Page content

Welke sport past bij jou? 11 vragen

Het nieuwe jaar komt alsmaar dichterbij en daarmee groeien in ons hoofd ook de plannen en (goede) voornemens voor 2014. In de Top 3 Allertijden van goede voornemens staat: " Ik wil meer gaan bewegen / afvallen / fitter worden".

We weten dat beweging noodzakelijk is voor een goede gezondheid en een gezond gewicht. Als we het eens zijn over de noodzaak van sporten en bewegen, waarom is het dan voor sommige mensen zo moeilijk om sporten of bewegen tot een regelmatig en vast onderdeel van het leven te maken?
Eén van de redenen zou kunnen zijn dat we bij het kiezen van de sport uitgaan van argumenten als: we beoefenen een bepaalde sport op aanraden van een vriendin, we doen een sport omdat die helemaal hip en happening is, we kijken alleen naar de resultaten die we willen halen en zoeken daar een sport bij. Natuurlijk kunnen deze argumenten zinvol zijn, maar het is nuttiger om uit te gaan van jezelf en te zoeken naar een sport die past bij jouw karakter en bij jouw leven / je schema.

11 vragen die helpen bij het vinden van de sport die past bij jóu!

1. ben je een ochtend- of een avondmens?

2. wil je graag meer tijd buiten / in de natuur doorbrengen?

3. sport je liever alleen / met vrienden / of wil je graag nieuwe mensen ontmoeten?

4. houd je van competitie?

5. houd je van luide muziek?

6. wil je jezelf uitdagen of juist niet (bv een nieuwe vaardigheid leren of jezelf tot het gaatje duwen)?

7. houd je van sport en spel?

8. houd je van een rustige vorm van bewegen waaronder yoga, meditatie, pilates?

9. heb je controle over je eigen tijdsindeling?

10. heb je behoefte aan een bepaalde verantwoordelijkheid, bv. een bepaalde rol in een team, of het feit dat er één of meerdere personen rekenen op je komst, of wil je juist helemaal vrij zijn van enige verantwoordelijkheid, je eigen ding doen en/of niet hoeven nadenken?

11. heb je behoefte aan structuur en regelmaat of vind je het fijn als je vantevoren niet weet wat je te wachten staat?

Stel je vindt het leuk om nieuwe mensen te leren kennen, je bent een avondmens, houdt van luide muziek, en je hebt behoefte aan structuur / regelmaat, dan zou je kunnen overwegen om op dansles te gaan, of dans/aerobics lessen te volgen op een sportschool.
Heb je weinig controle over je tijdsindeling, ben je graag buiten en liefst alleen, dan zijn hardlopen, wandelen en fietsen uitstekende opties.

Streef naar Vooruitgang in plaats van naar Perfectie

Alles of niets 1: té radicale veranderingen

Het beeld dat we in ons hoofd hebben van sporten - of van datgene wat we allemaal moeten doen en laten om gewicht te verliezen, en gezond en fit te worden - neigt naar een 'picture perfect': het is alles of niets. In plaats van geleidelijk aan ongezonde gewoontes te vervangen voor gezondere, bannen we op 2 januari radicaal iedere vorm van suiker uit ons dieet en nemen we een onbeperkt all inclusive abonnement op de sportschool waar we onszelf 5 dagen per week helemaal suf trappen op de spinning fiets en peentjes zweten bij de Zumba les. "Wij zijn écht goed bezig". Inderdaad, heel goed bezig: geen suiker en elke dag sporten. Maar de vraag is: Hoe lang?
Uit cijfers van sportscholen blijkt dat ruim 40% van de leden een jaar later geen lid meer is. Dat is behoorlijk veel. En dan te bedenken dat er waarschijnlijk nóg meer mensen zijn die 'vergeten' hun abonnement op te zeggen, maar die na een maand al niet meer gaan. De zogenaamde 'sponsors' van de sportschool.

Alles of niets 2: téveel willen waardoor we uiteindelijk niets doen

Als we gaan voor alles of niets, dan blijft daar in de praktijk vaak NIETS van over. En dat is jammer. Want een beetje beweging is nog altijd veel beter dan helemaal geen beweging. Op de fiets naar het werk, de trap nemen in plaats van de lift, het zijn allemaal kleine zaken die - vooral samen - een groot verschil kunnen maken. Want hoe vaak komt het wel niet voor dat we ons aan het begin van de dag voornemen om vanavond, wanneer we thuiskomen van werk, even 5 of 10km te gaan hardlopen, en dat er ófwel iets dringends tussenkomt, ófwel het regent pijpenstelen, waardoor we afhaken? Deze dag hebben we dus helemaal geen beweging gehad. Hadden we nu toch maar dat blokje om gelopen tijdens de lunchpauze toen het droog was.

Als we perfectie willen, komen we bedrogen uit, omdat het simpelweg niet realistisch is. Het kan alleen maar voor teleurstelling zorgen. Daarom moeten we streven naar vooruitgang. Vooruitgang betekent verandering en verandering is wat we willen. Niet van de ene op de andere dag de hele boel overhoop gooien, maar rustig aan, stapje voor stapje zodat de nieuwe gewoontes echt een permanent deel van ons nieuwe leven kunnen worden.

En over nieuwe gewoontes gesproken: is het überhaupt wel nodig om oude gewoontes te vervangen? Misschien zijn we al gebaat bij een kleine aanpassing?
Stel je bent je 'oude' sport een beetje beu en vanaf 2 januari wil je iets nieuws gaan doen, maar je weet niet wat. Vraag jezelf eerst eens af wat het nu precies is waardoor je niet meer zoveel voldoening haalt uit de sport die je beoefent. Bespaar jezelf de zoektocht naar een nieuwe sport en kijk wat je kunt doen om je 'oude' sport weer leuker te maken.

Sporten en bewegen moeten een integraal onderdeel van ons leven zijn / worden. Denk er daarom vooral niet te moeilijk over. Doe vooral wat je leuk vindt en wat past bij je lijf en je leven. Dan heb je er een leven lang plezier van!

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Welke sport past bij jou? 11 vragen

Plaats een reactie


*