Page content

Venkel uit de oven en 'dahl' van mungbonen

Gebakken venkel en 'dahl' van mungbonen. Een vegetarisch (lunch)gerecht zonder gluten, en met 250 gram groenten p.p.
Dahl is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten die met kruiden en specerijen tot een soep of brij worden gekookt. Voor mijn eigen bedachte variatie van 'dahl' gebruikte ik mungbonen (worden ook wel groene sojaboontjes genoemd). Het gerecht is zeer makkelijk te bereiden en het was onwijs lekker. Mocht het je niet aanspreken omdat je het niet kent, dan zou ik toch zeggen; probeer het eens. Je kunt bijvoorbeeld andere kruiden gebruiken dan ik heb gedaan zodat het beter aansluit bij je eigen smaak.

Wat heb je nodig voor ? (2 personen)

 • 200 gram mungbonen (1 nacht geweekt in ruimt koud water)
 • 500 gram venkelknollen
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2-4 knoflook, gesneden
 • (kokos)olie of ghee
 • 1-3 eetlepels creme fraiche
 • kruiden naar wens. Ik heb gebruikt (en ik ben níet zuinig met kruiden omdat ik het erg lekker vind) > 2 tl garam masala,  en paprikapoeder voor bij de mungbonen en o.a. kerriepoeder en knoflookpoeder bij de venkel
 • (keltisch) zeezout, peper

Hoe maak je venkel uit de oven en dahl van mungbonen?

 • Was de geweekte bonen onder koud stromend water en doe in een pan.
 • Zet ondertussen de waterkoker aan en giet het kokende water over de bonen totdat ze 2 cm onder water staan.
 • Doe de kruiden erbij en roer even door.
 • Zet de kookwekker op ongeveer 25 minuten. De boontjes zijn goed wanneer je 1 boontje tussen duim en wijsvinger gemakkelijk kapot kunt knijpen. Het is de bedoeling dat de bonen droog koken. Voeg indien nodig op een later moment wat water toe, of giet het teveel af. Het mag waterig / papperig zijn, maar dat is afhankelijk van hoe je het zelf graag hebt.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Doe 2 eetlepels olie in de ovenschaal. (ik gebruikte hier olijfolie en verderop in het recept gebruikte ik ghee) gebakken venkel en dahl van mungbonen
 • Snijd de venkel in kleine stukken en leg in de ovenschaal
 • Ook over de venkel kun je kruiden strooien. Kies zelf wat je lekker vindt.
 • Zet de venkel in de oven. Hij zal helemaal zacht worden, dus zodra je er met een vork makkelijk in kunt prikken is het klaar. Hussel tussentijds nog even door elkaar en zet indien nodig de tempeartuur wat lager (of hoger) om de venkel en mungbonen gelijk klaar te hebben.
 • Snijd vlak voordat de venkel en mungbonen klaar zijn de knoflook en ui.
 • Verhit een pan met olie en fruit hierin de ui een paar minuten en daarna de knoflook. (niet bruin laten worden)
 • Doe de eetlepels creme fraiche erbij en roer nog even door.
 • Giet het ui, knoflook, creme fraiche mengsel bij de mungbonen en roer door zodat je een soort dikke soep / brij hebt.
 • Verdeel de venkel over 2 borden en de dahl over 2 kommen.

Smakelijk!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Venkel uit de oven en 'dahl' van mungbonen

Plaats een reactie


*