Welk voedsel is licht verteerbaar en welk voedsel is zwaarder verteerbaar? We zijn geneigd te denken dat alle groenten en fruit licht verteerbaar zijn. En dat een salade lichter verteerbaar is dan een maaltijd met gekookte groenten. Dat is niet altijd het geval. Zo vallen bijvoorbeeld sla en paprika (die je regelmatig rauw in een salade aantreft) onder de zwaarder verteerbare groenten. Zoals het woord al aangeeft heeft het lichaam meer moeite met de vertering ervan. Dit kan trouwens per persoon enorm verschillen. Volgens de Ayurveda is de vertering afhankelijk van het verteringsvuur. Heb je veel vuur, dan kun je stellen dat je voedsel redelijk gemakkelijk verteert en dan heb je waarschijnlijk niet vaak last van de hieronder genoemde verteringsklachten.
Heb je relatief weinig vuur, dan zul je wat sneller last hebben van verteringsklachten en kun je twee dingen doen: 1) het verteringsvuur verhogen. 2) lichter verteerbaar voedsel eten.
Hoe weet je of je voedsel wel of niet goed verteert?
Als je iets niet goed verteert dan merk je dat al gauw aan klachten als: een opgezette buik, een opgeblazen gevoel, darmgerommel, krampen, last van winderigheid, en bijvoorbeeld onwelriekende geurtjes (zweet, ontlasting, urine, adem).
Wat kun je doen om het verteringsvuur te verhogen?
Door gebruik te maken van kruiden bij de bereiding van je voedsel of door gedurende de dag heerlijke kruidenthee te drinken die het vuurtje goed opstookt. Elk kruid werkt verteringsbevorderend. Er zijn speciale kruiden die het vuur helpen verhogen zoals bijvoorbeeld (verse)gember, pepers, knoflook, basilicum, kaneel, cardamom, kruidnagel, curcuma (geelwortel), venkelzaad, fenegriek, nootmuskaat, laurierblad, en zoethout.
Kruiden bevatten praktisch geen calorieën, maar ze bevatten wel degelijk vitaminen en mineralen.
Kruiden en specerijen zijn voedsel. Waardevol voedsel. Met geneeskrachtige werking. Onmisbaar in een evenwichtig en gezond voedingspatroon.
(zie voor het bereiden van kruidenthee mijn eerdere blog over Zelf thee maken).
Recepten met licht verteerbare groenten en granen en lekker veel kruiden.
1) Rode bieten ovenschotel voor 4 personen
Benodigdheden:
- 600 gr. bieten (licht verteerbaar)
- 2 uien fijngesnipperd
- 2 appels in kleine stukjes (licht verteerbaar)
- handje rozijnen
- scheut (zonnebloem)olie
- 1 tl kummel
- peper en zout
- verse gember of gemberpoeder naar wens (verhoogt het vuur)
- 4 laurierblaadjes (verhoogt het vuur)
- 3 el. citroensap of 3 el. azijn
- 1 kg aardappelen, gekookt (licht verteerbaar)
- klontje boter
- scheutje melk
- blikje tonijn
- evt een handje geraspte kaas
Werkwijze:
- Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes
- Fruit de ui in de olie en voeg de bietjes toe
- Schep het mengsel enkele malen om
- Voed de appel, rozijnen, citroensap, kruiden en zout toe
- Laat met het deksel op de pan alles in ongeveer 10 minuten zacht smoren
- Schep af en toe om en voeg een scheutje water toe
- Verwarm de oven voor.
- Maak van de gekookte aardappelen puree met melk, boter, peper en zout.
- Schep een laagje puree in de schaal
- Leg daarop stukjes vis en daarbovenop de bietjes.
- Herhaal de lagen ongeveer drie maal en sluit af met aardappelpuree
- Bestrooi naar wens met geraspte kaas (zeker niet licht verteerbaar)
- Zet de schotel ongeveer 30 min in de oven op 200 graden.
- Variatie: In plaats van vis kun je ook (vegetarisch) gehakt gebruiken.
(Bron: odin.nl)
2) Wortelen met pit voor 4 personen
Benodigdheden:
- 800 gr. wortel in schijfjes van 2cm dik (licht verteerbaar)
- 1 tl kurkuma- of gemberpoeder (verhoogt het vuur en heeft een zuiverende werking)
- 1 tl mosterdzaad (of poeder)
- 2 tenen fijngesneden knoflook (verhoogt het vuur)
- 2 tl. sambal of een mespuntje chillipeper (verhoogt het vuur)
- snufje zout
- scheutje olie om in te bakken
- 2 tl honing
- 2 el citroensap
Werkwijze:
- Kook de wortelstukjes 3 minuten in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn.
- Fruit de knoflook met specerijen 5 min in hete olie en voeg er vervolgens de uitgelekte wortelstukjes aan toe.
- Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. (honing kun je beter niet verwarmen dus je kunt ook agavesiroop gebruiken).
- Laat nog een paar minuten met het deksel op de pan op een laag pitje staan.
- Eventueel klein scheutje water toeveogen om aanbakken te voorkomen.
- Besprenkel de pittig gekruide wortelen vlak voor het opdienen met het citroensap.
- Dit gerecht smaakt heerlijk bij (basmati)rijst of quinoa (beide zijn licht verteerbare granen)
- Variatie: kook de quiona of de rijst met 1 kruidnagel p.p. en met 1 el geraspte kokos p.p.
(Bron: odin.nl)
Comment Section
1 reactie op “ Recept van licht verteerbare groenten en granen”
Door tineke op 12 november 2016
Dank je wel voor deze site. Ik ben net geopereerd aan een maag tumor en zoek licht verteerbare gezonde recepten. dit lijkt me er een van.