Page content

Supermarkt Safari

Boodschappen doen is voor de één erg leuk, voor de ander juist ontzettend lastig. Ieder productschap biedt zoveel keus en wat kun je nu het beste kiezen? Een aantal tips om het boodschappen doen makkelijker en gezonder te maken!

Tip 1: Bekijk eerst thuis de koelkast

Voordat je op pad gaat, is het handig om eerst te kijken wat je nog in huis hebt. Van restjes groenten maak je gemakkelijk een pan soep, omelet of een hartige taart. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.

Tip 2: Maak vervolgens een boodschappenlijstje

Een lijstje is handig om bepaalde zaken niet te vergeten, maar het zorgt er vooral voor dat je niet onnodig extra boodschappen gaat halen. De extra boodschappen zullen dan al snel de lekkere dingen zijn.

Tip 3: Kies zoveel mogelijk voor de buitenste paden in de supermarkt

In vrijwel iedere supermarkt staan de verse producten (groenten, fruit, zuivel, vlees/vis, brood) aan de buitenste paden. Is het wel eens opgevallen dat in de binnenste paden vooral snacks, snoepgoed, frisdrank opgesteld staan? Dus producten die je eigenlijk zoveel mogelijk wilt vermijden! Sla dus niet met je karretje af naar de binnenste paden, maar volg zoveel mogelijk de buitenste paden.

Tip 4: Lees etiketten

Niet gewend om etiketten te lezen? Neem een keer wat meer tijd om de etiketten van producten te lezen. Draai het product wat je wilt kopen om en ga voor jezelf na:
- Hoeveel ingrediënten zitten hier in? Uitgangspunt is: hoe minder, hoe beter
- Hoe lang is het product houdbaar? Hoe langer houdbaarheid, des temeer toevoegingen er vaak in zitten
- Hoe groot is de portie die je ervan gaat nemen? In de regel wordt de voedingswaarde per 100 gram vermeld, maar hoeveel jij ervan gaat eten is vaak anders. Een glas frisdrank of vruchtensap is toch al gauw 200 ml i.p.v. de vermelde 100 ml. Daarmee verdubbelt de voedingswaarde dus ook.

Tip 5: Let op de vinkjes

De vinkjes zijn geïntroduceerd om gezonder boodschappen te doen. In de praktijk blijkt er nog wat verwarring te zijn.

groen vinkje Het groene vinkje wordt gebruikt voor het aanduiden van gezondere keuzes binnen onze basisproducten, zoals groenten, fruit, brood en zuivel. Deze producten bevatten minder verzadigd vet, suiker en/of zout en soms meer vezels dan andere producten uit dezelfde productgroep.

 

 

 

blauw vinkje Het blauwe vinkje wordt gebruikt voor het aanbieden van gezondere keuzes die niet onder onze basisproducten vallen. Het wil dus niet zeggen dat deze producten gezond zijn! Stel dat je een flesje saus wilt kopen, dan geeft dit vinkje aan dat de specifieke saus minder suiker, verzadigd vet en/of zout dan andere sausjes bevat.

 

 

Tip 6: Laat je niet verleiden

Producenten van etenswaren proberen ons te verleiden met marketingkreten zoals  ‘0% suiker toegevoegd’, ‘rijk aan fruit’ en ‘minder vet’.  Wees je ervan bewust dat de producent misschien minder vet heeft toegevoegd, maar daarvoor in de plaats meer suiker heeft toegevoegd. Immers, de smaak moet wel goed blijven! Ook ‘rijk aan fruit’ hoeft niet te betekenen dat er echt veel fruit in zit! Toegevoegde smaakversterkers kunnen de hoeveelheid gemakkelijk verdoezelen. Kies bij voorkeur vooral voor pure, verse producten.

Hoe ga jij de volgende keer de supermarkt in?

Door gastblogger Ancilla Sterrenburg

Wil je meer weten?
Neem dan contact op met Ancilla Sterrenburg-Kluin, (sport)diëtiste praktijklocatie VodiService Zoetermeer, ancilla@vodiservice.nl of www.vodiservice.nl
(Bronnen: www.hetvinkje.nl, Halteren van, E. (2013). Eibertje kiest. Uitgeverij Gerardson. Nederland)

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Supermarkt Safari

Plaats een reactie


*