Page content

Spinazie omelet

spinazie-omelet

Een omelet met verse spinazie kan als ontbijt, lunch, bijgerecht of hoofdgerecht. Spinazie is een lentegroente, hij is licht verteerbaar en lekker gezond. Zo bevat spinazie vitamine A, B en C, ijzer, fosfor, magnesium kalium en natrium. Dit laatste mineraal proef je goed. Spinazie smaakt namelijk zout van zichzelf. Je hoeft na het koken dus nauwelijks zout toe te voegen.

Hoogwaardig eiwit, oxaalzuur en nitraat in spinazie

Hieronder nog wat nuttige info over spinazie van de website www.odin.nl.

'Daarnaast levert spinazie hoogwaardig plantaardig eiwit. Het stimulerende oxaalzuur in spinazie heeft ook een minder gewenste eigenschap: het onttrekt kalk aan ons lichaam. Eet daarom spinazie samen met een kalkrijk product zoals zuivel of eieren. Grootmoeders’ ‘spinazie met gekookte eieren’ is niet voor niets een echte lenteklassieker.

Spinazie behoort tot de familie van de ganzevoetachtigen. Deze familie maakt in geval van overbemesting veel nitraat aan. Biologische spinazie van de koude grond zal minder nitraat bevatten. Nitraat wordt in ons lichaam omgezet in nitriet en daarna in nitrosamines. Deze nitrosamines zijn hoogstwaarschijnlijk niet goed voor onze gezondheid. Vitamine E voorkomt dat nitraat wordt omgezet in nitrosamines. Vitamine E zit voornamelijk in plantaardige oliën zoals zonnebloem-, maïs-, saffloer-, sesam- en vooral tarwekiemolie. Je kunt na het koken een scheutje olie door een nitraatrijke groente zoals spinazie en rode bieten roeren. Vitamine E komt ook voor in volle graanproducten. Nitraat zit ook in ons drinkwater. Eet spinazie zo snel mogelijk en bewaar geen kliekjes.'

Omelet met verse spinazie en nog véél meer groenten

  • gebruik 2-3 eieren per persoon, breek ze boven een kom en kluts ze
  • voeg eventueel al kruiden toe zoals o.a.: kerriepoeder, paprikapoeder, kurkumapoeder, korianderpoeder, garam masala, komijnpoeder, cayennepeper
  • gebruik ongeveer 300 gram verse spinazie per persoon (wassen)
  • gebruik andere groenten naar wens: bvb knoflook, ui, paprika, champignons, tomaat, prei, bieslook, courgette, etc. Snijd deze groenten in kleine stukjes / blokjes
  • kokosolie om in te bakken

Bereiding van groente omelet met verse spinazie

  • verhit de olie in een koekepan (hoe kleiner de pan, des te dikker de omelet)
  • fruit eerst de knoflook en ui en voeg later de andere groenten toe. Voeg de spinazie als laatste toe en de courgette - als je die gebruikt - als één na laatste want deze is ook heel snel gaar.
  • Giet de geklutste eieren over het groentemengsel en laat het op een laag vuur rustig gaar worden.

Een groente omelet als ontbijt, lunch, bij- of hoofdgerecht.

ONTBIJT:

Een eitje bij het ontbijt kan altijd, dat wisten we al. Groenten bij het ontbijt klinkt misschien een beetje vreemd, of niet? Nu maakt het niet zoveel uit hoe het 'klinkt', het gaat om hoe het 'smaakt' en dat is: voortreffelijk. Bovendien zorgt een flinke dosis verse groenten in de ochtend voor een energieke en gezonde start van de dag. En het werkt net zoals met sporten in de ochtend: als je zó gezond gestart bent, is het veel gemakkelijker om die vibe gedurende de rest van de dag vol te houden.

LUNCH:

Waren 3 eieren en al die groenten toch wat veel bij het ontbijt? Geen probleem. Dit gerecht is koud net zo lekker, gezond en voedzaam. Dus inpakken en meenemen in je lunchtrommel.

BIJ- of HOOFDGERECHT

Een groente omelet met verse spinazie kan prima als vegetarische (avond)maaltijd. Ook is het de perfecte snelle - maar wel gezonde - hap voor als je weinig tijd hebt om te koken. De meesten van ons hebben altijd wel wat eitjes in huis. Je hoeft alleen nog even een grote zak verse spinazie te halen en eventueel voeg je extra groenten toe. Handig voor als je nog wat restjes groenten had liggen waarvan je niet goed wist wat je ermee moest.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Spinazie omelet

Plaats een reactie


*