Page content

Doelen halen en resultaten bereiken (Deel I)

doelen-halen-en-resultaten-bereiken

Zo min mogelijk doen voor maximaal resultaat

Niets is zo frustrerend als telkens weer 'opnieuw beginnen' met méér sporten, gezonder eten, minder snoepen, meer rust, minder haasten en minder druk-druk-druk. Je start vol goede moed aan je goede voornemen, houdt het een paar dagen of weken vol, en dan, ineens, gooi je het bijltje erbij neer. Omdat resultaten uitblijven. Omdat je de intrinsieke motivatie mist. Omdat je de discipline niet meer kunt opbrengen. Om wat voor reden dan ook.

Dit keer gooien we het over een andere boeg: om doelen te halen gaan we mini-stapjes nemen; zo min mogelijk doen, voor maximaal én blijvend (!) resultaat.

Permanente verandering bereiken door klein te starten

Verandering stuit op weerstand. Dat heeft niks te maken met karakter. Dat is zo geregeld in de hersenen. De mens wordt niet voor niets een 'gewoontedier' genoemd; zodra we teveel afwijken van een voor het lichaam en de hersenen bekende gewoonte, dan slaan de hersenen alarm: "Hé, er klopt iets niet! We doen iets anders dan normaal. Gaat dat wel goed? Is dit wel de bedoeling?"

Om te voorkomen dat de hersenen alarm slaan en gaan 'schreeuwen' om het alsjeblieft bij het oude en vertrouwde te houden, nemen we mini-stapjes op weg naar permanente verbetering. Op deze wijze worden de hersenen niet gealarmeerd, maar door het dagelijks doen van deze mini-stapjes wordt er langzaam maar zeker een nieuwe gewoonte gecreëerd en een oude doorbroken. De mini-stapjes worden geleidelijk aan groter en groter, totdat het einddoel is behaald.

Iedere dag 1 stap

Soms zakt de moed ons bij voorbaat al in de schoenen als we denken aan die joekel van een berg die we moeten trotseren om het doel te bereiken. Maar ieder pad start met een eerste stap. In plaats van te focussen op het eindresultaat - aan de andere kant van die berg -  werkt het bevredigender om iedere dag blij en tevreden te zijn met het kleine stapje dat we vandaag hebben genomen in de juiste richting.

Stel je wilt 10 kilo afvallen. Wat moet er dan volgens jou allemaal gebeuren?

Minder eten? Gezonder eten? Meer sporten? Minder snoepen? Lid worden van een sportschool? Een personal trainer nemen?
Allemaal redelijk 'vage' voornemens. Wat betekent 'minder eten'? Wat betekent 'gezonder eten'? En dan gaat het er niet om wat 'gezonder eten' betekent volgens wikipedia, maar wat betekent het voor jou? Wat is volgens jou 'gezonder eten'? Wat is haalbaar?

Maak de vraag 'klein': Welk stapje kun je vandaag al zetten om gezonder te eten? Misschien het koekje bij de koffie laten liggen?
Tadaa! Doel voor vandaag is bereikt. En daar mag je blij mee zijn. Trots op zijn. Je goed over voelen. Dit stapje lijkt misschien klein, maar als je in een jaar 365 koekjes kunt laten liggen, dan lijkt me dat je een heel eind op weg bent in de goede richting.

Voorbeelden van klein starten > maak je tussendoel concreet:

  1. In plaats van 'nooit' meer snoepen, start je met 1 of 2 (vaste) dagen per week niet snoepen. En misschien is het nodig om zelfs te definiëren wát voor jou geldt als snoepen en wat niet.
  2. In plaats van '3x per week hardlopen', start je met 1x per week wandelen.
  3. In plaats van 'meer tijd voor mezelf', start je met iedere dag 1 minuutje voor jezelf nemen. En als dat teveel is, dan maak je het tussendoel nog kleiner.
  4. In plaats van 'gezonder eten', start je met 1 0f 2 x per week koken zonder pakjes of zakjes, alleen maar vers, of 1 broodvrije dag per week etc.
  5. In plaats van '10 kilo afvallen', start je met jezelf bij ieder eet- of drinkmoment af te vragen: "Word ik hier blij van?" "Draagt het op een positieve manier bij aan wie en wat ik wil zijn?" Als het antwoord 'nee' is, dan doe je het niet.

Er zijn legio voorbeelden denkbaar. Er is geen goed of fout. Alles mag en alles kan. De enige REGEL is dat het je zo weinig mogelijk moeite mag kosten. Dus als het je moeite kost om iedere dag het koekje bij de koffie te laten liggen, neem er dan bijvoorbeeld 1 hapje van. Al snel zal het je lukken om het hele koekje te laten liggen en zo breid je het stukje bij beetje uit.

Je kunt me onderaan dit blog laten weten welke mini-stap jij vandaag (hebt) gezet op weg naar het grotere doel.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

1 reactie op “ Doelen halen en resultaten bereiken (Deel I)

Plaats een reactie


*