Page content

Tussendoortje met noten: Gezond, Lekker, Snel en Simpel

Als je mijn E-Book hebt gedownload dan heb je daarin kunnen lezen dat ik noten aanbeveel als het meest geschikte tussendoortje. Noten zitten boordevol vitaminen, mineralen, eiwitten en onverzadigde vetten (die het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en daardoor helpen bij de voorkoming van hart- en vaatziekten). Iedere noot blinkt wel uit in iets, dus zorg vooral voor voldoende variatie qua notenconsumptie.

De eiwitten en (goede) vetten zorgen ervoor dat noten langdurig een verzadigd gevoel geven. Bovendien blijft de suikerspiegel bij het eten van nootjes vrijwel stabiel en dat is weer essentieel om te voorkomen dat men (ongezonde dingen) gaat snacken.

Ik vind het leuk om te horen en te lezen dat mensen mijn advies over noten opvolgen en de reacties zijn altijd positief zoals: "Het werkt echt, een paar nootjes en mijn trek is gestild". Daarom in dit blog - als een soort 'beloning' 😉 - een tweetal ideeën voor de nodige notenvariatie.

Recept 1: Een 'notenbrood' met gedroogde zuidvruchten.

Benodigdheden:
- 200 gr. gedroogde (en bij voorkeur gewelde) vijgen
- 200 gr. gedroogde (en bij voorkeur gewelde) abrikozen
- 100 gr. walnoten
- 100 gr. pecannoten
- 100 gr. pistachenoten
- 100 gr. amandelen
- 1 tl. zeezout

Werkwijze:
- Maal de vijgen en abrikozen (mogen ook andere zuidvruchten zijn zoals dadels, pruimen) in een keukenmachine tot een grof mengsel.
- Voeg alle overige ingrediënten toe en maal nog een keer met de keukenmachine totdat er een stevig 'deeg' ontstaat.
- Schep het mengsel op een vel bakpapier en maak er een rolletje van (rol moet niet te dik zijn).
- Rol het bakpapier er vervolgens omheen en draai de uiteinden van het papier vast.
- Zet het geheel nu in de koelkast tot gebruik.
- Om te serveren snijd je er plakjes van.

Recept 2: Notenpasta met kardemom

Benodigdheden:
- 150 gr. gepelde pistachenoten (ongezouten, te koop bij een notenboer)
- 100 gr. macademianoten
- 1/2 tl steviapoeder (te koop bij een natuur- of reformwinkel)
- 1/2 (bij voorkeur bio-)sinaasappel
- 1 tl zeezout
- 2 el kokosvet (te koop bij natuurwinkels, geurende en ontgeurde varianten mogelijk)
- zaadjes uit 3 kardemompeulen (in ieder geval te koop bij Aziatische toko's, daar haal ik ze altijd)

Werkwijze:
- Rooster de pistachenoten en de macademianoten op halfhoog vuur krokant in een droge koekepan. Schud de pan af en toe heen en weer om aanbranden te voorkomen.
- Laat afkoelen, doe de noten over in een keukenmachine of blender en maal ze grof. (als je blender niet genoeg toeren heeft kun je ze ook eerst fijnhakken in een vijzel)
- Voeg alle overige ingrediënten toe en laat de keukenmachine nogmaals draaien totdat er een grove spread of pasta ontstaat.
- Schep alles over in een glazen potje en bewaar in de koelkast.
- Serveer bv. op een cracker, plakje roggebrood, of rijstwafel.

(Bron: Happinez, jaargang 10, nummer 8, 2012)

Weet wat je eet

In een eerder blog heb ik beschreven wat voor goeds je in welke noot kunt vinden. Om je geheugen op te frissen én omdat het gewoon leuk is om te weten wat je eet vertel ik hieronder nogmaals - van de noten die gebruikt worden in de recepten - wat erin zit.

- Walnoten hebben een hoge concentratie aan omega-3 vetzuren. Dit zijn essentiële vetten. Het woord essentieel verwijst naar het feit dat ons lichaam deze vetten niet zelf kan produceren en dat we die daarom via onze voeding moeten innemen. Omega-3 vetzuren spelen een rol bij het immuun- en hormoonsysteem, de bloedvaten en het zenuwstelsel.

- Pecannoten zijn goede bronnen van Vitamine B1 en zink. Vitamine B1 zorgt o.a. voor een goede werking van het zenuwstelsel en het mineraal zink helpt bij de opbouw van eiwitten en bij het herstellen en vernieuwen van weefsels.

- Pistachenoten zijn onder meer rijk aan het mineraal fosfor dat samen met het mineraal calcium zorgt sterke tanden en botten.

- Amandelen zijn superfoods! Deze noot bevat een grote hoeveelheid antioxidanten. Antioxidanten voeren als het ware een strijd tegen de zogeheten vrije radicalen die de lichaamscellen aantasten. Hierdoor spelen amandelen een rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en bij het vertragen van het verouderingsproces. Een antioxidant die veel in amandel voorkomt is vitamine E.
Ook bevatten amandelen veel magnesium dat goed is voor sterke botten en soepele spieren. Wanneer mensen veel last hebben van spierpijn raad ik vaak aan om wat meer amandelen te eten.
Het kan zijn dat je niet dol bent op het bruine velletje om de amandelen. Zet de amandelen in dat geval even in de week (bv. 20 minuutjes) en dan haal je het velletje er gemakkelijk vanaf.

Het is überhaupt erg goed (volgens de Ayurveda) om alle noten te weken of mee te koken. Dit bevordert namelijk de vertering. Noten zijn als gevolg van de hoeveelheid vetten en eiwitten iets zwaarder verteerbaar voor het lichaam. Je zou het maag-darmstelsel al enorm helpen door ze vantevoren te weken en in ieder geval héél goed te kauwen zodat je ze in je mond rreds hebt vermalen tot een pasta in plaats van 'hap-slik-weg'.

Laat je me weten wat je van deze recepten vond wanneer je ze geprobeerd hebt?

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

4 reacties op “ Tussendoortje met noten: Gezond, Lekker, Snel en Simpel


Door Paulien op 22 juni 2013

Geweldig het notenbrood!!! Ga ik zeker vaker maken!!! Thanks Ginny! Ondanks dat ik geen mama ben, ben ik fan van je site!


Door Ginny op 24 juni 2013

Jaaa! Wat een leuke reactie Paulien!
Voel je vrij om te trakteren na een inspannend lesje Bootcmap, hè? 😉


Door Isabelle op 21 oktober 2015

Dag Ginny

Ik heb het mengsel van het notenbrood volledig uitgerold tussen bakpapier en dan met een vormpje koekjes uitgeduwd.

Ik heb ze 20 minuutjes gebakken in de oven op 180°, zo waren de nootjes licht geroosterd! Een lekkere variant op jouw recept! Bedankt voor de tip!

Groeten

Isabelle


Door Ginny op 22 oktober 2015

Wat leuk dat je zelf een variant hebt bedacht, Isabelle! Het klinkt erg lekker. Laat ze smaken 🙂

Plaats een reactie


*