Page content

Mueslibar met Superfoods om zelf te maken

Onderstaand recept ontving ik via een kennis. Ondanks dat ik het zelf nog niet heb gemaakt, wilde ik het toch graag delen omdat het barst van de superfoods.

Gojibessen

Deze bessen worden gezien als de meest voedzame vruchten op aarde. Ze bevatten 18 soorten aminozuren (waaronder alle 8 essentiële amonizuren. Essentieel betekent dat je lichaam het niet zelf kan produceren, maar slechts via je voeding binnen kan krijgen), de vitaminen B1, B2 en B6, E en 21 mineralen. Tevens bevatten ze veel carotenoïden (een antioxidant), inclusief

bètacaroteen. Gojibessen bevatten 500x zoveel vitamine C als sinaasappels en traditioneel staan ze bekend als: levensverlengend, versterkend, libidoverhogend en als oppepper voor het humeur. De aanbevolen dosering is een handje per dag.

Chiazaad

Chiazaad is de rijkste plantaardige bron van omega-3 vetzuren en werkt daarmee beschermend tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat het veel voedzame eiwitten, vezels, anitoxidanten en essentiële mineralen waaronder fosfor, mangaan, calcium, kalium en sodium.

Hennepzaad

Dit zaad bevat alle drie de omega's (3/6/9) in de juiste verhouding. Ook is het een zeer rijke bron van plantaardige eiwitten wat dit zaad zeer geschikt maakt voor vegetariërs en voor mensen die veel sporten aangezien eiwittten helpen bij spieropbouw en spierherstel. Ook bevat het veel mineralen waaronder ijzer, magnesium en calcium, en leveren ze antioxidanten waaronder vitamine E (goed voor de huid). Naast de vetzuren 3, 6, en 9 bevat hennepzaad ook het vetzuur gammalinoleenzuur (GLA) (komt bv. ook voor in moedermelk). Dit specifieke zuur staat bekend om zijn hormoonregulerende werking.

Kokosvet

De kokosolie die uit het witte vruchtvlees wordt gewonnen bestaat voor 92% uit verzadigd vet (het vet waarover wij leren dat het 'fout' is). In kokosvet zitten echter de middellange-keten-vetzuren (MCT) en dat zijn de gezonde vetzuren die door het lichaam beter verteerd worden dan de lange-keten-vetzuren. Het lichaam gebruikt deze vetzuren als energie ipv ze in het lichaam op te slaan als vetreserve. De middellange-keten-vetzuren bestaan voornamelijk uit laurinezuur waarvan wordt gezegd dat het sterke anti-schimmel en antibacteriële eigenschappen heeft.
Kokosvet verbetert de opname van calcium, magnesium en aminozuren uit de voeding en laat er in deze mueslireep nou net veel van dit soort mineralen e.d. zitten!
Kokosolie is vast wanneer je het koopt (bij een natuurvoedingswinkel). Het wordt pas vloeibaar vanaf ongeveer 20-25 graden.
Nog een groot voordeel van kokosolie t.o.v. andere olieën is dat kokosolie goed tot hoge temperaturen verhit kan worden zonder dat het oxideert (doordat het niet oxideert blijft de vetzuurbalans intact en ontstaan en geen vrije radicalen). Kokosolie is dus perfect om mee te frituren.

(Bronnen: Happi.food, Energieke Vrouwenacademie, Roos Goes Green)

Benodigdheden en werkwijze voor de Mueslibar

Doe 100gr gojibessen en zonnebloempitten even in de blender.

Eruit halen en de blender vullen met:
50gr kokosrasp,
150gr walnoten
150gr amandelen,
400gr dadels,
50gr chia zaad,
20gr maanzaad,
3 eetlepels kokosboter/vet,
paar eetlepels hennepzaad
een halve theelepel Himalaya zout.

Blender aanzetten en alles malen tot een smeuïge massa.
Daarna goji/zonnebloempitten toevoegen en nog een minuutje blenden.
Eventueel wat honing voor een betere binding.
Dan in een ingevette en met bakpapier bekleede rechthoekige bakvorm gooien en heel goed aanstampen zodat je stevige repen krijgt.
2 uurtjes in de koelkast laten opstijven en klaar!
In het bakpapier blijven ze heel lang goed.

Succes en geniet ervan, maar wel met mate, hoor! Het is een 'bommetje' gezondheid, maar ondanks al de gezonde ingrediënten bevat het - net zoals iedere mueslireep - redelijk wat calorieën.

Ik hoor graag je reactie

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Mueslibar met Superfoods om zelf te maken

Plaats een reactie


*