Page content

Nek- en schouderklachten: Tablet Syndroom?

nek-en-schouder-klachten-tablet-syndroom

Nek- en schouderklachten kunnen het gevolg zijn van het 'tablet-syndroom'. Hoe vaak per dag gebruik jij een tablet of een smartphone? Zit je dan op de bank, lig je in bed? Tablet gebruik heeft meer effect op je lichaam dan je wellicht denkt.

Druk op de nekwervels door gebruik tablet

Bijna 45% van de Nederlanders heeft een tablet. Daarvan geeft 30% aan dat ze een tablet gebruiken op de bank of in bed, of in ieder geval ver onder ooghoogte. Maar weet je ook welk effect dit heeft op je lichaam?
Het hoofd weegt gemiddeld 6 kilo. Buig je het hoofd in een hoek van 60 graden, dan ontstaat er een druk van 27 kilo op de nekwervels. Het kantelen van het hoofd met 45 graden leidt tot een druk van 22 kilo, 30 graden buigen staat gelijk aan 18 kilo druk en bij 15 graden is er 12 kilo belasting.

 Nekklachten, hoofdpijn en vroegtijdige slijtage

Deze extra druk op de nek leidt tot nekklachten en vroegtijdige slijtage van de nekwervels. Het tablet syndroom zien we in de fysiotherapie steeds meer. Mensen komen binnen met stijve en verkorte nekspieren, verminderd vermogen om het hoofd te draaien, hoofdpijnen en in ernstige gevallen onvermogen om de kaak goed te bewegen.

Tip om klachten te voorkomen

Deze klachten ontstaan niet als je een uurtje per dag gebruik maakt van een tablet, het gaat hier om veelvuldig tablet gebruik van 4 tot 6 uur per dag aaneengesloten. Ons advies is om de statische houding van de nek en schouders af te wisselen met rek- en strekoefeningen van de nek. Dat klinkt misschien wat oubollig maar is desalniettemin zeer effectief. Door beweging verhoogt de doorbloeding in de spieren en neemt de druk van de wervels af.

Zit jij niet te wachten op een tablet syndroom, blijf in beweging en laat je nek en schouders af en toe eens masseren door je partner 🙂

Comment Section

2 reacties op “ Nek- en schouderklachten: Tablet Syndroom?


Door Masha op 9 maart 2015

Ik vraag me bij dit soort berichten, waar je de laatste tijd steeds meer over hoort, altijd af waarom dit niet speelt bij het lezen van een boek... Ook dat doen mensen vaak op de bank en in bed met eenzelfde houding. Wat is het verschil?


Door Nicole Bremer op 10 maart 2015

Hallo Masha, je hebt gelijk betreffende het voorbeeld van het boek. Je kan dit heel breed trekken. Het gaat erom dat je langdurig in dezelfde houding met je nek/hoofd zit. Welke activiteit je doet is daaraan ondergeschikt.
Ik heb het voorbeeld van een tablet genomen omdat ik deze klacht veel in de praktijk zie. En ja inderdaad een tablet, smartphone of ander digitaal product is op dit moment populair.

Plaats een reactie


*