Page content

Offline is het nieuwe online

offline-is-het-nieuwe-online

Mijn vriendin/buurvrouw was spoorloos. Niet in het echte leven. Maar in de digitale wereld. Ik had haar al twee weken niet meer online gezien. Ik kreeg geen reactie op mijn Whatsapp berichten. Onze zoontjes zijn beste vrienden en gaan samen naar de peutergym. Normaal stemmen we het halen en brengen altijd even af. Maar ook op deze praktische vragen reageerde ze niet. Als ik haar mobiele nummer draaide kreeg ik de 'buiten gebruik' toon. Ging het wel goed met haar?

Kalm en zen

Gister besloot ik maar eens polshoogte te nemen. Je gaat je toch van alles in het hoofd halen. Was ik onaardig geweest? Is ze misschien boos op mij? Ik belde enigszins nerveus aan. Al snel zag ik haar vrolijke gezicht. Ze deed open en zei: "Kom binnen! Kom gezellig een kopje thee drinken!" Ze zag er niet boos uit. Ze zag er ook niet ongelukkig uit. Ze zag er eigenlijk heel kalm uit. Haar huis was aan kant. Haar keuken was schoon. Ik zag geen bergen was liggen. Ze was zen en in balans.

In een cocon

Dus wat is er aan de hand? Ze was offline gegaan. Had het echt helemaal gehad met alles. Al die berichten, al die mensen, die eeuwige telefoon in de hand. Ze had behoefte aan een cocon. Dus sloot ze zich af. Van alles en iedereen, en focuste zich alleen op het draaiende houden van haar gezin. Het boeide haar geen reet wat andere mensen daarvan vonden. Als ze haar echt nodig hadden dan kwamen ze wel. Dat klopt. Ik had haar opgezocht.

Eerst even melden

Ik zat haar met grote ogen aan te kijken. Want ondanks dat ik het wel een tikkeltje vreemd vond, heb ik enorm veel respect voor haar. Omdat ze haar eigen grenzen in de gaten houdt, en naar haar eigen behoefte luistert. Omdat ze zich niet druk maakt over wat andere mensen daarvan vinden. Omdat ze zich echt even helemaal kan afsluiten van al het internet geweld. Dat is knap. Want ik zou toch de verplichting voelen even te melden dat ik tijdelijk uit de lucht ben. Op Whatsapp nog even mijn status bijwerken naar "in retraite". Op Facebook even melden dat ik -heel stoer- drie weken offline ga. Jullie lieve lezers laten weten dat er voorlopig geen blog online komt.

Time out voor ME TIME

Dus toen ik na een kopje thee de deur weer uitstapte en de behoefte voelde om mijn Facebook te checken omdat ik dat wel 60 hele minuten niet had gedaan, baalde ik een beetje van mijzelf.
Misschien was ik jaloers? Jaloers op de rust die ze nu ervaart. Jaloers op het feit dat ze zich écht niks aantrekt van anderen. Maar vooral op het gegeven dat ze zichzelf toestaat even een time-out te nemen. Dat zouden meer moeders moeten doen.

Offline is het nieuwe online

Comment Section

0 reacties op “ Offline is het nieuwe online

Plaats een reactie


*