Page content

Tijd maken kun je leren

De tijd lijkt razendsnel voorbij te gaan. Voor je het weet is de week om en ben je continu bezig geweest met rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. De ene week volgt de andere op, gaat over in een nieuwe maand en voor je het weet is er een jaar voorbij.

Het ervaren van tijd is een subjectief gegeven. Een uur blijft een uur, oftewel 60 minuten, oftewel 3.600 seconden. Het tempo waarin de tijd voorbij gaat verandert niet. Wat verandert zijn wij, onze omgang met de tijd, onze ervaring van tijd. De tijd is niet van ons, we kunnen hem niet bezitten en niemand kan hem van je afnemen. De tijd is van ons allemaal en er is genoeg voor iedereen. We moeten leren om de tijd te 'maken' en te gebruiken in ons voordeel.

Tijd maken is belangrijk indien je bewust wilt leven, met volle aandacht.

Alles wat je snel doet, doe je met halve aandacht. Hetzelfde geldt voor multitasken. Neem bellen tijdens het autorijden. Het gaat gelukkig meestal goed, maar je kunt je afvragen hoe goed je daadwerkelijk hebt opgelet in het verkeer? En heb je wel écht geluisterd naar de persoon aan de andere kant van de lijn, want het verkeer vroeg ook de nodige aandacht?
En wat te denken van even snel een boterham eten op het werk achter de computer of van eten én tv kijken? Grote kans dat je méér at dan de trek die je had omdat de aandacht er niet bij was. Of je hebt vrij snel na de maaltijd opnieuw trek omdat je niet het idee hebt dat je al gegeten hebt. Je was immers in je hoofd bezig met werken of tv kijken en niet met eten.
Dingen doen met halve aandacht kan zorgen voor een onvoldaan en opgejaagd gevoel. Je was er niet met de volle aandacht bij, dus het voelt niet af. En dat is jammer, want nu is het moment voorbij en komt het niet meer terug.

Priori-tijd stellen

Doordat we het zo druk hebben, nemen we soms niet de tijd om fatsoenlijke boodschappen te doen, gezond te koken, rustig te eten en na het eten heerlijk buiten te wandelen om de spijsvertering te stimuleren. Allemaal zaken die bijdragen aan een goede gezondheid.
We hebben een complete 'to do'-lijst die afgewerkt dient te worden voordat we onszelf een rustmoment gunnen. En dan blijkt de 'to do'-lijst ook nog veel te lang met als gevolg dat het rustmoment er vandaag niet van komt, en morgen ook niet, "nog even volhouden", "volgende week heb ik meer tijd". We realiseren ons niet dat deze rustmomenten essentieel zijn om de batterij op te laden, stress te verminderen en de weerstand op peil te houden.
Omdat we (denken dat we) geen tijd hebben, snijden we blijkbaar als eerste in zaken die juist van belang zijn voor een gezond lichaam en een sterke geest. Het zou precies andersom moeten zijn: we gaan vandaag een uurtje eerder naar huis, schrappen een aantal niet-urgente zaken van de 'to do'-lijst, nemen een uitgebreid bad en kruipen met een goed boek op tijd onder de wol. Grote kans dat je morgen weer als herboren aan een nieuwe dag begint.

Hoe 'maak' je tijd?

1) Wees matig met media. Zet het geluid van je telefoon en je pc uit zodat je niet telkens een nieuw bericht hoort binnenkomen. Maak met jezelf de afspraak om op een vrije dag de mail slechts 1 of 2 keer te checken. Laat je telefoon eens thuis wanneer je gaat sporten of boodschappen doen. En durf je dat ook als je gezellig op familiebezoek gaat op zondagmiddag, of wanneer je gaat high tea-en met vriendinnen? Je zult ervaren dat je dan veel meer in het moment kunt zijn. Vind je het echt van belang om bereikbaar te zijn, geef dan het nummer door van de plek waar je bent.

2) Zorg voor een realistische 'to do'-lijst. Houd rekening met factoren als tijd (hoe lang gaat iets duren en kun je daarvóór of daarna nog iets anders plannen? En hoe passen de zaken van de 'to do'-lijst bij de dagelijkse routineklussen? Moet je ze wel wíllen combineren, misschien is het praktischer of logistiek handiger om het op 'n andere dag te doen?) en urgentie (moet 't persé vandaag of kan het ook morgen?). Het is in het begin niet onverstandig om het rustmoment ook op de 'to do'-lijst te noteren en vantevoren na te denken over de hoeveelheid tijd die je daaraan zou willen besteden. Even een half uurtje op de bank zitten met een kop thee en een tijdschrift kan misschien al voldoende zijn. Plan het in, want anders komt het er niet van.

3) Zeg vaker 'nee'. Of zeg in ieder geval niet direct 'ja'. Zeg bijvoorbeeld: "Ik kijk het na in mijn agenda / ik bespreek het thuis, en dan kom ik erop terug". Op deze manier win je tijd om te bedenken wat je wilt en wat jou het beste uitkomt. Als het uitgangspunt is dat je datgene wat je doet met de volle aandacht wilt doen, vraag jezelf dan af óf en wanneer je daar tijd voor hebt of wilt maken. Opper vervolgens jouw weloverwogen suggestie.

4) Plan eens helemaal niks en doe waar je zin in hebt. De dagen zitten al zó vol met zaken die we moeten en willen en met wat anderen van ons moeten en willen, dat het een enorme opluchting kan zijn om een soort zwart gat te creëren in je agenda. Dit kan een dag, dagdeel of slechts een uurtje zijn waarop er geen enkel plan is. Een moment om te doen wat er spontaan in je opkomt. En dat kan best zijn: niks doen.
Ook de zogenaamde 'nutteloze' klusjes kunnen hieronder vallen. Je bent misschien niet bezig met persoonlijke ontwikkeling, maar het kan heerlijk zijn om de kledingkast of de boekenkast eens goed op te ruimen, de ramen te wassen of de kastjes in de keuken. Of een wandel- of fietstocht die niet naar een specifieke bestemming leidt, maar ervoor zorgt dat je even in de buitenlucht bent.

5) De boel de boel laten. Dat is tricky voor ons vrouwen. We vinden al snel dat wij beter zijn in huishoudelijke taken en daarom houden we het liefst zelf de touwtjes in handen. Dit maakt echter de 'to do'-lijst alleen maar langer. Vaak weten de huisgenoten of gezinsleden helemaal niet dat sommige taken een last kunnen zijn want dat hebben we nooit aangegeven. Vraag gewoon of je partner wilt stofzuigen en of je dochter haar eigen bed wilt verschonen. Het gebeurt misschien niet precies zoals jij het had gewild, of een paar dagen later, maar wat maakt dat eigenlijk uit? Jij hebt in ieder geval tijd gewonnen.

6) Sta extra vroeg op. Mijn persoonlijke favoriet en het wordt alleen maar gemakkelijker nu dat de lente op komst is. Opstaan vóórdat de anderen in huis wakker zijn. Dat is een moment voor jou. Je bent nog geen partner, dochter of moeder, je bent alleen maar 'jij'. Niemand die iets van je verlangt.
Zelf gebruik ik dit moment bijvoorbeeld om te mediteren, yoga oefeningen te doen, maar ook buiten te wandelen en een bakje koffie te gaan drinken bij een leuke koffietent en daar nog even in een glossy tijdschrift te bladeren. Zodra de dag dan écht begint met allerlei afspraken en verplichtingen en things to do, dan ben ik er klaar voor, want ik heb m'n 'ME-TIME' al gehad.

 

 

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

9 reacties op “ Tijd maken kun je leren


Door Mieke Schepens op 28 maart 2013

Dit is een zinvolle, goede reportage. Dank hiervoor !


Door Ginny op 30 maart 2013

Dankjewel Mieke, fijn dat je het zinvol vindt! Welke tip was voor jou het meest bruikbaar?


Door Mieke Schepens op 6 april 2013

De tip waar ik het meest aan kan hebben is: sta extra vroeg op ! Ik ben iemand die laat naar bed gaat en laat opsta. Soms érg laat.


Door Sylvia op 12 april 2013

Een mooie opsomming waarvan er een paar wel op mij van toepassing zijn!
Vooral de REALISTISCHE todo-lijst is een uitdaging. Goeie tip om de pauzes ook te plannen. Eigenlijk ook gelijk een soort beloning voor de klus die je net af hebt.
🙂


Door Mo op 16 juni 2013

Zo maar een uurtje voor jezelf inbouwen en misschien wel niks doen klinkt al als een feestje.. die komt op mijn 'to do list'!


Door Ineke op 17 januari 2015

Alles zo herkenbaar.Ik was al bezig met de cirkel te doorbreken


Door Ginny Mulders op 17 januari 2015

Goed om te horen, Ineke!

Plaats een reactie


*