Van deze OERcrackers met noten, zaden, ei en kokosolie maak je makkelijk een voorraad waar je de hele week profijt van hebt. Natuurlijk schrijf ik OERcrackers niet voor niets met OER in Hoofdletters. Het is een recept van Richard de Leth, auteur van o.a. OERsterk Leven en OERsterk Koken. Ik sta vierkant achter zijn filosofie en daarmee ook achter zijn manier van koken / eten. In een eerder blog toonde ik een video van hem waarin hij uitlegt hoe de mens eigenlijk pas zou moeten ontbijten ná fysieke inspanning...
OERcrackers
Wat heb je nodig om OERcrackers te maken?
- 180-200 gram noten en zaden (TIP: lijnzaad en hennepzaad kun je beter niet verwarmen, dus kies andere zaden zoals sesamzaad o.i.d.)
- 1 el gesmolten kokosolie
- 1 ei
- (keltisch) zeezout
- versgemalen peper
- bakpapier
- evt: andere kruiden naar smaak bvb Provencaalse kruiden, Italiaanse kruiden, garam masala etc.
Hoe maak je OERcrackers?
- Doe de helft van de zaden in een grote mengkom, samen met de kokosolie en het ei. (ik deed alles in 1x, ging ook prima)
- Maal het fijn met de staafmixer of keukenmachine.
- Doe alles in een grote kom en voeg de rest van de zaden, noten, zout en peper toe.
- Meng alles goed door elkaar tot een grote deegbal
- Leg een vel bakpapier op het aanrecht en druk de deegbal erop plat.
- Neem een ander vel bakpapier en leg dit op de reeds platte deegbal.
- Rol met een deegroller (ik gebruikte een fles, ging prima) het deeg uit tot ongeveer 3-4 mm dik
- Verwijder het bovenste vel bakpapier en snijd de deeglap in 4-kantjes of rechthoeken zonder het onderliggende bakpapier te beschadigen (ik heb de hele deeglap in zijn geheel in de oven gedaan en na afloop in stukken gebroken)
- leg het bakpapier op een bakplaat of op het rooster en bak in ongeveer 15-20 minuten
- De crackers zijn gaar als ze lichtbruin zijn (omdat ik zwart sesamzaad gebruikte, ging deze vlieger bij mij niet echt op). Hoe dan ook, controleer regelmatig of de crackers al gaar zijn.
- Laat ze goed afkoelen en bewaar luchtdicht
(Bron: OERsterk het nieuwe jaar in, Speciale Uitgave van de Ekoplaza 2016)
Comment Section
1 reactie op “ OERcrackers van noten en zaden”
Door Rina op 25 februari 2016
hoe warm moet de oven zijn voor deze crackers?????