Taal van het lichaam: De Tong (Deel 3)

Page content

Taal van het lichaam: De Tong (Deel 3)

Deel 3: De Tong als spiegel van je gezondheid

Je bent de afgelopen dagen bezig geweest jezelf te besnuffelen, je slijmvliezen in kaart te bergen en je uitscheidingen onder de loep te nemen. Zo is je wellicht een verstopte neus opgevallen, donker of juist licht gekleurde stinkende urine, onregelmatige huid, zweetgeur of stinkende adem. Als het goed is, ben je je ook af gaan vragen of zelfs je stemming en weerstand samen kan hangen met vervuilde slijmvliezen. Vandaag gaan we naar de tong kijken. In de alternatieve geneeskunde wordt de tong al eeuwenlang als graadmeter voor de innerlijke gezondheid bekeken.

Tong en beslag

Wat is er nu weer aan de tong te zien? Nou, het zal je verbazen: zoveel mensen zoveel soorten tongen! Zo wordt er gediagnosticeerd naar vorm, kleur, vochtigheid, afdrukken en naar beslag op de tong.

Beslag? Dat roept meestal fijne herinneringen op aan cake en feestjes. Ik hoop dat je in deze suikerchallenge zult ontdekken, dat je ook heerlijke treats kunt maken zonder suiker! Maar back to business: beslag op je tong, dat is geen feestje. Met beslag op de tong bedoel ik: een laagje wit of ander gekleurd .. ehmm ... aankoeksel op de tong. Het beste kun je dat bestuderen 's morgens vroeg meteen na het opstaan. Mocht je nog geen spiegel gepakt hebben: doe dat dan nu meteen en werp eens een blik op jouw tong.

Een gezonde tong

Een gezonde tong is normaal rood van kleur, heeft een ronde vorm, geen wit of donker gekleurd beslag, is licht glanzend en vochtig en vertoont geen afdrukken,  zweertjes, vlekken, candida, gleuven of cracks. De plekken waar beslag optreedt, zeggen weer wat over bepaalde onderdelen van je lichaam: zo is het gebied achterop de tong vaak bedekt met beslag: de plek van de darmen: de ultieme uitscheidingsorganen die vaak kampen met de restanten van overvloed van een fast(food)life.

Bepaalde voedingsmiddelen zoals koffie kleuren de tong, zodat je een vertekend beeld krijgt. Het beste kijk je daarom meteen na het opstaan: de nacht is namelijk de herstelfase van je lichaam. Er worden heel veel afvalstoffen opgeruimd en klaargezet voor de volgende dag: elke ochtend een kijkje nemen is dus een goede gewoonte!Meer tongbeslag geeft aan dat je lichaam het zwaar heeft met de uitscheidende taak: er is dan sprake van achterstallig onderhoud met alle (ziekmakende) gevolgen van dien. Veranderingen in dieet zullen dan ook effect hebben op je tongbeslag.

Eet je veel (voor jou) ongezond voedsel, dan zul je eerder tongbeslag hebben. Maar je zult het ook juist op zien treden tijdens een positieve verandering van dieet: tijdens een detox week of suiker challenge: hoe kan dat nu weer?? Dat is vaak tijdelijk: het lichaam grijpt in zo'n detoxperiode namelijk meteen zijn kans om dat achterstallig onderhoud te doen: daarom zul je niet alleen een tijdelijke verergering kunnen bemerken maar weet je dus meteen ook wanneer het keerpunt is: gaat je tong er mooier uitzien dan weet je dat je inspanningen effect hebben!

EXTRA OPDRACHT SUIKERCHALLENGE

Inspecteer je tong, bij voorkeur in de ochtend, direct na het opstaan.

Tip: Schraap elke ochtend na je inspectie zachtjes je tong met de holle kant van een lepel. Na enige oefening lukt ook het achterste gedeelte. LOOK & LEARN & CLEAN!

Zoek je verder natuurgeneeskundige inspiratie om je lichaam te reinigen en in nog beter conditie te brengen, download dan nu gratis het E-book: REINIGINGS RITUELEN

tong kaart tong

Mijn naam is Monique Berends en ik werk nu ruim 20 jaar als natuurgeneeskundige. Voeding, lifestyle, kruiden, iriscopie, darm reiniging en darmflora onderzoek hebben mijn grote interesse. Het blijft elke dag weer bijzonder, mensen te mogen begeleiden hun balans terug te vinden, met hun emoties, valkuilen, fysieke ongemakken en teleurstellingen weer bouwen aan heling, balans en levensdoelen. Het is mijn overtuiging dat er voor iedereen in elke situatie optimalisering mogelijk is. Zowel lichamelijk als geestelijk. Ik werk met zorg & liefde en hoop mensen te motiveren hun eigen lichaam beter te verstaan en dichter bij zichzelf te komen.www.noa-natuurgeneeskunde.nl + www.bodyandminddetox.nl

Comment Section

0 reacties op “ Taal van het lichaam: De Tong (Deel 3)

Plaats een reactie


*