Page content

Wat eet je ná een workout?

eten-na-een-workout

Wat kun je het beste eten ná een workout? Dat is een goeie vraag en tegelijkertijd een moeilijke vraag om eenduidig te beantwoorden omdat het antwoord van verschillende factoren afhankelijk is. In dit filmpje leg ik uit welke factoren een rol spelen.

Eten na een workout: wel of niet?

Check deze video.

Hoe weet je wat je moet eten?

Als je alle informatie op internet leest over sport en voeding, en over gezond eten en afvallen, dan kun je het gevoel krijgen dat je niet meer weet waar je moet beginnen en wat je moet geloven. Dat begrijp ik heel goed. Dat gold (en geldt af en toe soms nog) ook voor mij. Je wilt een duidelijk antwoord: dit is wél goed, dit is níet goed. Maar zo werkt het helaas niet. Nieuwe kleren kun je in een winkel kopen. Een gezond en fit lichaam niet. Daar moet je aan werken, aan sleutelen. Mee experimenteren. Zelf uitvinden. En dat vergt bovenalles veel doorzettingsvermogen, een lange adem, én ... gezond verstand. Geloof niet alles wat je leest. En als je iets leest waarmee je wel 'een klik' hebt, probeer het dan eens een tijdje uit om te ervaren hoe jij (je lichaam) erop reageert.

Langzame koolhydraten en eiwitten

Je leest altijd overal dat je vóór een workout je langzame koolhydraten mag nemen en ná je workout vooral eiwitten omdat die bijdragen aan spieropbouw en spierherstel. In grote lijnen klopt dat. Maar niet iedere eiwitbron is even geschikt voor het menselijk lichaam.

Mijn algemene advies is om op het gebied van eiwit inname zoveel mogelijk te variëren. Net zoals bij groenten en fruit. Neem dus naast vlees (kip, kalkoen) en vis (makreel, tonijn), ook whey (uit shakes), kwark en yoghurt, eieren, peulvruchten, havermout, amandelen en cashewnoten, maar ook zee-algen zoals chlorella of het superfood hennepzaad etc. Een groente als spinazie bevat voor een groente een relatief hoog gehalte aan eiwitten.

Mijn belangrijkste adviezen zijn:

  1. MET MATE
  2. Doe niet klakkeloos andere mensen na. Zij hebben waarschijnlijk een ander leef- eet- en sportpatroon, en daarnaast geldt altijd: ieder lijf is uniek. Vind zelf de formule die voor jou werkt.
  3. Maak er een WAY OF LIFE van. Iets dat past in je leven. Dat vergt ook weer een lange adem, maar het is zoveel relaxter dan het altijd maar 'moeten' of 'niet mogen'. Je bereikt je doelen misschien langzamer, maar het is wel 'duurzamer'. Geef prioriteit aan je gezondheid in plaats van aan je gewicht of andere doelstellingen die enkel op de buitenkant gebaseerd zijn.

Wees blij en tevreden met wie je bent,
terwijl je werkt aan het optimaliseren van je gezondheid.

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Wat eet je ná een workout?

Plaats een reactie


*