Page content

Training voor lichaam en geest in de Body&Mind les

De Body & Mind les is met name geïnspireerd door de fysieke houdingen uit de Hatha yoga. Op de mat wordt je geconfronteerd met je ware ik: Hoe ga je om met de wervelingen van je gedachten als je in een bepaalde houding staat? Dezelfde gedachten die je ook tegenkomt in het dagelijks leven. In de lessen ligt de nadruk op ontspanning, het verkrijgen van meer kracht, souplesse en balans, en het ervaren van het effect van de oefeningen.

Gastblogger Heidi Schoofs - één van de organisatoren van het Fit Start Weekend - vertelt je in dit blog wat yoga en pilates doen met je lichaam, geest en ziel.

Balans tussen lichaam en geest

In de Body & Mind les staat het ervaren van jóuw balans centraal. De balans tussen lichaam en geest, denken en voelen, jouw omgeving en jezelf. Geen zweverige sfeer, maar een ontspannen sfeer, een sfeer waarin iedereen zich welkom voelt en ervaart zichzelf te mogen zijn. Geniet van een moment stilte bij aanvang en aan het einde van de les.

Wanneer lichaam en geest in balans zijn, kan dat je leven positief beïnvloeden. Om een betere indruk te krijgen raad ik je aan dit korte filmpje te bekijken. Yoga is geen godsdienst, maar een wetenschap, een levenswijze. Door de eeuwen heen hebben yoga en pilates bewezen heilzaam te zijn voor de mens. Ook de medische wereld van nu erkent de positieve effecten van yoga en pilates.

Positieve effecten van yoga (en pilates)

  • Het lichaam wordt sterker, leniger, soepeler en je komt meer in balans. Het verandert hoe je lichaam aanvoelt, eruit ziet en presteert. Het geeft een verhoogde mate van lichaamsbewustzijn.
  • De spijsvertering wordt bevorderd
  • Je traint in je vetverbrandingssysteem
  • De ademhaling wordt verbeterd.

Zonder het te weten ademen veel mensen niet op de juiste wijze. Tijdens Body & Mind lessen wordt gewerkt aan het verdiepen van de ademhaling, en het verlagen ervan naar de buikstreek (de Hara). (HARA is japans voor buik) en zit 2 tot 3 cm onder de navel. Met deze ademhaling beheers je het middenrif. De spanning in het bovenlichaam valt weg. Aandacht voor je ademhaling geeft een gevoel van reinheid, lichtheid, nieuwe energie en helderheid. De adem is de spiegel van je geest. Verandering van het ene beïnvloedt het andere onmiddellijk. De juiste ademhaling neemt blokkades weg en leert dat soms de subtiele oefeningen een diepe werking hebben.

  • Lichamelijk en geestelijk leert men te ontspannen. Veel mensen lijden in deze hectische tijden aan stress,een opgejaagd gevoel en prikkelbaarheid waardoor er een sterke behoefte bestaat aan ontspanning. Weggestopte ervaringen kunnen tijdens diepe ontspanning verwerkt worden.
  • Het evenwicht tussen rust en activiteit wordt hersteld. Men voelt zich energieker. Ontspanning door inspanning.
  • Stilte leidt tot bewustzijn. Het geeft zelfinzicht, zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Door middel van yoga en pilates kom je dichter bij het Zijn. Het hier en nu. Je leert en ervaart dat je er mag zijn zoals je werkelijk bent.
  • Yoga en Pilates helpen je met je persoonlijke groei. Wie kent niet die gevoelens van frustratie, woede, verdriet? Yoga en pilates herstellen het contact met je echte gevoelens en helpen je gevoelsleven in balans brengen.
  • Yoga en pilates maken je alerter en helderder.
  • Met Yoga en Pilates, werk je met de kracht van het zelfhelend vermogen.

In het Fit Start Weekend geef ik elke ochtend na het opstaan en voor het naar bed gaan een Body & Mind les, om de dag energiek te beginnen en weer ontspannen naar bed gaan.

Namasté,

Heidi

(Betekenis Namasté," Ik eer de plek in jou waar het universum heerst.
Die plek van oneindige wijsheid. Onvoorwaardelijke liefde. Vrede, vreugde en plezier.
Als jij in de plek in jou bent en ik in die plek in mij, zijn wij samen 1. ")

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Training voor lichaam en geest in de Body&Mind les

Plaats een reactie


*