Sommige mensen denken dat ze schommelingen in hun bloedsuikerspiegel (en alle bijbehorende klachten) kunnen voorkomen door zoetstoffen/suikervervangers te gebruiken. Helaas. Als je een bak joghurt of vla eet met zoetstoffen, dan herkennen de smaakpapillen in je mond (en je twaalfvingerige darm) de zoete smaak. Je lichaam reageert automatisch en je bloedsuikerspiegel raakt alsnog uit balans. In de Praktijkgids Ongesuikerd leg ik dit verder uit.
Meeste suikervervangers/zoetstoffen chemisch
Bovendien is het gros van de suikervervangers chemisch samengesteld en mogelijk kankerverwekkend. Je komt ze meestal tegen in light-producten. Ze klinken niet alleen eng maar zijn dat ook: aspartaam (in sommige landen verboden, mogelijk kankerverwekkend), acesulfaam-K, cyclamaat, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol, sucralose, sacharine, xylitol. Vermijd producten met deze suikervervangers zoveel mogelijk!
Natuurlijkere suikervervangers/zoetstoffen
Een deel van de suikervervangers is natuurlijk(er), lees: minder chemisch, en daardoor minder slecht voor je: ahornsiroop, agavesiroop, stevia, rijststroop, maple syrup, honing etc. Maar nog steeds hebben deze zoetstoffen effect op je bloedsuikerspiegel. Het advies is om ook deze natuurlijke zoetvervangers met mate te gebruiken, ook als je stapsgewijs suiker probeert te minderen.
Stop met zoeken naar suikervervangers, wen aan de ‘natuurlijke’ smaak van voedsel.
Probeer vooral toch te wennen aan een minder zoete smaak van je voedsel. Dit duurt vaak een week of twee, drie en dan passen je smaakreceptoren zich al aan. Ons lichaam zit mooi in elkaar!
Wil je meer informatie? Kijk voor inspiratie en recepten op www.facebook.com/Ongesuikerd en http://ongesuikerd.wix.com/ongesuikerd
Comment Section
0 reacties op “ Suikers vervangen door zoetstoffen?”