Page content

Taal van het lichaam: De Nieren (Deel 10)

Deel 10: Go with the flow: je nieren

Vandaag het laatste deel van de serie: wat je lichaam vertelt! Door suiker weg te laten uit je voeding wordt je lichaam gevoeliger en duidelijker. Ik leg het even uit: Suiker is een heftige prikkel. Neem je het voortdurend in grote hoeveelheden, dan gaat je lichaam zich aanpassen aan een bestaan met heftige prikkels. De kleinere signalen van je lichaam worden niet meer doorgelaten. Door suiker weg te laten, wordt je dus gevoeliger dan je eerst was: de kleinere signalen komen weer aan de oppervlakte: je gaat ineens van alles bemerken wat je eerst nooit voelde. Ben je dan gevoeliger geworden? Ja en nee: je bent nog net zo gevoelig als eerst, alleen versta je nu je lichaam weer. Je lichaam is dus ook duidelijker geworden: het heeft namelijk zijn / haar stem teruggekregen. En dat is niet altijd gemakkelijk!

Kon je eerst ongestraft een rol koekjes naar binnen werken (dat leek in ieder geval zo..). Zou je dat na 10 dagen zonder suiker nieren 1 ineens weer doen, dan krijg je een suikerklap waar je gerust last van zal hebben. NIET DOEN HOOR! ZONDE na al je moeite!! Ik hoop dan ook dat je met aandacht op de INPUT zult blijven letten: je voeding. En ik hoop dat je je bewust bent geworden van enkele signalen van je OUTPUT: je uitscheidingsorganen. Die OUTPUT is dan weer de feedback voor jouw lichaam en jouw keuzes: daar heb je helemaal geen ingewikkelde boeken of theorieën voor nodig. Maar ze kunnen je natuurlijk wel motiveren!

Wat doen de nieren?

Hoe zat het ook alweer met die OUTPUT? O ja: de uitscheiding gaat via: de darm, de huid, de slijmvliezen / lymfe, de lever en de nieren. Per uur stroomt er ongeveer 60 liter bloed door de nieren. Dat betekent dat het bloed elke dag meer dan 200 keer door de nieren stroomt en wordt gezuiverd. Maar de nieren doen nog veel meer behalve het zuiveren en filteren van je bloed. Ze zorgen voor een juiste zuurtegraad van het bloed, reguleren de bloeddruk en controleren de vloeistofvolumes in je lichaam. Bovenal zorgen ze voor het constant houden van homeostasis van bloed- en weefselvocht.

Homeostase, wat een mooi woord, het betekent: dynamisch evenwicht: en daar gaat het uiteindelijk allemaal om in je leven!

Doe de nier-test:

Kunnen jouw nieren wel een handje gebruiken? Doe de test!

Een JA staat voor het vaak voorkomen van de klacht.

 1.  Pijn of stijfheid in de onderrug
 2. Snel moe worden en/of slaperig tussen 15.00-19.00
 3. Pijn of stijfheid aan de linkerschouder
 4. Zere enkels, kuiten of voeten
 5. Laag libido
 6. Blaasontstekingen of vaak moeten plassen (stressblaas)
 7. Duizeligheid, oorsuizen of hoge bloeddruk
 8. Opgezwollen op donkere wallen onder de ogen
 9. Zwakke nagels die scheuren of breken
 10. Pijnlijke, tintelende of verdoofd aanvoelende spieren
 11. Schildklier- of lymfe problemen
 12. Gezwollen, stijve of pijnlijke gewrichten (pols, knieën)
 13. Hoofdhuidirritaties of haaruitval
 14. Zwak of pijnlijke linkerkant van het lichaam
 15. Milt, pancreas of gewichtsproblemen
 16. Voorgeschiedenis van nierstenen/nierproblemen/oedemen
 17. Vruchtbaarheidsproblematiek

Tel het aantal JA antwoorden bij elkaar op:

0-1 Geen probleem
2-3 Een lichte disbalans (van de nieren) die gemakkelijk kan worden hersteld
4-6 Aandacht gewenst voor de nieren
7 + Chronische disbalans van de nierenergie.

Tips om de nieren te helpen:

De nieren (en de lever) hebben een hekel aan TEVEEL:

Zout, alcohol, eiwit, gebakken en gefrituurd voedsel, koffie, suiker, chocolade, zuivel, geraffineerde koolhydraten, slaaptekort, zware maaltijden en natuurlijk aan alle kunstmatige en chemische giftige toevoegingen en stilzitten..

De nieren zijn DOL op :

Schoon water, vers fruit, verse groenten, matig eiwitten, lichte voedende maaltijden, beweging en een gezonde lever! nieren 2

Je bent de Tien dagen challenge zonder suiker en heel veel tips en lichaamsinfo verder.

Zoek je verder natuurgeneeskundige inspiratie om je lichaam te reinigen en in nog beter conditie te brengen, download dan nu gratis het E-book: REINIGINGS RITUELEN

Mijn naam is Monique Berends en ik werk nu ruim 20 jaar als natuurgeneeskundige. Voeding, lifestyle, kruiden, iriscopie, darm reiniging en darmflora onderzoek hebben mijn grote interesse. Het blijft elke dag weer bijzonder, mensen te mogen begeleiden hun balans terug te vinden, met hun emoties, valkuilen, fysieke ongemakken en teleurstellingen weer bouwen aan heling, balans en levensdoelen. Het is mijn overtuiging dat er voor iedereen in elke situatie optimalisering mogelijk is. Zowel lichamelijk als geestelijk. Ik werk met zorg & liefde en hoop mensen te motiveren hun eigen lichaam beter te verstaan en dichter bij zichzelf te komen.www.noa-natuurgeneeskunde.nl + www.bodyandminddetox.nl

Comment Section

0 reacties op “ Taal van het lichaam: De Nieren (Deel 10)

Plaats een reactie


*