De sperzieboon (of prinsessenboon) is een peulvrucht die met de peul als groente wordt gegeten. Hij is licht verteerbaar en bevat slechts ongeveer 30 kcal per 100 gram.
Verschil tussen licht verteerbaar voedsel en caloriëen
Licht verteerbaar en weinig calorieën zijn trouwens twee verschillende dingen. Zo zijn (de meeste) groenten en fruit vele malen lichter verteerbaar voor ons lichaam dan bijvoorbeeld eiwitten, die veruit het zwaarst verteerbaar zijn.
De verteerbaarheid zegt iets over de afbraakmogelijkheid van voedingsmiddelen in de spijsverteringsorgranen. Hoe hoger de verteerbaarheid, des te minder ontlasting er wordt geproduceerd. Calorieën staan voor energie. Hoe meer calorieën een voedingsmiddel bevat, des te meer energie er vrijkomt in het lichaam. Wordt die energie niet verbruikt door middel van (lichaams)beweging, dan slaat het lichaam het op als reserve energie, in de vetcellen.
Recept voor sperziebonensalade (met zwarte olijven en feta)
Wat heb je nodig:
- 300 gr sperziebonen
- 1 rode ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels mayonaise
- peper en zout
- evt (cherry)tomaat
- evt zwarte olijven en feta
Hoe maak je het:
- Was de bonen, snijd de puntjes eraf en snijd of breek ze in kleinere stukken.
- Kook de bonen in ruim water beetgaar in 10-12 minuten. Giet het kookvocht af.
- Snijd de rode ui in heel smalle ringen en meng deze door de gekookte boontjes.
- Klop een dressing van mayonaise, olie, azijn, peper en zout en meng deze door de salade.
- Meng naar wens en voor een complete maaltijd ook nog zwarte olijven, feta en stukjes tomaat door de salade.
Smakelijk!
(Bronnen: odin.nl, http://nl.wikipedia.org/wiki/Verteerbaarheid)
Comment Section
0 reacties op “ Slanke sperziebonensalade - maaltijdsalade”