Page content

Is suiker verslavend? En zo ja, waarom?

is-suiker-verslavend-en-zo-ja-waarom?

Suiker is verslavend: ja!
Er bestaat een verschil tussen voedsel met een hoge glycemische index en voedsel met een lage glycemische index (GI). Het verschil zit ‘m in het effect op de bloedsuikerspiegel. Eet je iets met een hoge GI (bijvoorbeeld witte meelproducten of een koekje) dan stijgt je bloedsuikerspiegel snel, om kort daarna weer net zo snel te dalen. Dit geeft een terugkerend hongergevoel (de suikerdip) wat weer leidt tot “snaaien”.

Sommige mensen snaaien de hele dag door. Dan kan je wel van een verslaving spreken. In de Praktijkgids Ongesuikerd leg ik het verschil in GI van producten nader uit, en geef ik aan welke producten je beter wel en niet kunt nuttigen om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden en snaaien te voorkomen. Wist jij dat een wit bolletje eenzelfde effect op je bloedsuikerspiegel heeft als een schep suiker? De Praktijkgids helpt je om de juiste keuzes te maken!

Hormonen kunnen het lichaam afhankelijk maken van suiker.

De suikerverslaving wordt ook onderkend door Aart Jan van der Lelij, hoogleraar endocrinologie aan het Rotterdamse Erasmus MC. Hij weet (vrijwel) alles af van menselijke hormonen en bestudering daarvan laat zien dat we ons lichaam afhankelijk kunnen maken van suiker. De rol van hormonen kan volgens Van der Lelij zo sterk zijn dat mensen zich gedragen als “weerloze zoetekauwen”. Daarbij benadrukte hij dat de één veel gevoeliger is voor ‘suikersignalen’ dan de ander. Dat heeft voor een deel te maken met je genetische samenstelling. Voor de geïnteresseerden, zie het academisch debat over suiker, waarbij hoogleraar Van der Lelij aanschoof via de volgende link: http://arminius.nu/entry/554/denkcafe-suikerverslaving

Hoe deze verslaving te doorbreken? Daarover meer in de volgende blog!

Wil je alvast meer informatie? Kijk voor inspiratie en recepten op www.facebook.com/Ongesuikerd en http://ongesuikerd.wix.com/ongesuikerd

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Is suiker verslavend? En zo ja, waarom?

Plaats een reactie


*