Een salade met peulvruchten én broccoli. Peulvruchten bevatten veel eiwitten en zijn daarmee een goede plantaardige vervanger van vlees of vis. Ze bevatten bijna geen vetten, maar wel weer veel vitaminen en mineralen. Broccoli is een echte superfood (lees mijn blog over 2 groene superfoods + recept).
Het recept is makkelijk en je kunt lekker variëren met de peulvruchten totdat je de combi hebt gevonden die je het meest smakelijk vindt.
Koken met Peulvruchten
Als vegetariër eet ik redelijk vaak peulvruchten en ik vind ze heerlijk. De mogelijkheden met peulvruchten zijn eindeloos, maar dat is nog lang niet door iedereen ontdekt. Restaurants zetten peulvruchten gelukkig steeds vaker op de kaart en ook op internet vind je genoeg recepten.
Zelf koop ik de peulvruchten altijd droog en laat ik ze een nacht weken voordat ik ze kook en vervolgens verwerk in een gerecht. Als 'beginner' vind je het misschien handiger om eerst te experimenteren met peulvruchten uit een potje. Die hoef je alleen af te spoelen en dan zijn ze klaar om in je salade te verwerken.
Welke peulvruchten geschikt voor koken?
Je kent waarschijnlijk wel de peulvruchten als kikkererwten, rode kidneybonen en linzen. Er zijn er nog veel meer zoals groene mungbonen, adukibonen, witte of boterbonen en allerlei verschillende soorten linzen.
Mijn suggestie is dat je verschillende soorten peulvruchten probeert. De witte of boterboon bijvoorbeeld is lekker groot en heeft een stevige bite. Je kunt wat knoflook in een pan fruiten, deze bonen erbij doen en that's it. Dan heb je je portie eiwitten ruimschoots binnen. Serveer er vervolgens rijst en een groene salade bij en je hebt een complete maaltijd.
Met kikkererwten maak je uiteraard hummus. Maar probeer ook eens hummus van een andere peulvrucht.
Een lekker recept met linzen en bloemkool vind je hier.
Voordelen van Peulvruchten in een salade
- Het hoog eiwitgehalte zorgt voor een verzadigd gevoel.
- Zowel koud als warm lekker
- Als je kiest voor peulvruchten uit een potje en je maakt je salade bijvoorbeeld op het werk, dan hoef je alleen de peulvruchten om te spoelen en in de salade te verwerken. Easy does it!
- Ze bevatten vitaminen en mineralen
- Ze zorgen voor een 'bite'
Recept van Salade met Peulvruchten
Dit recept is afkomstig van Veggie Variation. Ik heb de salade zelf gemaakt met mijn favoriet: de groene mungboontjes. Hij is echt erg lekker, ook voor de niet-vegetariër.
Wat heb je nodig?
- 500 gram broccoli, in stukjes gesneden inclusief de stam (!), jaja, die kun je eten!
- 300 gram peulvruchten (naar keuze) (bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking)
- 4 eieren (hardgekookt en in stukjes gesneden)
- 1/2 (rode) ui in ringen of 1/2 potje zilvervliesuitjes
Voor de dressing:
- 2 tenen knoflook (ik gebruik altijd meer)
- 2 eetlepels olijfolie (extra vergine)
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 2 tl mosterd
- zout en peper naar smaak
Hoe maak je de groene peulvruchtensalade?
- Kook de broccoli in zo weinig mogelijk water in 5 minuten beetgaar (hoe langer je kookt, des te meer 'gezondheid' er verloren gaat). Ondertussen snijd je de overige ingrediënten zoals hierboven reeds genoemd.
- Meng de peulvruchten met de broccoli, de (zilver)ui en de eieren.
- Klop in een kommetje de ingrediënten voor de dressing en roer goed door de salade.
- Proef en breng op smaak met zout en peper.
Comment Section
0 reacties op “ Salade met peulvruchten”