niet hebt kun je ook roomboter gebruiken.
Voel je vrij om te experimenteren met de ingrediënten. Succes!

Plaats een reactie


*