Page content

Skaten: een échte workout

skaten-een-echte-workout

Haal de skates maar uit de kast, of schaf ze aan, want het skate seizoen is officieel geopend!

Skaten doe je voor de lol. Dat is het imago wat skaten voornamelijk heeft. Niet te verwarren met skeeleren trouwens. Skeeleren is ontstaan ter vervanging van het schaatsen in de zomer. Skeelers hebben 5 wielen, geen remblok en hebben meestal een lage schoen (te vergelijken met een noor). Skates hebben 4 wielen en een schoen vergelijkbaar met een skischoen.

Skaten is een échte workout

Skaten wordt nog niet echt als een sport gezien. Maar wist je dat skaten ook een échte workout is? Het is een goed alternatief als je niet van joggen houdt of dit niet kan omdat je zwakke knieën of enkels hebt. Ik zet de voordelen van skaten voor jou op een rij!

4 Voordelen van skaten

1. VAN SKATEN KRIJG JE EEN BETERE CONDITIE

Skaten is een goede training om je conditie mee te verbeteren. Door de repeterende beweging zul je merken dat je hartslag verhoogt, je lekker gaat zweten en je ademhaling versnelt. Je hebt hier uiteraard ook zelf invloed op. Je bepaalt hoe hard je gaat. Je verbrandt met skaten ongeveer evenveel calorieën als met hardlopen.

2. SKATEN IS EEN GOEDE KRACHTTRAINING

Van skaten krijg je strakke benen en billen! Het is namelijk een goede krachttraining. Je gebruikt voornamelijk de spieren in je bovenbenen, billen en heupen. Dat zul je ook zeker voelen. Na een tijdje gaan de spieren lekker branden.

3. MINDER BELASTING VOOR KNIEËN EN ENKELS

Een groot voordeel van skaten ten opzichte van hardlopen is de belasting op je knieën en enkels. Bij skaten is schokbelasting wel 50 % lager. Het is daardoor een stuk minder blessuregevoelig. Als je zwakke enkels of knieën hebt is skeeleren een uitkomst.

4. SKATE WAAR, WANNEER EN HOELANG JIJ WILT

Skaten is net als hardlopen een flexibele sport. Je doet het wanneer het jou uitkomt. Je kunt een lange tocht maken of een kort rondje. Je bent lekker in de buitenlucht bezig en dat is goed voor je vitamine D opname. Onderweg kun je genieten van de natuur.

Praktische tips voor een veilige skate workout

  • Draag altijd goede bescherming voor je knieën en polsen. Als je valt heb je zo een flinke schaafwond te pakken.
  • Koop goede skates. Goede skates zijn al verkrijgbaar vanaf 45 euro.
  • Bouw het langzaam op. Als je start met skaten dan is het verstandig niet te hard van stapel te lopen. Net als bij hardlopen is het verstandig het rustig op te bouwen.
  • Trek je niets aan van hoe het eruit ziet. Skaten kan er in het begin best lomp uitzien. Je zal ook wel een keer onderuit gaan. Lekker belangrijk hoe het eruit ziet, als het maar leuk is.
  • Kies het juiste wegdek. Het maakt echt een wereld van verschil wáár je gaat skaten. Op een strak fietspad schiet je vooruit maar op een korrelig bospad gaat het een stuk minder fijn.

Ik heb mijn skates weer uit de schuur gehaald en ga het zeker meenemen in mijn trainingsprogramma. Ik vind het heerlijk om er even een uurtje alleen tussenuit te gaan. Het is ook een mooie herstel training. Niet te zwaar, toch even lekker bezig.

Comment Section

0 reacties op “ Skaten: een échte workout

Plaats een reactie


*