Page content

Staat je bekken scheef? Wat kun je doen?

staat-je-bekken-scheef?

Kleine scheefstand van het bekken komt veel voor bij vrouwen. Op zich onschuldig en 75% van de vrouwen merkt hier helemaal niks van. De andere 25% merkt mogelijk wat vage klachten in de bekkenregio, bil of bovenbeen. Waarschijnlijk relateer je het ook nog aan je menstruatiecyclus, maar heb je wel eens gedacht aan je piriformis, oftewel je kleine bilpsier? Je denkt er waarschijnlijk niet elke dag aan, maar de pirifromis is voor ons vrouwen hard aan het werk.

Wat is de piriformis?

De piriformisspier is een kleine bilspier die loopt van het stuitje naar de kop van de heup. De spier stabiliseert en roteert het heupgewricht. Door de stand van het vrouwelijke bekken, de hakken waarop we lopen of door ons looppatroon, kan de spier overbelast of verkort raken.

Alléén de verkorte spier geeft in dit geval niet direct heel veel klachten, echter onder en soms door deze spier heen loopt een grote beenzenuw. Als de piriformis verkort is dan kan deze zenuw onder druk komen te staan en dit geeft mogelijk klachten in de lies, de achterkant van het bovenbeen of in de bil zelf.

Klachten bij te korte of te lange bilspier

Welke klachten je ervaart bij een verkorte bilspier is niet heel eenduidig, dit uit zich namelijk niet bij iedereen hetzelfde. Wat bij iedereen gelijk is, is dat er pijnklachten ervaren worden wanneer de piriformis op rek gebracht wordt. Je voelt dan een rek in je bil tegen het begin van je hamstrings aan. Je kan de piriformis op rek brengen door liggend je knie naar je tegenovergestelde schouder te brengen. Ik snap dat je dit niet dagelijks doet dus wellicht herken je zelf eerder de andere mogelijke klachten zoals: pijn in de liesregio, uitstralende pijn in de rug of dij en pijnklachten bij lang zitten.

Oorzaak van een verkorte bilspier: scheefstand van het bekken

Een piriformis spier verkort niet zomaar, dit wordt ergens door veroorzaakt. Vaak komt dit door een scheefstand van het bekken, ook wel SI gewricht genoemd. Een scheefstand van het bekken moet je niet zien als een scheefstand van enkele centimeters, dit gaat om millimeters. Echter, dit kan wel een groot effect hebben op het optimaal bewegen en functioneren van je spieren rondom het bekken/SI gewricht en het heup gewricht.

Waardoor gaat het bekken scheef staan?

Maar hoe kom je nu aan een scheefstand van je bekken? Een scheefstand van het bekken wordt meestal veroorzaakt door een kleine misstap, dit kan al een verkeerde stap zijn van een stoeprand. Maar ook een intensieve (hardloop)training kan ervoor zorgen dat je spieren verkorten en zo je bekken scheef 'trekt'. Veel en lang op hoge hakken lopen kan ook ervoor zorgen dat de stand van je bekken én onderrug verandert. En als laatste kan je natuurlijk ook een beenlengte verschil hebben waardoor je anatomisch gezien al wat scheef in je bekken staat.

Praktische tips om klachten te verhelpen / verminderen

Stel je hebt last van je bilspier, wat kan je er dan aan doen?

  • TIP 1: 1x per dag je bilspier rekken in eerdergenoemde houding. Houd de houding 10 seconden vast en ontspan weer. Herhaal dit 10x.
  • TIP 2: rek je hamstrings: ga op 2 benen staan en buig voorover, houd hierbij je benen gestrekt. Je ervaart nu rek in de hamstrings.
  • Je kan deze rekoefeningen een 5-tal dagen proberen. Mocht je geen verbetering ervaren dan is het verstandig om langs te gaan bij een fysiotherapeut. Net als bij veel blessures geldt ook bij deze, dat bij langdurig doorlopen je veel meer klachten ernaast kan ontwikkelen.

 

Comment Section

6 reacties op “ Staat je bekken scheef? Wat kun je doen?


Door Loes op 1 augustus 2015

Ik heb zelf een klein verschil in het bekken gehad, waardoor mijn linker kant iets lager was dan de rechterkant. Gedurende een paar jaar had ik last van mijn knie en kon daardoor niet meer hardlopen. Toen de chiropractor het bekken recht gezet had, was ik direct van mijn knie pijn af en kon ik weer hardlopen. Een ingreep van een paar minuten.


Door Ginny op 7 augustus 2015

Dankjewel voor je reactie, Loes. Fijn om te horen dat zo'n kleine ingreep je zoveel gebracht heeft.


Door Mieke op 22 september 2015

Beste Nicole en Carmen,
Ik heb scheefstand van mijn bekken varierend van soms 0.5 cm tot 1.5cm (rechterkant).
Mijn bekken wordt dan weer rechtgezet door een manuele therapeut. Hij kraakt niet.
Daarna voel ik me als herboren. Ik moet dan paar dagen rustig aan doen. Maar na een paar dagen of soms aantal weken gaat het weer mis. Ik heb weer pijn. Nu zou ik graag willen weten wat voor oefeningen ik moet doen om misschien 'dat' te versterken. Mijn manueel zegt dat ik gewoon moet sporten. Maar dat gaat soms al niet. De basis moet eerst sterk worden. Doordat ik jonge kinderen heb moet ik vaak tillen en dit is funest. Ik probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Wie weet hebben jullie tips met oefeningen die ik kan doen? Ik herken trouwens de klachten die jullie beschrijven. Pijn lies, pijn onderbuik, stijve rug, pijn uitstraling naar rechter bil en soms spier rechter kant onderbeen.


Door johan op 3 oktober 2016

hallo
de oorzaak van scheefstanden : ongelukjes--(storing spierfunktie oplossing myofasciale behandeling )oogcovergentie -(oplosbaar funktionele optometrist)- storing kaak verkeerde beet--(oplosbaar biologische tandarts) afwijkende stand van de voeten (podologie methode derks) de enige betrouwbare methode )


Door Krullaards Perfect Reset - Bekkenscheefstand op 15 juli 2016

Goed bericht over het bekkenscheefstand. Er zijn vele oorzaken te bedenken voor bekkenscheefstand, maar veel lopen op hakken zijn wij nog niet veel tegengekomen. Zwangerschap of langdurige stress zijn ook een belangrijke oorzaak van een bekkenscheefstand. Hebben jullie wel eens zulke klanten gehad met deze oorzaken?


Door Dizzy op 5 september 2016

Hoi, ik heb een bekkenscheefstand door een ongeval. Daarbij heb ik aan beide benen een 3de
Graads hamstringblessure opgelopen. Dit is nu bijna 5 jaar geleden. Door een verkeerde diagnose heb ik de gehele medische molen al gehad. En nog ben ik niet uitgedokterd. Pijn met omdraaien s'nachts en smorgens opstart problemen het niet lang kunnen staan, zitten, lopen pfff ik weet er alles van. Ik hoop dat het bij mij ook verholpen kan worden.

Plaats een reactie


*