Page content

Waarom een moeder zichzelf op de 1ste plaats moet zetten

waarom-een-moeder-zichzelf-op-de-1ste-plaats-moet-zetten

Vol bewondering kijk ik naar de stewardess in het vliegtuig. Met een glimlach op haar gezicht neemt ze de veiligheidsvoorschriften met ons door. Sierlijk wijst ze de nooduitgangen aan en legt ze uit hoe je je riem moet bevestigen. Om mij heen zie ik mensen lezen of slapen. Blijkbaar hebben ze deze instructies al vaker gezien. Ze denken ze waarschijnlijk niet nodig te hebben. Als er een noodgeval is, weet je dan nog waar de uitgang is? Doe je dan echt je naaldhakken uit voordat je van de glijbaan afglijdt? Wie gaat er überhaupt vliegen met naaldhakken aan? Oh, de stewardess natuurlijk! Ik vind het sneu voor haar dat er niemand kijkt. Dus volg ik aandachtig haar uitleg.

Eerst jezelf en dan pas je kind

Als de druk in de kabine wegvalt zullen er automatisch zuurstofmaskers tevoorschijn komen". Huub huub barbatruc! Dat zei ze niet, maar dat dacht ik erbij. Moeders met kinderen bevestigen altijd éérst hun eigen zuurstofmasker en daarna pas dat van hun kind.

Pardon?

Als de zuurstof wegvalt dan zal ik toch zeker wel éérst het zuurstofmasker bij mijn kind omdoen. Dat is een moederinstinct. Je redt je kind, desnoods ten koste van jezelf! Of niet? Terwijl de stewardess het zwemvest omdoet en laat zien hoe die zelf (!) op moet blazen denk ik erover na: w at is de logica achter deze regel? Als ik eerst het zuurstofmasker bij mijn kind omdoe, heb ik zelf geen zuurstof meer en val ik waarschijnlijk flauw. Dan red ik dus mijn kind maar ben ik zelf weg. Dat is toch ook niet zo fijn voor mijn kind.

Ik vind het eigenlijk wel een hele goede tip! Eén die we ook in het dagelijks leven zouden moeten toepassen.

Kinderen staan op de eerste plaats

Moeders zijn geneigd hun kinderen altijd op de eerste plaatst te zetten. Logisch en volkomen begrijpelijk. Maar een moeder moet zichzelf niet voorbij lopen tijdens het zorgen voor haar kind. Een moeder zou eigenlijk éérst voor zichzelf moeten zorgen en daarna pas voor haar kind. Egoïstisch? Nee, vind ik niet. Een kind heeft helemaal niks aan een moeder die (vaak) ongelukkig, moe, overspannen, geïrriteerd of neerslachtig is. Dus voordat je je kinderen van energie, voeding en zuurstof voorziet zou je eest jezelf moeten bedienen.

Blijf je jezelf maar voorbij lopen in een poging alles en iedereen om je heen gelukkig te houden, dan krijg je daarvan vroeg of laat de rekening gepresenteerd. Dan kan het zomaar gebeuren dat er ineens een zuurstofmasker uit je plafond komt zetten. Hij valt uit de zonneklep in je auto. Of schiet uit je telefoon op kantoor. Hij kan zelfs verstopt zitten tussen de vuile was. Dat zuurstofmasker is dan voor jezelf. Omdat je bijna van je stokje gaat. Omdat het allemaal een beetje teveel is geworden. Je bent vergeten jezelf ook de nodige aandacht te geven.

Mama staat op de eerste plaats

Ja, je leest het goed: mama staat op de eerste plaats. Want als mama niet gelukkig is, is niemand gelukkig. Als mama instort, dan is niemand blij. Als mama aan de zuurstof moet, hebben de kinderen ook een probleem. Zorg goed voor jezelf. Als jij lekker in je vel zit kun je ook beter voor je kinderen zorgen. En...het is ook gewoon wat gezelliger in huis zonder al die zuurstofmaskers.

Comment Section

0 reacties op “ Waarom een moeder zichzelf op de 1ste plaats moet zetten

Plaats een reactie


*