Page content

Snelcursus etiketten lezen

Hoe weet je nu of een product wel of geen suiker bevat? Vaak best een lastige opgave, aangezien de etiketten niet altijd even helder zijn. Lees met name de kleine lettertjes goed en negeer de "gezondheidsclaims". Wil je meer weten? Lees dan snel verder met de snelcursus etiketten lezen.

Onthoud dat de ingrediënten op volgorde van hoeveelheid staan. Is het eerste ingrediënt suiker? Niet meenemen en probeer dit product na de Challenge ook zoveel mogelijk te vermeiden.

Op de voedingswaarde staan altijd de koolhydraten waarvan suikers vermeld. Dit kunnen zowel de natuurlijke 9de goede) als geraffineerde (de slechte) suikers zijn. Het is dan ook van belang om te weten onder welke namen suiker vermeld staat.

De verschillende benamingen van suiker:

Ginny gaf al aan dat alle ingrediënten eindigen op "ose" suiker bevatten. Alleen is het lijstje zelfs nog iets langer. Producenten stoppen suiker onder allerlei verschillende namen in producten. Zorg dat je alle benamingen kent, dat maakt het makkelijker om een keuze te maken. Een opsomming:

  1. Alle woorden die eindigen op “ose” zijn suiker: dextrose, fructose, glucose, sacharose, sucrose
  2. Lijkt mij duidelijk dat overal waar suiker bij staat niet goed is toch? Denk aan basterdsuiker, druivensuiker, geleisuiker, invertsuiker, rietsuiker, vanillesuiker, kandijsuiker en kristalsuiker
  3. Alle soorten stroop zijn gemaakt van suiker dus fructosestroop, glucosestroop, melassestroop
  4. Maar ook onbekende namen: maltrodextrine en melasse zijn van suiker gemaakt

Print dit lijstje uit en doe er je voordeel mee tijdens je eerst volgende boodschappen ronde. Of doe nog een extra check van je voorraadkast.

Dit artikel is geschreven door Linda Peek. Zij coacht je naar een lekker en gezond(er) eetpatroon. Kijk eens op Lekker eten met Linda voor meer recepten en voedingsadviezen.

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Snelcursus etiketten lezen

Plaats een reactie


*